Robert Andersson är börsanalytiker på Aktiespararna och tidigare utbildningsansvarig på Unga Aktiesparare.

Analytikerns råd – så kan du investera kortsiktigt: “Sätt inte av för mycket pengar”

Vid sidan av sin långsiktiga portfölj kan det vara både roligt, utvecklande och lönsamt att agera mer kortsiktigt med en mindre del av sitt kapital. UA-ikonen Robert Andersson arbetar som analytiker på Aktiespararen och berättar om hur han sköter tidningens kortsiktiga portfölj.  

BLI MEDLEM I UNGA AKTIESPARARE HÄR 

Robert Andersson har ett förflutet som bland annat utbildningsansvarig inom Unga Aktiesparare och är nu ordförande för UA Asset Management – investeringskommittén som ansvarar för organisationens egen aktieportfölj.  

Till vardags är han dock anställd som aktieanalytiker på Aktiespararna och ansvarar för tidningens fiktiva, kortsiktiga portfölj som ibland uppdateras flera gånger i veckan. 

– Det enskilt viktigaste uppdraget skulle jag säga är att balansera risken. Samtidigt som korta portföljen är en uttalad högriskportfölj så bör den fortfarande ta kalkylerade aktiva risker. I uppdraget att sköta förvaltningen blir det därför viktigt med någon form av riskbalans så att portföljen inte enbart blir ett hopplock med ett gäng favoritaktier, säger Robert Andersson.  

LÄS OCKSÅ: Aktierna i UA:s egen börsportfölj 

Stilen skiljer sig åt 

Robert Andersson är noga att framhålla att skötseln av den kortsiktiga portföljen sker på helt annat vis än hur han investerar mer långsiktigt vanligtvis.  

– Den största skillnaden är att jag säljer av vid betydande uppgångar. Det är för att realisera vinsten där jag tror att mycket av den kortsiktiga potentialen är uthämtad. Sedan kan jag dock vara öppen för att köpa tillbaka mina aktier om kursen kommer ned 7–10 procent. I min mer långsiktiga portfölj låter jag inte marknadens kortsiktiga fluktrationer vara särskilt betydande för min handel och agerar såldes inte aktivt på kortsiktiga uppgångar, konstaterar han, och tillägger: 

– Däremot kan jag i den kortsiktiga portföljen snarare agera mer aktivt på kortsiktiga nedställ, för att fylla på ett innehav till vad jag uppfattar är ett lågt pris. I korta portföljen finns det sällan möjligheter till sådana påfyllnadsköp då portföljvikterna rent generellt redan är höga. 

Kämpig aspekt 

Robert Andersson lyfter fram att det finns en särskild sak att ta extra mycket hänsyn till i samband med mer kortsiktiga affärer.  

– Vad jag får påminna mig själv om nästintill varje dag är att det inte räcker med att caset ser spännande ut. Marknaden behöver också få samma syn som mig inom de närmaste månaderna.  Det är en jobbig faktor att arbeta mot till skillnad från långsiktiga investeringar där det räcker att köpa bra bolag.  

Hur stor del av portföljen kan man ”leka med” vid sidan av det mer långsiktiga sparandet? 

– Jag tycker att man inte bör avsätta mer än 10 procent till en lekportfölj. 

MISSA INTE: Stor risk för mentala fallgropar 

Unga Aktiesparare är en ideell organisation som erbjuder en rolig & trygg plattform för unga som vill lära sig mer om aktier, fonder, sparande, privatekonomi & andra investeringsformer.

Köp till dig eller någon annan!

Bas medlemskap

0 kr/år
  1. On-demand grundkurser

  2. Fysiska medlemsträffar nära dig

  3. Vissa interaktiva live-webinar

Standard medlemskap

349 kr/år
  1. On-demand kurser

  2. Interaktiva live-webinar varje vecka

  3. Fysiska medlemsträffar nära dig

  4. Utbildning, konferens & företagsbesök

  5. Rabatter & digitala resurser

  6. Fysisk medlemstidning 4 ggr/år

Premium medlemskap

449 kr/år
  1. On-demand kurser

  2. Interaktiva live-webinar varje vecka

  3. Fysiska medlemsträffar nära dig

  4. Utbildning, konferens & företagsbesök

  5. Rabatter & digitala resurser

  6. Fysisk medlemstidning 4 ggr/år

Fyll i ditt personnummer med 12 siffror för att hämta dina uppgifter

Är personen under 15 år? Klicka här.

Vad ingår i medlemskapet?

  1. Kurser & interaktiva live-webinar

    Läs mer
  2. Medlemsträffar, företagsbesök & konferenser

    Läs mer
  3. Rabatter, tidningar & digitala resurser

    Läs mer