Fastighetsanalytikern: Mina 3 favoritaktier

Denna artikel framgår ursprungligen på Aktiespararnas webbplats

Bli medlem i Unga Aktiesparare här

Även om räntetoppen kan vara här, så lär räntan fortsätta ligga på höga nivåer ett bra tag till. Handelsbankens analytiker Johan Edberg säger att det kan bli tufft för de fastighetsbolag som inte är rustade för att klara av nuvarande räntenivå – samtidigt ser han köpläge för den långsiktige i de bolag han bedömer som mer stabila. ”Några aktiefavoriter i det här hänseendet är Castellum, Catena och Platzer”, säger han i en intervju med Handelsbanken.

Fastighetsaktierna har studsat upp rejält sedan slutet på oktober och indexet har stigit cirka 25%, men står fortfarande 20% lägre än början av februari i år.

Handelsbankens analytiker Johan Edberg säger att trots den senaste tidens uppgång finns det fortfarande en skepticism bland investerarna.

”Eftersläpande korrigeringar av fastighetsvärden och risken för nyemissioner är inte bortblåsta bara för att risken för räntehöjningar har minskat”, säger han i en intervju med Handelsbanken. 

LÄS OCKSÅ: Så blir du rik på börsen: ”Då ska du köpa mer aktier”

Måste få ner skuldnivån

Edberg tror att flera fastighetsbolag kommer att behöva ta in pengar och sälja fastigheter för att kunna anpassa skuldnivån till den högre marknadsräntan.

”Det kan finnas anledning att ifrågasätta både bolagens rapporterade fastighetsvärden och aktiemarknadens implicita värdering av fastigheter, men vår bedömning är att fastighetsvärderingar och -priser kommer att sjunka under nästa år för att bättre matcha den högre räntenivån”, säger han.

MISSA INTE: Aktier med stor framtidspotential: ”Priset bara stiger”

Favoriterna: Castellum, Catena och Platzer

Dock anser Edberg att det finns välkapitaliserade bolag som kommer att klara av nuvarande räntemiljö utan större åtgärder och där dagens värdering kan innebära intressanta investeringsmöjligheter på lång sikt.

”Några aktiefavoriter i det här hänseendet är Castellum, Catena och Platzer”, säger han.

YTTERLIGARE LÄSNING: Fem aktier med risk för sänkt utdelning

Unga Aktiesparare är en ideell organisation som erbjuder en rolig & trygg plattform för unga som vill lära sig mer om aktier, fonder, sparande, privatekonomi & andra investeringsformer.

Vad innefattar ett medlemskap?

 1. Utbildningar

  Vi har föreläsare från UA, vårt nätverk & företagspartners som har kunskap inom allt ifrån aktier, fonder, krypto & optioner till bostadssköp & sparande.

 2. Event

  Vi har lokala föreningar utspridda över hela Sverige som arrangerar hundratals lokala event varje år.

 3. Medlemsförmåner

  Genom partnerskap med t.ex Nordnet, Nordea & Aktiespararna kan vi erbjuda rabatter, digitala tidningar & andra erbjudanden.

Köp till dig eller någon annan!

Medlemskap

349 kr/år
 1. ALLA utbildningar

 2. ALLA event

 3. Medlemsförmåner

 4. Fysisk medlemstidning

Medlemskap + Tidning

449 kr/år
 1. ALLA utbildningar

 2. ALLA event

 3. Medlemsförmåner

 4. Fysisk medlemstidning

Gratis medlemskap

0 kr/år
 1. Vissa utbildningar

 2. Vissa event

 3. ALLA utbildningar

 4. ALLA event

 5. Medlemsförmåner

 6. Fysisk medlemstidning

Fyll i ditt personnummer med 12 siffror för att hämta dina uppgifter