Miqdad Chowdhury mottar priset från UA:s vd Henrik Johansson och eldsjälen Martin Petersson.

Efter fina priset – Miqdads nya UA-mål: “Göra det ännu bättre”

Denna artikel framgår ursprungligen ur Stock Magazine nummer 2 2023

Miqdad Chowdhurys kärlek till Unga Aktiesparare är enorm och har gett massvis av medlemmar chansen att gå på unika event och få ta del av upplevelser som är få förunnade. På årskongressen i Härnösand prisades han med Jens Stolpes stipendium för sitt stora arbete i organisationens namn. “Det värmer att mitt engagemang uppskattas”, säger 25-åringen.

Miqdad Chowdhury är en av många eldsjälar som är med och gör Unga Aktiesparare till det förbund det är. Stockholmskillen är bland annat ordförande i lokalavdelningen Stockholm Väst och är en av dem som gör sin röst hörd i olika sammanhang kopplade till organisationen allra mest.

Det var dock inte givet att Miqdad Chowdhurys nu mångåriga engagemang skulle bli av. Han berättar att han lyssnade på podcasten “Prata Pengar” och på så sätt fick upp ögonen för Unga Aktiesparare. Men snålhet gjorde att det dröjde ett helt år innan han gav med sig och tecknade ett medlemskap. Den investeringen är han mycket glad över i dag.

– Det jag fann var ett forum med likasinnade sparintresserade ungdomar från olika bakgrunder och åldrar, med viljan att lära sig och själv lära ut till andra. Jag har träffat på så oerhört mycket trevligt folk genom åren och ingen dömer ut en på förhand. Jag kände redan efter några veckor som medlem att detta är en organisation som jag själv vill engagera mig i, säger Miqdad Chowdhury, och tillägger:

– Den trevliga atmosfären, de utbildande eventen och de sociala kontakterna är mycket givande och har gett mig fina minnen som jag lär titta tillbaka på livet ut. Uppskattningen från UA:s medlemmar får mig att efter fem års engagemang fortsatt anordna ännu bättre och givande aktiviteter. Det är det som driver mig och mitt engagemang.

Nästan månadsvis har Miqdad Chowdhury varit ledande bakom lika trivsamma som intressanta event där inte minst börs-vd:ar från flera större bolag har medverkat. Inte sällan har aktiviteterna ägt rum på Unga Aktiesparares kansli där det även bjudits på hemmagjort fika i bland annat morotskaka.

– Tips för att få med bolag på sina ideer är att höra av sig till många bolag på samma gång. Att vara ute i god tid då många av bolagsföreträdarna har ett hektiskt schema som blir uppbokat flera månader i förväg. Följ upp med bolagen även om du inte får svar på en gång då det händer att de missat mejlet men ändå är intresserade. Skäms inte för att ta betalt för den tid och engagemang styrelsen lägger ned på eventet, lokal, fika samt marknadsföring.

Miqdad Chowdhury betonar att Unga Aktiesparare inte ska vara en plats för gratis marknadsföring för börsnoterade bolag med stora kassakistor.

– Nätverka också vid bolagsträffar och investerardagar, hör med bekantas bekanta, kontakta personer spontant på Linkedin eller per mejl. Ha alltid en kort men bra pitch redo. Visa att du är genuint intresserad av just deras bolag, verksamhet och produkt. Bolagen gillar driv och engagemang från ungdomar. De får svårt att tacka nej till potentiella livslånga aktieägare. Tackar de nej är det deras förlust. Glöm inte att man ger och tar. Bolagen ska känna att de får värde för de resurser de lägger på ert event.

LÄS MER: Aktieanalytiker – och UA-sekreterare

Fin utmärkelse

Att Miqdad Chowdhurys engagemang är något utöver det vanliga har inte gått någon inom förbundet förbi. I samband med årskongressen i Härnösand i mitten av april prisades han med Jens Stolpes stipendium. Det är ett pris som går till någon som verkat i den alldeles för tidigt bortgångne eldsjälen Jens Stolpes ära och som instiftades av hans föräldrar.

