Foto: Modular Finance.

Blankning: En intressant datapunkt att ha koll på

Hela denna artikel är en annons

”Oavsett vad man tycker om blankning så är det en intressant datapunkt att hålla koll på. När blankningen ökar eller minskar kraftigt så påverkar det ofta kursen”, säger Carl Holfve, Head of Data på Modular Finance.

Vad innebär att blanka en aktie?

Blankning är en strategi på aktiemarknaden där investerare spekulerar i att en aktiekurs kommer att sjunka. Detta sker genom att låna aktier från någon som redan äger dem, sälja dem till det nuvarande marknadspriset och förvänta sig att kunna köpa tillbaka dem senare till ett lägre pris. Vinsten kommer från mellanskillnaden. Denna praxis har varit föremål för debatt och diskussion med flera uppmärksammade blankningar på senare tid.

Effekterna av blankning

Blankning kan ha en betydande påverkan på aktiekurserna. När fler investerare börjar blanka en viss aktie så kan det skapa ett ökat säljtryck och därmed pressas priset nedåt. På senare tid har vi sett flera profilerade blankare som publikt redogjort för sin negativa syn på enskilda aktier. I samband med att en sådan rapport har publicerats har aktierna ofta fallit kraftigt.

Carl Holfve menar dock att det finns ett antal argument till varför blankning ändå kan bidra med positiva effekter på marknaden på längre sikt. Några argument är att det hjälper till att identifiera bolag med problem och det håller nere övervärderade aktier till mer realistiska nivåer, samt bidrar med likviditet.

En intressant datapunkt

– Oavsett vad man tycker om blankning så är det en intressant datapunkt att hålla koll på. När blankningen ökar eller minskar kraftigt så påverkar det ofta kursen. Datan är publik på Finansinspektionens hemsida, men vill man analysera blankningar på djupet så underlättar en plattform som till exempel Börsdata eller Holdings. Där kan man även se nyckeltal som till exempel Days to cover (DTC) som anger hur många dagar det i teorin skulle ta att stänga alla blankningspositioner givet likviditeten i aktien. Man kan också analysera bolagets Free float för att få en uppfattning om hur stor blankningen är relativt de aktier som kan anses vara tillgängliga för handel i respektive bolag, säger Carl Holfve, Head of Data på Modular Finance.

Han menar också att kombinationen av hög andel blankat kapital och låg likviditet är en setup som lätt kan resultera i vad som kallas “Short Squeeze”, vilket innebär att blankarna skyndsamt köper tillbaka sin position för att skydda sig från förlust, eller stänga inne en vinst. Då kan kursen stiga kraftigt på grund av köptrycket.

Kickstarta din resa mot ekonomisk frihet idag

Lär dig investera med Unga Aktiesparare. Gå med i gemenskapen idag. Vi är världens största ungdomsförbund för aktieintresserade under 29 år som vill lära sig att spara smartare. Bli medlem eller prova kostnadsfritt idag!

Bli medlem