Få ränta på lönen – här är de bästa sparkontona

Denna artikel framgår ursprungligen på Aktiespararnas webbplats

Få ränta på lönen. Det här är bästa sparkontona – och här är fallgroparna du ska se upp för.

Lönekonton ger ingen eller väldigt dålig ränta. Samtidigt erbjuder lönekonton något som sparkonton med betydligt bättre ränta sällan har – funktioner som autogiro och möjlighet att betala räkningar.

Men du kan ändå få ränta på månadslönen – genom att kombinera lönekontot med ett så kallat ”rörligt” sparkonto som har fria insättningar och uttag.

”Jag gör själv så att – när jag får in lön på mitt lönekonto för jag över en större andel till mitt sparkonto där jag får ränta. Och när pengarna börjar ta slut på lönekontot för jag tillbaka pengar”, säger Christina Sahlberg, sparekonom på Compricer.

Så gör du – men se upp för fallgroparna

Att öppna ett rörligt sparkonto hos en nischbank gör du enkelt själv på nätet om du har BankID. Och att föra över pengar till lönekontot från ett sparkonto med fria insättningar och uttag, går ofta på samma dag eller dagen efter. Men inte alltid.

Lea Bank, som vid en första anblick ser ut att ha bästa erbjudandet med en ränta på 3,80 %, betalar inte ut pengarna förrän 35 dagar efter begärt uttag.

”Sådana där fallgropar måste man se upp med. Går diskmaskinen sönder vill man ju inte vänta 35 dagar på att få pengarna”, säger Christina Sahlberg.

Vissa så kallade ”rörliga” sparkonton är också de facto mindre rörliga. TF Bank, som erbjuder ett sparkonto med relativt höga räntan 3,65 %, har endast 2 fria uttag per år. Därefter tar banken 1 % av uttaget belopp. Det sparkontot skulle med andra ord inte fungera särskilt bra i ovan nämnda strategi.

Kolla att det faktiskt är fria uttag

”Det är viktigt att du kollar att det faktiskt är fria uttag”, säger Sahlberg.

Så kallade rörliga sparkonton har rörlig ränta och samtliga sparkonton som listas av Compricer har statlig insättningsgaranti, om än insättningsgarantin kan komma att gälla i annat land om banken är utländsk.

Rörliga sparkonton med bästa räntan

Lea Bank ASA: 3,80 % (Utbetalning 35 dagar från begärt uttag)

Lunar: 3,75 %

Moank: 3,75 %

Serafim Finans: 3,72 %

Multitude Bank: 3,70 %

Sevenday Bank: 3,70 %

Carnegie: 3,70 %

Brocc Finance: 3,70 %

Qliro: 3,70 %

Borgo: 3,70 %

TF Bank: 3,65 % (Endast 2 fria uttag per år, därefter tar banken 1 % av uttaget belopp)

Källa: Compricer

Kickstarta din resa mot ekonomisk frihet idag

Lär dig investera med Unga Aktiesparare. Gå med i gemenskapen idag. Vi är världens största ungdomsförbund för aktieintresserade under 29 år som vill lära sig att spara smartare. Bli medlem eller prova kostnadsfritt idag!

Bli medlem