Den utländska  källskatten

I samband med utdelningen från vissa länder betalar svenska aktieägare källskatt. Det är en skatt som återbetalas till landet som utdelningen kommer från, eller källstaten. Hur mycket skatt som betalas bestäms av vilket land bolaget har sitt legala säte i. Skattesatsen kan skilja sig beroende på vilka skatteavtal Sverige har med respektive land.

Oftast betalar man 15 procent i utländsk källskatt i samband med utdelningen. Om man får 100 kronor i utdelning betalas alltså 15 kronor tillbaka till källstaten, vilket ger en total inbetalning på 85 kronor på det egna kontot. Det finns dock undantag. Om utdelningen till exempel kommer från Danmark är källskatten 27 procent. 

 

Källskatten går att få tillbaka

Beroende på hur vi äger våra aktier är det möjligt att få tillbaka skatten vi betalar till källstaten. Hur det fungerar skiljer sig åt mellan de olika kontotyperna. På ett aktie- och fondkonto, även kallat värdepapperskonto, betalar man alltid 30 procent skatt på utdelningar, även från bolag med svenskt säte. Om det är en utdelning från utlandet går skattesatsen både till Sverige och till källstaten. Källstaten får först sin del av kakan och resterande belopp går till den svenska staten. Om vi då får 100 kronor i utdelning från ett utländskt bolag där vi ska betala 15 procent i källskatt, innebär det att vi totalt kommer att betala 30 kronor i skatt. 15 kronor går till den svenska staten och 15 kronor går till källstaten. I de fall man betalar mer än 30 procent i källskatt kommer hela skattesatsen att betalas till källstaten. På ett aktie- och fondkonto går det inte att få tillbaka källskatten.

 

I en kapitalförsäkring däremot medför själva kontoformen att man själv inte äger aktierna. De syns förvisso på kontoöversikten och går att handla med som man önskar, men däremot är det försäkringsbolaget som äger värdepapprena. Det innebär att försäkringsbolaget har möjlighet att söka avräkning för den utländska källskatten som dras från kontot vid utdelningen och sedan betala tillbaka den. Det är dock en relativt lång process som brukar ta två till tre år och kan skilja sig åt mellan olika banker. I år fick till exempel Avanzas kunder tillbaka källskatten som betalades inkomståret 2016. Just möjligheten att få tillbaka utländsk källskatt är en av anledningarna till att många äger sina utländska utdelningsaktier i en kapitalförsäkring.

 

På ett investeringssparkonto (ISK) ser det lite annorlunda ut. Här är det Skatteverket som kan hjälpa till med att hämta tillbaka den betalda källskatten. Skatteverket sköter det hela automatiskt för ISK, men de är däremot lite begränsade. Skatteverket säger att man inte kan få tillbaka mer än vad landet har rätt att ta ut. För de nordiska länderna, som har rätt att ta ut 15 procent i källskatt, innebär det till exempel att man som mest kan få tillbaka just 15 procent. I de länderna som tar ut mer, som Danmark med sina 27 procent i källskatt, kommer man fortfarande bara få tillbaka 15 procent. Det går heller inte att få tillbaka mer än 500 kronor från Skatteverket om man har underskott av kapital. Hur mycket avräkning man får syns i den preliminära skatteuträkningen.

 

Låt inte flaggan lura dig

Ibland kan det tillkomma en utländsk källskatt även på svenska bolag, i de fall svenska företag har sitt legala säte utomlands. Det gör att utdelningen faktiskt inte kommer från Sverige, vilket medför att man får betala utländsk källskatt till det land företaget har sitt legala säte i. Detta trots att det är ett svenskt bolag och den svenska flaggan syns bredvid aktiens namn hos nätmäklaren. En liten tumregel som kan användas för att veta vilket land ett företag har sitt legala säte i är att titta på aktiens IBAN-nummer, vilket brukar stå hos nätmäklaren. De första två bokstäverna i IBAN-numret avslöjar vilket land utdelningen kommer ifrån.

 

Så se till att du äger dina aktier på ett konto som passar dig. Kom också ihåg att det inte finns någon garanti för att du får tillbaka all källskatt till din kapitalförsäkring. Bli inte besviken om du om något år inte skulle få tillbaka allt. Att hjälpa till med att få tillbaka, åtminstone delar av, källskatten är trots allt en helt gratis tjänst som nätmäklarna erbjuder.

Unga Aktiesparare är en ideell organisation som erbjuder en rolig & trygg plattform för unga som vill lära sig mer om aktier, fonder, sparande, privatekonomi & andra investeringsformer.

Vad innefattar ett medlemskap?

 1. Utbildningar

  Vi har föreläsare från UA, vårt nätverk & företagspartners som har kunskap inom allt ifrån aktier, fonder, krypto & optioner till bostadssköp & sparande.

 2. Event

  Vi har lokala föreningar utspridda över hela Sverige som arrangerar hundratals lokala event varje år.

 3. Medlemsförmåner

  Genom partnerskap med t.ex Nordnet, Nordea & Aktiespararna kan vi erbjuda rabatter, digitala tidningar & andra erbjudanden.

Köp till dig eller någon annan!

Medlemskap

349 kr/år
 1. ALLA utbildningar

 2. ALLA event

 3. Medlemsförmåner

 4. Fysisk medlemstidning

Medlemskap + Tidning

449 kr/år
 1. ALLA utbildningar

 2. ALLA event

 3. Medlemsförmåner

 4. Fysisk medlemstidning

Gratis medlemskap

0 kr/år
 1. Vissa utbildningar

 2. Vissa event

 3. ALLA utbildningar

 4. ALLA event

 5. Medlemsförmåner

 6. Fysisk medlemstidning

Fyll i ditt personnummer med 12 siffror för att hämta dina uppgifter