Vill ge fler chansen att spara rätt: “Påverkar mående och drömmar”

Tova Larssons karriärresa inom Unga Aktiesparare har nu tagit henne till rollen som förbundets utbildningsansvariga. Jönköpingstjejens ambition är att fler ska få ta del av viktig kunskap som leder fram till ökade finansiella möjligheter över tid. “Det känns extra viktigt att bidra till personer som behöver det som mest”, säger hon.

Denna artikel framgår ursprungligen ur Stock Magazine nummer 2 2022

Tova Larsson fick upp ögonen för Unga Aktiesparare i samband med en aktiefika under sin gymnasietid. Det var där och då som intresset för sparande och privatekonomi föddes och att ta klivet in i styrelsen i lokalavdelningen i Jönköping var givet. 

Efter fyra år som ordförande i föreningen i hemstaden är hon nu på plats som utbildningsansvarig på förbundets kansli. 

– Det innebär att sammanställa och producera utbildningsmaterial till centrala utbildningar, så som UA-Akademin. Det innebär också att projektleda samarbetet ”Aktier för alla” med Nasdaq som utbildar personer som inte får kunskaper om investeringar hemifrån. Det kommer även att ingå att producera skolmaterial till Unga Aktiesparares gymnasieprofil, säger Tova Larsson, och tillägger:

– Det ska bli roligt att utveckla utbildningar och att föreläsa. Det är en viktig del av Unga Aktiesparares förmåner. Dessa påverkar unga människors framtida ekonomi och i förlängningen personers drömmar och mående. Det känns extra viktigt att bidra till de personer som inte har kunskapen i dag och som behöver den som mest.

Vad är det bästa med Unga Aktiesparare?

– Alla människor som jag har träffat under de här åren. Både på eventen som vi har haft i Jönköping och även på träffar för de som är aktiva. Det har även varit roligt att man genom att vara ideellt aktiv kan få testa idéer, event och projekt genom Unga Aktiesparare och göra skillnad för våra medlemmar, konstaterar Tova Larsson.

LÄS OCKSÅ: “Fantastiskt steg att bara börja spara”

Flexibilitet är målet

Tova Larsson framhåller att hon brinner allra mest för att spara i aktier men att hon även investerar i fonder. Hon betonar att hon fyller på i sin portfölj med noga utvalda bolag varje månad.

– Jag har varit student de senaste åren så vi får se om det blir en förändring framåt om jag lägger om sparandet. Jag tror att det kommer bli ett mer stabilt sparande. Nu har jag haft väldigt varierande inkomster och då har sparandet också varierat.

Tova Larsson berättar att Knowit, EQT och Flat Capital är ett par av hennes favoritaktier. I somras nådde hon ett större sparmål i och med en färdig kontantinsats och ett lägenhetsköp. 

– Nu sparar jag mer för kortsiktiga mål som resor och långsiktigt för att ha en trygghet och kunna göra det jag vill de kommande åren.

Vilka är dina bästa spartips?

– Jag gillar att lägga så lite pengar som möjligt på ”tråkiga” utgifter. Typ att hitta ett billigt mobilabonnemang eftersom det dras varje månad. Sedan vill jag kunna lägga pengar på sådant som är roligt. Typ upplevelser och mat. Om man tänker miljömässigt blir det automatiskt ekonomiskt. Till exempel att ta vara på all mat och inte slänga, inte konsumera i onödan och att handla second hand när det är möjligt. 

Vad har du för karriärsmål?

– Jag vill ha ett jobb som jag tycker är roligt, varierande och socialt. Jag har märkt att mina konkreta karriärsmål förändras titt som tätt, men känslan av jobbet är densamma. Att mer följa känslan gör också att jag redan nu kan känna att jag har ett jobb som passar in på den beskrivningen. Jag hade tyckt att det vore roligt att sitta i någon styrelse för ett bolag också, understryker Tova Larsson.

MISSA INTE: Nyförvärvet: Här är mina favoritaktier

Unga Aktiesparare är en ideell organisation som erbjuder en rolig & trygg plattform för unga som vill lära sig mer om aktier, fonder, sparande, privatekonomi & andra investeringsformer.

Vad innefattar ett medlemskap?

 1. Utbildningar

  Vi har föreläsare från UA, vårt nätverk & företagspartners som har kunskap inom allt ifrån aktier, fonder, krypto & optioner till bostadssköp & sparande.

 2. Event

  Vi har lokala föreningar utspridda över hela Sverige som arrangerar hundratals lokala event varje år.

 3. Medlemsförmåner

  Genom partnerskap med t.ex Nordnet, Nordea & Aktiespararna kan vi erbjuda rabatter, digitala tidningar & andra erbjudanden.

Köp till dig eller någon annan!

Medlemskap

349 kr/år
 1. ALLA utbildningar

 2. ALLA event

 3. Medlemsförmåner

 4. Fysisk medlemstidning

Medlemskap + Tidning

449 kr/år
 1. ALLA utbildningar

 2. ALLA event

 3. Medlemsförmåner

 4. Fysisk medlemstidning

Gratis medlemskap

0 kr/år
 1. Vissa utbildningar

 2. Vissa event

 3. ALLA utbildningar

 4. ALLA event

 5. Medlemsförmåner

 6. Fysisk medlemstidning

Fyll i ditt personnummer med 12 siffror för att hämta dina uppgifter