Foto: Colourbox.

Bli ekonomiskt tillfreds

Denna artikel framgår ursprungligen ur Stock Magazine nummer 2 2023

Känner du dig rik? Om du läser det här bor du förmodligen i Sverige vilket är världens 16 rikaste land. Räcker inte det? Förmodligen tänker du nej. Så här kan du hantera känslan.

Vi känner oss mindre rika än vad vi egentligen är …

Grafen nedan från en studie som tas upp i boken Just Keep Buying, som är en väldigt bra bok, visar den uppfattade rikedomen i förhållande till den verkliga rikedomen när personer skulle ranka sig själva.

Det fascinerande är att majoriteten rankar sin uppfattade rikedom som lägre än den faktiska nivån.

På X-axeln har vi Actual Relative Income som är den faktiska inkomsten och på Y-axeln finns Perceived Relative Income – den uppfattade rikedomen.

Om alla hade haft ”rätt” uppfattning om sin rikedom skulle alla prickar vara på den svarta linjen från Origo (vänstra hörnet av grafen). Det vi ser är till exempel att majoriteten av personerna som har 40 i Actual Relative Income uppfattar sig som 20 i Perceived Relative Income.

Vad är rik för dig?

Statistiken säger alltså att rikedom underskattas generellt sett. Nu är frågan: Vad är rik för dig? Är det att ha 20,- 30,- 50- eller 250 000 kronor i månadslön?

Jag läste en artikel med rubriken ”Is $200k a Year a Good Income?” nyligen. Jag tänkte direkt att givetvis är det en bra inkomst. Vi snackar mer än 2 miljoner kronor i årslön. Men som skribenten påpekar handlar uppfattningen av vad som är en bra inkomst eller summa för att kallas rik högst personlig.

Om vi kan enas om att alla har olika åsikter och tankar känns det givet att definitionen av rik kan skilja på miljoner, till och med miljarder, mellan två personer.

LÄS ÄVEN: Balansera risken i portföljen

Jämför alltid SMS-lån – inte rikedom

”Jämför, jämför, du måste alltid jämföra!”. Så säger låneräddaren i jämförelsesajten Lendos reklamkampanj efter att ha räddat personer som fastnat i lånefällan. Att jämföra lån och speciellt lån med hög ränta som SMS-lån bör du alltid ha med dig in i ryggmärken. Jämför!

Men att jämföra hur mycket du tjänar jämfört med din omgivning är inte bra för ditt välmående. Ska du löneförhandla kan det så klart vara bra att ha koll på vad kollegorna tjänar, men utöver det kommer det endast att leda till ledsna mungipor.

Säg att det bor tio personer på din gata och att din inkomst är högre än allas, förutom en granne som har flådigare hus och nyare bil. Kommer du då att fokusera på att ditt hus är finare och nyare än åtta personers motsvarigheter på din gata eller på den enda personen som har finare grejer än dig?

Förmodligen vet du svaret. Vi människor tittar alltid uppåt och ser någon som har mer pengar, åker på fler resor eller har ett högre materiellt välstånd. Det är en ond cirkel som inte tar slut om du inte heter Bernard Arnault, vd för LVHM (Moët Hennessy Louis Vuitton). Men listan över världens rikaste brukar förändras från år till år. Hack i häl har han Elon Musk och Jeff Bezos. Det är ingen ro ens för världens rikaste person (suck).

Enda möjligheten för dig och Bernard Arnault att lämna den onda cirkeln är att sluta jämföra er med andra. Omfamna insikten att det alltid kommer finnas någon som har mer än dig samt att rikedom i pengar inte är samma sak som lycka. Det finns saker som är mycket viktigare än antalet nollar på ditt bankkonto.

Varför jämför vi oss?

Grafen nedan visar Storbritanniens ekonomiska produktion sedan 1270 till 2016. På 1800-talet sticker grafen i väg något enormt från att knappt ha utvecklats på 600 år. Som du lärt dig i skolan var det industriella revolutionen som välte omkull vardagen för människor. Nu står vi inför en revolution i form av artificiell intelligens (AI) som spås göra lika stort avtryck.

Trots den ekonomiska- och tekniska utvecklingen mänskligheten har bakom samt framför sig hänger samma stenåldershjärna med. Den biologiska instinkten att alltid analysera sin omgivning var tidigare livsavgörande eftersom din granne snabbt kunde bli din värsta fiende ifall du inte var uppmärksam. Att jämföra boende, mat, kläder och fysisk styrka var essentiellt för att få ett lyckat liv.

Nu för tiden är behovet av att bevaka riskerna i din omgivning extremt små. Men vi dras trots det med samma biologiska instinkter som våra förfäder för tusentals år sedan. Du kanske känner en irritation över att dina stenåldersinstinkter skrämmer vetet ur dig i onödan. Jag har i alla fall känt så ibland. Min lösning har varit att omfamna korten jag blivit tilldelad som människa och spela den bästa omgången skitgubbe jag kan. Med det menar jag att analysera känslor och tankar för att kunna hantera viljan att jämföra sig mot andra.

MISSA INTE:  Plocka russinen ur kakan – var din egen (fond)förvaltare

Vad kan du göra för att känna dig rikare?

Här är en sammanfattning i fyra punkter över vad du kan göra för att känna dig rikare i dag:

 • Inse att du förmodligen är rikare än vad du tror (tänk på den första grafen).
 • Reflektera över vilken summa som betyder att vara är rik för dig.
 • Ha perspektiv på vad som verkligen är viktigast i livet.
 • Arbeta för att sluta jämföra dig med din omgivning.

Var snäll mot dig själv och glöm inte bort vad som är viktigast i livet om du vinner det finansiella spelet.

Rikedom i pengar är en sak, men rikedom har många andra former av betydligt mer värde.

Unga Aktiesparare är en ideell organisation som erbjuder en rolig & trygg plattform för unga som vill lära sig mer om aktier, fonder, sparande, privatekonomi & andra investeringsformer.

Vad innefattar ett medlemskap?

 1. Utbildningar

  Vi har föreläsare från UA, vårt nätverk & företagspartners som har kunskap inom allt ifrån aktier, fonder, krypto & optioner till bostadssköp & sparande.

 2. Event

  Vi har lokala föreningar utspridda över hela Sverige som arrangerar hundratals lokala event varje år.

 3. Medlemsförmåner

  Genom partnerskap med t.ex Nordnet, Nordea & Aktiespararna kan vi erbjuda rabatter, digitala tidningar & andra erbjudanden.

Köp till dig eller någon annan!

Medlemskap

349 kr/år
 1. ALLA utbildningar

 2. ALLA event

 3. Medlemsförmåner

 4. Fysisk medlemstidning

Medlemskap + Tidning

449 kr/år
 1. ALLA utbildningar

 2. ALLA event

 3. Medlemsförmåner

 4. Fysisk medlemstidning

Gratis medlemskap

0 kr/år
 1. Vissa utbildningar

 2. Vissa event

 3. ALLA utbildningar

 4. ALLA event

 5. Medlemsförmåner

 6. Fysisk medlemstidning

Fyll i ditt personnummer med 12 siffror för att hämta dina uppgifter