Foto: Colourbox.

Aktiechefen: Därför är det upplagt för generösa utdelningar

Bli medlem i Unga Aktiesparare här

Denna artikel framgår ursprungligen på Aktiespararnas webbplats

Carnegie Private Bankings aktiechef Karl Hedberg ser förutsättningar för generösa utdelningar när bokslutssäsongen nu står runt knuten.

LÄS OCKSÅ: 10 aktier till lägre risk – som spöar börsen

Carnegie Private Bankings aktiechef Karl Hedberg ser förutsättningar för generösa utdelningar näs bokslutssäsongen nu står runt knuten.

Rapportsäsongen ligger i startgroparna och med den börsbolagens utdelningsbesked. I en börskommentar skriver Carnegie Private Bankings aktiechef Karl Hedberg att generösa utdelningar verkar ligga i korten.

”Det är upplagt för en bra utdelningssäsong givet bolagsvinster som utvecklats väl under 2023 och förväntan om en mjuklandning i år snarare än en hårdlandning. Mot det ska ställas risken att boksluten innehåller signaler från bolagen om en mer osäker efterfrågebild, men det är inte mitt huvudscenario. Sammantaget talar det för att bolagen inte kommer vara alltför försiktiga med att dela ut det gångna årets vinster till aktieägarna”, säger han.

Vidare menar han att Electrolux vinstvarning i fredags inte ger skäl för oro inför kvartalsrapporter bland andra konsumentinriktade börsbolag.

”En stor del av vinstmissen mot marknadens förväntningar beror på bolagsspecifika kostnader kopplade till flytt av produktionsanläggningar. Den motvinden kommer vi inte se hos andra bolag”, säger han.

MISSA INTE: Bli miljonär – genom utdelningar

Kortsiktigt rekylläge

Kortsiktigt ser Karl Hedberg annars att det är fortsatt rekylläge på börsen.

”Hittills har rekylen mest skett i form av tid snarare än rörelse nedåt, men jag tror att vi kommer se mer av rekylen när marknaden börjar justera ned förhoppningarna om antalet räntesänkningar i år”, säger han.

YTTERLIGARE LÄSNING: Så blir du enklast miljonär

Unga Aktiesparare är en ideell organisation som erbjuder en rolig & trygg plattform för unga som vill lära sig mer om aktier, fonder, sparande, privatekonomi & andra investeringsformer.

Vad innefattar ett medlemskap?

 1. Utbildningar

  Vi har föreläsare från UA, vårt nätverk & företagspartners som har kunskap inom allt ifrån aktier, fonder, krypto & optioner till bostadssköp & sparande.

 2. Event

  Vi har lokala föreningar utspridda över hela Sverige som arrangerar hundratals lokala event varje år.

 3. Medlemsförmåner

  Genom partnerskap med t.ex Nordnet, Nordea & Aktiespararna kan vi erbjuda rabatter, digitala tidningar & andra erbjudanden.

Köp till dig eller någon annan!

Medlemskap

349 kr/år
 1. ALLA utbildningar

 2. ALLA event

 3. Medlemsförmåner

 4. Fysisk medlemstidning

Medlemskap + Tidning

449 kr/år
 1. ALLA utbildningar

 2. ALLA event

 3. Medlemsförmåner

 4. Fysisk medlemstidning

Gratis medlemskap

0 kr/år
 1. Vissa utbildningar

 2. Vissa event

 3. ALLA utbildningar

 4. ALLA event

 5. Medlemsförmåner

 6. Fysisk medlemstidning

Fyll i ditt personnummer med 12 siffror för att hämta dina uppgifter