Foto: Colourbox.

Då ska du investera i tillväxtmarknader: ”Spännande läge”

Bli medlem i Unga Aktiesparare här

I över ett decennium har tillväxtmarknaderna underpresterat världsindex trots att de underliggande makrotrenderna ser starka ut. Hur ska man egentligen tänka som intresserad investerare? Unga Aktiesparare tog en pratstund med två erfarna experter för att förstå mer.

Begreppet tillväxtmarknader, eller emergering markets som dessa brukar benämnas internationellt, etablerades på tidigt 1980-tal av FN för att beskriva länder som befann sig i en ekonomisk utvecklingsfas. 1987 satte Morgan Stanley samman ett finansiellt index för enbart emergering markets.

Men det finns ingen enhetlig etablerad definition berättar Johan Elmquist, ansvarig för försäljning och marknadsföring på Ruth Asset managment som erbjuder fonden Ruth core emergering market.

Att det är marknader som växer råder det dock ingen tvekan om. 1950 uppskattades ungefär 70 procent av jordens befolkning tillhöra tillväxtländer. I dag är den siffran en bra bit över 80 procent.

BNP-andelen av världsekonomin har de senaste 30 åren ökat från omkring 15 procent till dagens 40. Även ländernas andel av världens privatkonsumtion har växt dramatiskt under samma period.

– Men det är inte bara så att befolkningen växer snabbare i tillväxtländer än vad den gör i USA, Japan och Europa. De som kommer ut i arbetslivet är också mer välutbildade än sina föräldrar, lyfter Johan Elmquist, som följt tillväxtmarknader sedan 90-talet, fram.

LÄS OCKSÅ: Expertens börsspaning: Här finns uppköpskandidater

Kina sinkar utvecklingen

De starka befolknings- och tillväxtsiffrorna plus andra makrontrender som urbanisering, teknologisprång och globalisering har bidragit till att emergering markets gått betydligt starkare än övriga världen ur ett långsiktigt perspektiv sedan MSCI EM index startade 1987.

Men sedan finanskrisen 2009 är utvecklingen den motsatta. Det har också gjort att intresset bland investerare och media svalnat. En viktig förklaring till kräftgången stavas Kina. Landet utgör nästan en tredjedel av indexet.

– Om du tittar tillbaka på Kinas börs och BNP-utveckling senaste 20 åren har börsen inte alls följt med BNP-utvecklingen så det behöver inte betyda att en stark BNP-utveckling är en bra börs, säger Jens Barnevik, som är ansvarig förvaltare på Swedbank Roburs small cap EM fond.

Kina är ett tydligt exempel på hur geopolitik påverkar tillväxtmarknadernas värdering och risk.

Den politiska risken är generellt större i tillväxtländer vilket Johan Elmquist upplevde på nära håll i Ryssland där han tidigare bott och investerat:

– Det blev extremt tydligt innan de började kriget 2014 hur äganderätten började ifrågasättas. Det är den absolut största risken i tillväxtländer.

SE ÄVEN: Skydda din portfölj – från valutaknock: ”Var medveten om risken”

Indien på stark frammarsch

I skuggan av Kina lyfter både Johan Elmquist och Jens Barnevik fram Indien. Ett land som i motsats till Kina haft en fantastisk börsutveckling senaste åren. En snabb befolkningstillväxt och en stabil geopolitisk situation har bidragit till kapitalflykt av stora institutionella investerare från Kina till den indiska marknaden som är den nästa största i MSCI EM index.

– Det finns inte så många alternativ om man ska investera inom emergering markets och samtidigt ha tillräckligt med likviditet, berättar Jens Barnevik, som också ser ett raskt stigande inhemskt aktieintresse som en förklaring till den indiska börsuppgången.

Men Jens Barnevik vill också höja ett varningens finger för den indiska börsens framtidsutsikter:

– När jag startade fonden 2018 tyckte jag Indien var för dyrt. Men det har bara blivit ännu värre och är i territorierna av bubbelvärdering i klass med IT-aktier år 2000. Om man ser till konsumentbolag som man gärna vill äga i Indien så handlas de på p/e-tal mellan 60-80.

MISSA INTE: Valuta är överspelat – våga investera i utländska aktier

Länderna som gynnats av Kinas svaghet

I andra vågskålen framhåller han de starka befolknings- och utvecklingstrenderna som tickar på.

Även länder som Vietnam, Bangladesh, Filippinerna och Mexiko har gynnats på Kinas bekostnad, enligt Johan Elmquist. Samtidigt kanske värderingen i Kina nu har blivit för låg, resonerar han.

Båda experterna är överens om att det för tillväxtmarknader är viktigt att titta bortom index. De stora ländernas indextyngd, hög andel av råvarubolag och statligt ägda företag samt en generellt större bolagsrisk är faktorer som talar för att ha en mer selektiv strategi.

Jens Barneviks fond investerar till 98 procent i bolag som inte ingår i index. En stor del är placerat i Sydkorea och Taiwan där han exempelvis hittat många techbolag till betydligt lägre värdering än i väst. Även Polen lyfter Jens Barnevik fram som ett land på frammarsch ”med en teknologisk höjd”.

Oavsett vad man tror på kort sikt går det inte att bortse från att det finns många trender som talar för tillväxtmarknader långsiktigt.

– Är du ung och har lång investeringshorisont så lönar det sig nog att vara lite överviktad i tillväxtmarknader, funderar Johan Elmquist.

YTTERLIGARE LÄSNING: Så fungerar globalfonder – egentligen

Kickstarta din resa mot ekonomisk frihet idag

Lär dig investera med Unga Aktiesparare. Gå med i gemenskapen idag. Vi är världens största ungdomsförbund för aktieintresserade under 29 år som vill lära sig att spara smartare. Bli medlem eller prova kostnadsfritt idag!

Bli medlem