Genom att bredda sitt tänk och se saker i ett större perspektiv läggs en god grund för bra beslut. Foto: Colourbox.

Bättre val som avkastar mer

Börspsykologi har blivit en form av intresse och överlevnadsbias (survivorship bias) är en av sakerna som är superbra att känna till på börsen. Att lägga till psykologi till sina investeringar är ett superbra sätt att utvecklas som placerare. Om du förstår överlevnadsbias kommer du att ta bättre beslut på börsen och livet i stort och bli en vinnare.

Denna artikel framgår ursprungligen ur Stock Magazine nummer 1 2023

Vad kan du vinna på att förstå överlevnadsbias?

För att vara en bra investerare måste du kunna ha styr på dina tankar. Annars kommer börsen och marknaden att ta full kontroll över dig. Jag har själv upplevt flera gånger hur enkelt det är att påverkas av börsens rörelser och börja tänka irrationellt. Om du kan kontrollera dina tankar kommer du att bli framgångsrik på börsen, helt enkelt.

Vad är bias?

Bias är en term som ofta används inom psykologi och beskriver hur vi ofta har en förutfattad mening i en fråga. I vardagen tar vi ofta irrationella beslut till följd av vår favorisering av en viss sak till följd av fördomar.

Vad är överlevnadsbias?

Överlevnadsbias innebär att man drar felaktiga slutsatser baserat på att ett fåtal personer tar sig förbi ett hinder eller överlever utan att tänka på alla personer som inte gjorde det.

Här är tre exempel på överlevnadsbias som förhoppningsvis hjälper dig att förstå fenomenet:

“Mina föräldrar slog mig när jag var liten men jag har fått ett bra liv ändå”.

Är det här är ett undantag eller växer personer som haft en stökig barndom oftast upp till att leva ett bra liv?

“Alla har en Iphone 12! Varför får inte jag en?”.

Är det rimligt att alla har en Iphone 12 eller är det endast dina närmaste kompisar som har det?

“Min morfar rökte i 70 år men blev ändå 95 år gammal”.

Är det här ett undantag eller blir alla som röker 95 år gamla? Pfizers undersökningar visar att rökning i genomsnitt förkortar livet med tio år.

Överlevnadsbias är alltså att titta på ett fåtal överlevare som går emot strömmen för att rättfärdiga en sak eller handling.

Hur upptäcktes överlevnadsbias?

Biaset upptäcktes under andra världskriget när amerikanarna ville förbättra sina flygplan. Idéen var att analysera var planen blev träffade av skott och sedan förstärka flygplanets pansar utifrån skotthålen.

Det är här som det intressanta händer. Om du tittar på bilden nedanför visar det var skotthålen var på alla planen som varit ute i strid. Var hade du valt att förstärka flygplanen?

Det är här som tankefelet uppstår eftersom majoriteten kommer att säga att man ska förstärka planen där skotthålen sitter. Vilket låter som det enda rimliga eftersom det är där som planen blivit träffade. Men den amerikanska armén insåg var att det borde göras tvärtom.

Planen som inte kom tillbaka

Problemet är att de enda flygplanen som analyserades var flygplan som överlevde och klarade sig till basen. Om du tittar på bilden har inga av planen som analyserats skotthål på flygplanens mest ömtåliga delar. Cockpiten där piloten sitter, mitten av vingarna, motorerna eller den väldigt ömtåliga mittendelen av planet har inga skotthål.

Tankefelet i exemplet är att utgå från planen som kom tillbaka och inte tänka på planen som inte kom tillbaka. Planen som inte kom tillbaka utan blev nedskjutna träffades högst troligen på alla ställen där planen som återvände (överlevde) inte blev. Bilden nedanför förklarar exakt hur tankevurpan går till.

Vad har det här med börsen att göra?

Det finns många olika exempel på när överlevnadsbias är närvarande på börsen. I dag hade jag tänkt fokusera på utvärdering av börsåret 2022. Likt Spotify Wrapped har Avanza ”Mitt Avanza år” vilket delas flitigt i sociala medier.

Frågan är dock: Vem är det som delar sin avkastning för börsåret 2022 på sociala medier? Personligen kan jag känna mig som världens sämsta investerare efter alla fantastiska bilder på personers avkastning. Fast nu när vi har lärt oss om överlevnadsbias kan vi kanske se problemet? Är alla verkligen investerare bättre än vad jag är?

Personer som väljer att dela sina resultat från börsen, träningen eller karriären är ofta extrema exempel som lyckats med något som majoriteten inte gjort (överlevnadsbias). Börsåret 2022 var extremt utmanande för majoriteten av investerare. Det finns så klart undantag och en minoritet av ”överlevare” på börsen som fick en dunderavkastning 2022.

När du ser sådana här bilder, kom då ihåg att den tysta majoriteten ligger på kyrkogården och inte kan berätta om hur jobbigt börsåret 2022 var och hur mycket pengar som förlorades. Likt flygplanen som stupade i strid under andra världskriget och inte kunde analyseras föll många investerare på börsen förra året. Men den historien får du aldrig höra. För vem vill dela mig sig av ett dåligt resultat?

Var snäll mot dig själv när du jämför avkastning på börsen och se framför allt till att du jämför din egen avkastning rättvist.

Unga Aktiesparare är en ideell organisation som erbjuder en rolig & trygg plattform för unga som vill lära sig mer om aktier, fonder, sparande, privatekonomi & andra investeringsformer.

Vad innefattar ett medlemskap?

 1. Utbildningar

  Vi har föreläsare från UA, vårt nätverk & företagspartners som har kunskap inom allt ifrån aktier, fonder, krypto & optioner till bostadssköp & sparande.

 2. Event

  Vi har lokala föreningar utspridda över hela Sverige som arrangerar hundratals lokala event varje år.

 3. Medlemsförmåner

  Genom partnerskap med t.ex Nordnet, Nordea & Aktiespararna kan vi erbjuda rabatter, digitala tidningar & andra erbjudanden.

Köp till dig eller någon annan!

Medlemskap

349 kr/år
 1. ALLA utbildningar

 2. ALLA event

 3. Medlemsförmåner

 4. Fysisk medlemstidning

Medlemskap + Tidning

449 kr/år
 1. ALLA utbildningar

 2. ALLA event

 3. Medlemsförmåner

 4. Fysisk medlemstidning

Gratis medlemskap

0 kr/år
 1. Vissa utbildningar

 2. Vissa event

 3. ALLA utbildningar

 4. ALLA event

 5. Medlemsförmåner

 6. Fysisk medlemstidning

Fyll i ditt personnummer med 12 siffror för att hämta dina uppgifter