Värmländska börspärlor: ”Klarast lysande stjärnan”

Skog, industri – och spel. Det finns ett antal spännande aktier med hemvist i Värmland. ”Det är hetare än någonsin”, säger Joakim Bornold, sparekonom på Söderberg och Partners.

Värmland är bland annat välkänt för sina djupa skogar, Gustaf Fröding och Selma Lagerlöf. Just det förstnämnda sätter även tonen för landskapets närvaro på Stockholmsbörsen. 

– Värmländska börsbolag växer tyvärr inte på träd. Däremot finns det en del börsbolag som ursprung eller stora verksamheter här, säger Joakim Bornold, värmlänning som är sparekonom på Söderberg och Partners. 

Han framhåller Stora Ensos pappersbruk vid Skoghall på Hammarö utanför Karlstad, Billerud Korsnäs bruk Gruvön i Grums där jätteprojektet i pappersmaskinen KM7 nyligen satts i spel. Även pappersmassabolaget Rottneros, från orten utanför Sunne med samma namn, gör avtryck. 

– Bland järnverken har vi Degerfors Jernverk som ägs av finska Outokumpu medan den tidigare jätten Uddeholm utanför Hagfors numera är en mindre del av österrikiska ståljätten Voestalpine, understryker Joakim Bornold. 

Degerforsaren Joakim Bornold konstaterar även att Saab Dynamics med huvudkontor i Karlskoga betyder mycket för näringslivet. 

”Det är ingen fegis”

Joakim Bornold är tydlig med att skog och järn fortsatt styr och ställer. 

– Inte bara de stora bruken utan många underleverantörer och tjänsteleverantörer lever på dessa råvaror. Inte minst många privata skogsägare.

Huvudspåret är tung industri, enligt honom. 

– Mentaliteten i näringslivet har varit väldigt konservativ, men den har förändrats snabbt de senaste åren med flera intressanta initiativ i nya branscher. 

En riktig komet som håller på med något helt annat är dock Embracer Group som tidigare hette THQ Nordic. Skicklige entreprenören Lars Wingefors håller på att sätta residensstaden Karlstad, som annars är mest känd för kaffeklassikern Löfbergs och ishockeyklubben Färjestad BK, på gamingkartan. 

Aktien är upp över 550 procent sedan noteringen i augusti 2017 i takt med att Embracer vuxit så att det knakar. 

– Embracer är superintressant. Lars Wingefors är verkligen unik. Jag hade förmånen att träffa honom för ett par år sedan och fokuset på att göra affärer har jag bara sett hos fastighetskungen Sven-Olof Johansson tidigare. Sedan får vi se var bolaget tar vägen härifrån. Hur är Lars om bolaget ska in i en mer förvaltande fas? Att det kommer hända grejer kan man nog vara säker på. Lars är uppenbarligen ingen fegis och det bör man nog inte vara som investerare heller. 

Mycket på gång

Joakim Bornold anser dock att skogen är hetare än någonsin och att det även gör Värmland mer intressant än förut. 

– I en ”Tina-värld” (There is no alternative) sticker skogen med sin stabila avkastning ut som ett av få alternativ. Skogsinvesteringar kommer fortsatt att locka det stora pensionskapitalet. Sedan spelar skogen en viktig roll när vi måste ställa om till en klimatvänligare konsumtion. Det händer massor här när det gäller forskning och utveckling.

Vilka börsbolag med Värmlandskoppling tror du mest på?

– Embracer, Saab och Billerud Korsnäs, betonar Joakim Bornold. 

Kickstarta din resa mot ekonomisk frihet idag

Lär dig investera med Unga Aktiesparare. Gå med i gemenskapen idag. Vi är världens största ungdomsförbund för aktieintresserade under 29 år som vill lära sig att spara smartare. Bli medlem eller prova kostnadsfritt idag!

Bli medlem