Att våga sätta riktningen

För att kunna ta sig framåt måste man veta var man kommer ifrån, var man befinner sig och vart man vill ta sig. Man måste helt enkelt ha en god bild över situationen för att sedan kunna staka ut en plan för att nå sitt mål. Att jobba efter en tydlig struktur innehållandes situationsanalys, målsättning, plan och utförande är av största vikt för att nå framgång och något jag vill ta med mig in i rollen som verksamhetschef på Unga Aktiesparare, skriver Sandra Carlsson.

Denna artikel framgår ursprungligen ur Stock Magazine nummer 2 2022

Det må vara en något sliten analogi, men likväl som en skicklig bilförare behöver sin backspegel, sina sidospeglar, sin vindruta och sin ratt för att kunna manövrera sin bil och ta sig snabbast över mållinjen behöver vi alla ha en liknande överblick av vår tillvaro. För er som tänker att motorsport var en lite annorlunda jämförelse för en nyanställd verksamhetschef på UA: Ja, jag har också sett på Drive to Survive på Netflix …

Om jag ska börja med att titta tillbaka i min egen backspegel (som jag dock förstår och vet att F1-bilar inte har, men ni fattar grejen) och vad jag kan ta med mig till UA är det främst erfarenheten att jobba i föränderlig och expanderande branscher där en tydlig struktur är av största vikt. Att veta vad jag kan bidra med och att göra det på allra bästa sätt med en ödmjuk inställning är viktigt i alla sammanhang – inte minst i arbetslivet.

Unga Aktiesparare har cirka 10 000 medlemmar och är en otrolig organisation som drivs av unga engagerade medlemmar från Ystad i söder till Kiruna i norr. Med den enorma bredden av verksamhet krävs en tydlig struktur och min avsikt är att fortsätta utveckla och driva det arbetet för att våra lokalkontor och regioner ska känna en tillit och trygghet i det arbete som de gör allra bäst. 

Likväl som bilföraren behöver sin backspegel fyller även sidospeglarna en viktig funktion. Att kunna analysera området runt omkring sig är otroligt viktigt för att kunna ta sig fram säkert och målmedvetet. Inom UA finns en enorm kunskap och, kanske ännu viktigare, ett väldigt starkt engagemang. Viljan av att påverka sin egen privatekonomi är bland det värdefullaste vi har inom vår organisation och något jag avser att förvalta med stor omsorg och stort intresse. Vi ska hela tiden drivas av vårt engagemang. Det leder till ökad kunskap och ökat intresse men också till en stark gemenskap.

LÄS OCKSÅ: Sikta mot stjärnorna

Att titta fram genom vindrutan och bestämma oss för vilken riktning vi ska ta och sedan ställa in siktet på vårt mål är den kanske allra viktigaste komponenten för att ta oss dit vi vill. Utan ett tydligt mål är risken stor att vi kör vilse eller får soppatorsk. 

De flesta av våra medlemmar har redan kommit en bra bit på vägen vad gäller sin målsättning. Att gå med i UA är för många en del på vägen mot målet att bli mer kunnig och få kontroll över sin framtida ekonomi. Vi ska jobba med tydliga mål även inom organisationen. Här ser jag det som en viktig uppgift att se till att vi tillsammans vet vart vi vill och vart vi är på väg.

Till sist i min Netflixinspirerade analogi har vi ju ratten. Ratten gör att bilföraren kan styra sin färd. Jag ser ratten som själva utförandet, men även som vikten av kontroll. Att jobba hårt, att inte ge upp och att inte vika ned sig. Att vara med i UA är inget tvång. Det något vi alla väljer att vara frivilligt. Då måste vi även känna att vi kan vara med och påverka. Och även om Tesla verkar ha en rattlös bil på gång så vill vi nog alla ha en känsla av att ha kontroll. Oavsett om vi sitter i en bil eller investerar vår tid i något vi brinner för. 

MISSA INTE: UA gör dig till vinnare – inte bara på börsen

Kickstarta din resa mot ekonomisk frihet idag

Lär dig investera med Unga Aktiesparare. Gå med i gemenskapen idag. Vi är världens största ungdomsförbund för aktieintresserade under 29 år som vill lära sig att spara smartare. Bli medlem eller prova kostnadsfritt idag!

Bli medlem