Ditt drömliv kan bli din vardag

Föreställ dig ett liv där du har råd med allt du drömmer om. Ett liv där pengar varken är ett problem eller är i fokus, utan snarare ett liv fullt av möjligheter och drömmar. Din föreställning kan bli din verklighet.

Denna artikel framgår ursprungligen ur Stock Magazine nummer 3 2022

När jag är ute och föreläser för gymnasieelever om privatekonomi så är svaret på vad de drömmer om ofta att vara ekonomiskt oberoende eller rik. När jag ställer en följdfråga om det så visar det sig att dessa ord har helt olika betydelser beroende på vem som svarar. 

Den ene vill ha en stabil ekonomi, den andre vill vara rik på kärlek, den tredje vill ha miljonerna på kontot. Som du hör kan vara rik kan ha flera betydelser. Men vad är det som gör att många människor strävar efter att vara rika?

Alla människor växer upp med olika ekonomiska förutsättningar. Vissa barn behöver aldrig tänka på den privata ekonomin när man växer upp medan andra behöver vara med och bidra till den. 

Förutsättningarna för dessa personer skiljer sig helt. Men däremot har alla en möjlighet att lära sig om privatekonomi och börja sitt eget sparande. Mina föräldrar har sällan pratat ekonomi med mig, vilket gjorde att inte lärde mig vikten av sparande förrän den dag då jag själv insåg att det är jag som har makten och ansvaret över min egen privata ekonomi. 

LÄS ÄVEN: “Ibland måste det kännas obehagligt”

I dag kan jag se på sociala medier hur människor delar med sig av sina rikedomar och får livet att se åtråvärt ut. Jag hade gärna ätit frukost, lunch och middag ute på restaurang varje dag och rest runt jorden. Men utifrån mina förutsättningar, min kunskap och mina livsmål passar inte den livsstilen mig just nu. 

Jag väljer att leva ett mer ekonomiskt liv i dag för att skapa mig ännu bättre förutsättningar för min morgondag. Många tycker säkert att det låter tråkigt att leva begränsat ekonomiskt under en tid. Men för mig är pengar ett verktyg jag använder för att kunna uppnå mina mål.

För att kunna spara och ha råd med dina drömmar behöver du också veta vad du drömmer om. Jag har läst flera studier och lyssnat på podcasts där de på flertalet ställen nämner vikten om att sätta upp mål. En gemensam slutsats är att om du sätter upp ett mål och skriver ner det ökar sannolikheten för att du uppnår det.

När jag fick höra detta blev det en självklarhet för mig att skriva ned mina mål. På min telefon har jag flera olika listor sparade för mina drömmar. Jag är övertygad om att alla människor skulle kunna uppnå en dröm om att bli ekonomiskt oberoende eller rika med hjälp av kunskaper och målsättningar.

 Här kommer några av mina tips på hur du kan uppnå dina mål:

● Fundera över vad du drömmer om och vilket liv du vill leva.

● Skriv ned dina mål i punktform och tydliggör dem.

● Skapa en deadline för dina mål.

● Sätt upp en plan för hur du når dit och vilka delmål du ska ha längs vägen.

Det finns inget som säger att du kommer bli lyckligare av att leva i överflöd av pengar. Däremot tror jag att du kommer känna dig lyckligare av att kunna göra det du drömmer om – och då är pengar ett bra verktyg. Med hjälp av rätt kunskap kan du ta smarta ekonomiska beslut för att påverka ditt liv och hur du vill leva det. Det är endast du som styr dina möjligheter till att leva ditt drömliv.

MISSA INTE: Nio varningssignaler – då ska du undvika aktien

Kickstarta din resa mot ekonomisk frihet idag

Lär dig investera med Unga Aktiesparare. Gå med i gemenskapen idag. Vi är världens största ungdomsförbund för aktieintresserade under 29 år som vill lära sig att spara smartare. Bli medlem eller prova kostnadsfritt idag!

Bli medlem