Henrik Johansson
Foto: Privat.

Därför är det drömläge på börsen: ”Då kan du tjäna mer på aktier”

BLI MEDLEM I UNGA AKTIESPARARE HÄR

Att se sin sparportfölj tappa i värde är aldrig roligt. Men börsfallet skapar också enorma möjligheter – för yngre investerare. ”Nu går det att komma in i aktier till mycket billigare pris”, säger Unga Aktiesparares vd Henrik Johansson till SVT Halland.

Många unga blev intresserade av och tog steget in på börsen i samband med den största haussen under 2021.

De två senaste åren har varit klart tyngre och börsen är ned cirka 20 procent sedan den absoluta toppen.

LÄS OCKSÅ: Fortsätt bara köpa aktier

Öppnar avkastningsdörrar

Det är naturligtvis tufft. Men den svaga utvecklingen skapar också ett väldigt spännande ingångsläge för den som är ung och har en längre sparhorisont.

– I efterhand går det ju att säga att det är ett mycket bättre tillfälle nu än vad det var då. Nu går det att komma in i aktier till mycket lägre nivåer och till ett klart billigare pris, säger Unga Aktiesparares vd Henrik Johansson till SVT Halland.

MISSA INTE: Näst bäst i världen – nu har Erling Haaland köpt sina första aktier

Ränta-på-ränta-effekten lägger grunden

Henrik Johansson betonar att ju längre du kan låta dina sparade pengar arbeta på börsen, desto mer går det att tjäna.

– Tid i marknaden är mycket viktigare än när exakt du köper aktier. Ränta-på-ränta-effekten kommer att få dina pengar att växa snabbare och snabbare över tid.

SE ÄVEN: Klippläge i börsstormen – köp fyra pressade klassaktier: ”Bra tillfälle”

Håll koll på riskerna

Henrik Johansson är samtidigt väldigt tydlig med att det är viktigt att inte underskatta riskerna och att ha rätt pengar på rätt plats.

– Börsen kan absolut gå dåligt på kortare sikt. Pengar som du vet att du behöver inom två–tre år ska inte vara på börsen. Sedan är det bra att äga flera olika aktier i olika branscher eller att äga en fond. Då får du en automatisk riskspridning.

LÄSTIPS: Attraktiva investeringar med potential

Kickstarta din resa mot ekonomisk frihet idag

Lär dig investera med Unga Aktiesparare. Gå med i gemenskapen idag. Vi är världens största ungdomsförbund för aktieintresserade under 29 år som vill lära sig att spara smartare. Bli medlem eller prova kostnadsfritt idag!

Bli medlem