Jag var rätt nervös vid prisutdelningen. Stipendiet var förstås inte något jag hade förväntat mig att ta emot under kongressen. Det värmer att mitt engagemang har uppskattats. Mina kära UA-kollegor från hela Sverige var snabba med att gratulera mig för priset och gladdes med mig. Utan alla ideellt engagerade hade vårt förbund inte varit den betydande positiva kraft som den är och jag vill därför rikta ett stort tack till alla medlemmar och engagerade i vårt förbund, säger Miqdad Chowdhury med ett leende.

Vad betyder det att få stipendiet för dig?

– Oerhört mycket. Jens är en eldsjäl som det har talats flitigt om inom förbundet så länge jag kan minnas. Han är en betydande förebild för många när det kommer till kämparglöd och UA-anda. När jag tänker på Jens så föreställer jag mig någon som aldrig låter sig hindras av samhällets normer och förutfattade meningar. Jag hoppas att Jens Stolpe kan vara en förebild för alla inom UA, generationer framöver. Jag sporras nu till att arrangera ännu bättre och mer givande aktiviteter för våra medlemmar.

Han konstaterar att besöket på Saabs huvudkontor i centrala Stockholm i juni 2022 är en av de mest lyckade träffarna hittills.

– Tyvärr hade Ukraina invaderats av Ryssland bara månader innan vårt besök. Sveriges försvarsberedskap och NATO var därför högaktuellt och det som tog mest plats i den offentliga debatten, likaså de svenska försvarsbolagen. Det var inte lätt att få till besöket hos Saab, men de fann vår målgrupp intressant och gjorde ett avsteg från att primärt presentera sig mot institutionella investerare, och fortsätter:

– Efter en rundtur och en titt på deras produkter fick vi lyssna till historien bakom det som i dag är Saab. Om bolagets produkter och nischer, deras spetskompetens samt hur de jobbar med forskning och utveckling.

Miqdad Chowdhury. Foto: Rebecca Hagh.

Fokus åt samma håll

Miqdad Chowdhury är noga att framhålla att det finns en platt struktur i Stockholm Västs lokalavdelnings styrelse, att allas åsikter väger lika mycket och att det jobbas mot gemensamma mål och en vision som alla kan skriva under på.

– Att ha kul och tycka att ens styrelsearbete är givande blir viktigt då vårt engagemang är ideellt och obetalt. Fokus ligger på att rekrytera genuina människor med strävan efter ett långsiktigt engagemang inom styrelsen. Som ledamot delegerar man uppgifter till varandra och viljan att hjälpa till inför och under event ska komma frivilligt från varje ledamot. Alla projektleder sina evenemang individuellt med stöd från sina styrelsekollegor. Styrelsen ska inte bara jobba hela tiden utan ta en lunch eller en middag en gång i kvartalet. Jag försöker också att vara lyhörd och ta in tips, rekommendationer och feedback från våra medlemmar då eventen är till för dem.

I sluter av april 2023 fick Miqdad Chowdhury hålla i trådarna för ett event som han lagt närmare åtta månaders tid på förberedelser för. Cirka 25 UA-medlemmar reste till det schweiziska finanscentrumet Zürich.

– Det var ett knepigt men roligt pusslande att få ihop allt. Under några hektiska dagar fick vi privilegiet att få besöka flertalet internationella finansbolag med olika nischer och produkterbjudanden vars bas är i Zürich. Som avslutning på resan träffade vi representanter från Lindt & Sprünglis chokladfabrik med efterföljande rundtur. Det här var ett drömevent för mig.

MISSA INTE: Instagramoffensiv ledde till Idas börsöppning

FAKTA

Alla pristagare på Unga Aktiesparares årskongress 2023

Årets lokalavdelning: Luleå.

Årets event: Stockholm Syd.

Årets sponsoravdelning: Västerås.

Årets ordförande: Alexander Aronsson, Jönköping.

Årets drivkraft: Daniel Öhman, Östersund.

Årets värvare: Ida Thuresson, Växjö.

Jens Stolpes stipendium: Miqdad Chowdhury, Stockholm Väst.

Kickstarta din resa mot ekonomisk frihet idag

Lär dig investera med Unga Aktiesparare. Gå med i gemenskapen idag. Vi är världens största ungdomsförbund för aktieintresserade under 29 år som vill lära sig att spara smartare. Bli medlem eller prova kostnadsfritt idag!

Bli medlem