Foto: Klaus Carlander/Talarforum

Anders Borgs aktieportfölj: “Fina framtidsutsikter”

Förre finansministern Anders Borg brinner extra mycket för tillväxtbolag – men investerar vitt och brett. “Man ska tänka långsiktigt”, säger han till Dagens industri.

Från 2006–2014 var Anders Borg finansminister i den Fredrik Reinfeldt-ledda moderatregeringen.

De senaste åren har Anders Borg, som har en lång bakgrund inom bankvärlden, haft en lyckad näringslivskarriär. I början av 2023 agerar han bland annat rådgivare åt East Capital, är styrelseledamot i börsnoterade Viaplay och ordförande för Checkin.com.

Anders Borg äger aktier för omkring 11 miljoner kronor i det sistnämnda bolaget, skriver Dagens industri. I tidningens tv-program “Mitt i bruset” berättar han att han är väldigt förtjust i att investera i tillväxtbolag.

– Jag har en börsportfölj som dels innehåller stabila, trygga, långsiktiga svenska bolag och dels lite mer tillväxtorienterad.

Kinnevik, där Anders Borg tidigare suttit i styrelsen, är en av favoritaktierna. Alibaba, Apple, Alphabet, Microsoft, Nvidia och LVMH är andra bolag i portföljen.

LÄS ÄVEN: Här är Aktiestinsens portfölj: Investmentbolag i topp

Ljus syn på marknaden

Anders Borg anser att börsens värdering är rimlig för stunden. Han räknar med att centralbankerna kommer att berätta att räntehöjningsfasen är över inom kort och att tillväxten då kan börja peka uppåt igen.

– Det finns många bolag som har väldigt fina framtidsutsikter i sikte, inte minst i svensk industri, men också de här stora vinstrika amerikanska techbolagen.

Anders Borg är också investerad i onoterade bolag som Lysa, Steven, Talent Venture Group och Voi. Han är även noggrann med att amortera på sina bolån.

– Jag tror att man ska tänka långsiktigt. Men man ska också, om man har en tryggad ekonomi, naturligtvis investera i aktier och fonder så att man har en ännu lite högre avkastning fram, säger Anders Borg till Dagens industri.

MISSA INTE: Våga zooma ut

Unga Aktiesparare är en ideell organisation som erbjuder en rolig & trygg plattform för unga som vill lära sig mer om aktier, fonder, sparande, privatekonomi & andra investeringsformer.

Vad innefattar ett medlemskap?

 1. Utbildningar

  Vi har föreläsare från UA, vårt nätverk & företagspartners som har kunskap inom allt ifrån aktier, fonder, krypto & optioner till bostadssköp & sparande.

 2. Event

  Vi har lokala föreningar utspridda över hela Sverige som arrangerar hundratals lokala event varje år.

 3. Medlemsförmåner

  Genom partnerskap med t.ex Nordnet, Nordea & Aktiespararna kan vi erbjuda rabatter, digitala tidningar & andra erbjudanden.

Köp till dig eller någon annan!

Medlemskap

349 kr/år
 1. ALLA utbildningar

 2. ALLA event

 3. Medlemsförmåner

 4. Fysisk medlemstidning

Medlemskap + Tidning

449 kr/år
 1. ALLA utbildningar

 2. ALLA event

 3. Medlemsförmåner

 4. Fysisk medlemstidning

Gratis medlemskap

0 kr/år
 1. Vissa utbildningar

 2. Vissa event

 3. ALLA utbildningar

 4. ALLA event

 5. Medlemsförmåner

 6. Fysisk medlemstidning

Fyll i ditt personnummer med 12 siffror för att hämta dina uppgifter