Foto: Privat.

Fem utländska utdelningsfavoriter: “Påminner om Investor”

Författaren och experten Marcus Hernhag begränsar sig inte till Sverige när det kommer till att hitta intressanta aktier. Utdelningsoraklet blickar även utomlands – och lyfter fram ett gäng bolag som har potential att bjuda på extra god avkastning.  

Marcus Hernhag är bland annat känd som författare till sju aktieböcker och som skribent och krönikor i Privata Affärer.  

Han brinner mycket för att investera i så kallade utdelningsaktier och tvekar inte att titta bredare än endast på den svenska marknaden för att hitta intressanta bolag.  

– Det finns sektorer och bolag utomlands som vi saknar i Sverige. Som utdelningshöjande grön energi-bolag och renodlat infrastrukturägande, säger Marcus Hernhag.  

Marcus Hernhag anser att det finns många goda kandidater till portföljen i Nordamerika i bolag som höjer sin utdelning över tid.  

– Däremot ska vi vara mycket försiktiga med exotiska marknader. Det är ännu svårare att ha koll på bolag där.  

I just Nordamerika, rättare sagt i Kanada, finns två av författarens riktiga toppval inom utdelningskategorin i Brookfield Corp (BN) och Brookfield Asset Management (BAM).  

– Den första påminner om Investor fast inom infrastruktur och den andra är inom samma område fast kapitalförvaltning och de har även fondförvaltning.

LÄS ÄVEN: Utdelningsaktierna till studenten: ”Vågar lita på”

Kan du plocka fram ytterligare tre intressanta utdelningscase från utlandet? 

– Jag tycker att finländska riskkapitalbolaget Capman, amerikanska läkemedelsbolaget Abbvie och norska sorteringsmaskinerna Tomra är värda att titta närmare på. 

Det är sunt att placera sina utländska innehav som delar ut pengar i en kapitalförsäkring, poängterar Marcus Hernhag. 

– Då betalar de allra flesta banker tillbaka all källskatt som dras från utdelningarna från dina utlandsnoterade investeringar. 

Hur är det bäst att fördela sina utdelningsaktier rent geografiskt? 

Jag tycker att man ska ha det mesta i Sverige. När du börjar bli van aktiesparare är det läge att öka på andelen utomlands, även om det för de flesta placerare aldrig är bäst att ha det mesta där. Hemmaplan är ändå hemmaplan. 

MISSA INTE: Utdelningsinvesterare – se hit: ”Gjorde ett misstag”

Kickstarta din resa mot ekonomisk frihet idag

Lär dig investera med Unga Aktiesparare. Gå med i gemenskapen idag. Vi är världens största ungdomsförbund för aktieintresserade under 29 år som vill lära sig att spara smartare. Bli medlem eller prova kostnadsfritt idag!

Bli medlem