Foto: Colourbox.

Aktievarningen: Då är utdelningen hotad

Bli medlem i Unga Aktiesparare här

Att investera i utdelningsaktier är inte sällan en framgångsrik strategi som skapar god avkastning över tid. Men det finns fallgropar att se upp för. “Då går det inte över tid”, säger Hanna Lindbo, som förvaltar Ålandsbanken Norden Dividend med fokus på temat.

Många aktieplacerare är förtjusta i att satsa på så kallade utdelningsaktier med hög direktavkastning. Det är smart att återinvestera utdelningarna, antingen i bolag som delat ut pengarna eller i ett annan aktie som du tror mycket på, för att kunna dra nytta av den ränta-på-ränta-effekten.

Utdelningen är den del av vinsten som ett bolags aktieägare har rätt till enligt den utdelningspolicy som bolaget ifråga har. Direktavkastningen är ett mått på hur stor utdelningen är i förhållande till bolagets aktiekurs. Om ett bolags aktie kostar 100 kronor och utdelningen uppgår till 5 kronor är direktavkastningen 5 procent.

Bland Stockholmsbörsens större bolag uppgår den genomsnittliga direktavkastningen till strax över 3 procent. Hur stor den är i varje enskilt fall beror dock på vilken typ av bransch som bolaget verkar i.

Telekomoperatörer och banker har ofta hög direktavkastning eftersom de verkar på marknader som inte växer särskilt mycket. Därför finns det mer kapital att dela ut än vad det gör för bolag som är hemmahörande i branscher med större strukturell tillväxt framför sig eftersom större investeringar då behöver göras i verksamheten för att kunna växa vidare och ta marknadsandelar.

Gör din hemläxa

Hanna Lindbo förvaltar Ålandsbanken Norden Dividend. Fonden är inriktad på att hitta nordiska kvalitetsbolag som både är lönsamma, delar ut pengar och som även kan ha mer att hämta rent tillväxtmässigt. Den genomsnittliga direktavkastningen i fonden uppgår till omkring 4,3 procent.

Generellt sett är en god direktavkastning och en stadigt stigande utdelning ett tecken på att bolaget är framgångsrikt och gör någonting rätt, alltså att det skapar aktieägarvärde genom ökande vinster.

Men det finns också situationer när det kan vara läge att vara lite försiktig. Det är viktigt att ta reda på vad en hög direktavkastning egentligen grundar sig i för att undvika potentiella värdefällor. Utöver att du aldrig ska köpa en aktie enbart på grund av dess för stunden aktuella utdelning och direktavkastning.

– Om en utdelning ser väldigt hög ut bör man ställa sig frågan om den är hållbar. Direktavkastningen kan se hög ut till följd av att kursen har rasat. Har kursen rasat på grund av en minskad vinst kan det finnas risk för slopad eller sänkt utdelning. Att ett bolag skulle dela ut mer pengar än det tjänar är inte hållbart över tid. Temporärt högre vinst, genom till exempel någon slags försäljning, kan också leda till temporärt hög utdelning. I motsats kan ett större förvärv leda till att utdelningen slopas, säger Hanna Lindbo.

Tjutande varningsklocka

Förvaltaren råder att titta på hur balansräkningen och kassaflödena i ett bolag ser ut.

– En hög skuldsättning kan vara en varningsklocka. Speciellt om den höjts kraftigt under senaste tiden. Man kan också titta på bolag inom samma sektor. Har de liknande direktavkastning? Om ett bolag haft en stabil vinstutveckling och utdelningar över tid är det generellt sett ett gott tecken. Då kan man också reflektera över hur man tror vinsten kommer utvecklas framöver, och hur det skulle kunna påverka framtida utdelningar.

Vad finns det för alternativ till utdelningar?

– Återinvesteringar eller att bygga kassa. Om ett bolag har strukturella problem kan man fundera på om det inte borde ha varit bättre att distribuera kapital inom bolaget. Som investerare vill man ha så hög avkastning som möjligt, om det är via utdelningar eller återinvesteringar spelar egentligen inte så stor roll, säger Hanna Lindbo.

LÄS OCKSÅ: Fyra köpvärda utdelningsaktier: “Väldigt undervärderad”

MISSA INTE: Aktierna som kan klara börskaos