VÄRLDSLÄGET- med Robert Andersson!

Sparpengarna på semester, du på hemester!

Börsåret 2019 går mot sitt slut och det börjar närma sig en traditionsenlig summering av året, och vilket år vi haft! I skrivande stund står Stockholmsbörsen (OMXSGI) på plus 30,13%. ÖVER 30 PROCENT! Senaste helåret som Stockholmbörsen steg över 30% under ett och samma kalenderår var 2009 i återhämtningen av den djupa finanskrisen. Sparpengarna har helt enkelt mått väldigt bra på börsen under 2019. Den andra stora händelsen som jag kommer att ta med mig från börsåret 2019 är den ytterligare kronförsvagningen. När så många trodde att den undre gränsen vad nådd, så har kronan ändå fortsatt försvagas. Många tycker att det har varit jobbigt då semesterkassan räckt till mindre och mindre, däremot har våra sparpengar som är på utlandssemester haft det väldigt bra. I USA har börserna stigit 25,6% (S&P 500) men med den svenska kronans försvagning så har avkastningen för en svensk investerare blivit hela 36%. I det omvända scenariot så har en amerikansk investerare enbart kunnat åtnjuta 18,5% på Stockholmsbörsen i jämförelse med våra 30,13%. Våra sparpengar har alltså haft det bra på semestern och vi på hemestern! 

 

Att försöka sig på att summera börsåret 2019 utan att nämna räntan vore dock ett misslyckande. Mycket tyder på att riksbanken den 19:e december bjuder alla bolånetagare på en omvänd julklapp men förhoppningsvis skapar mer spelrum i Sveriges penningpolitik, när de förväntas att höja reporäntan till 0,0 %. Det skulle i sådant fall vara slutet på en 1765 dagar lång period av negativa reporäntor i Sverige, för denna gången. Att säga att de negativa räntorna lämnar Sverige den 19:e december är dock inte riktigt sant för under 2019 har “räntesnacket” främst inte handlat om reporäntan, utan marknadsräntorna. Den 18:e juni 2019 hände det historiska att den svenska 10-åriga statsobligationsräntan föll under 0:an för första gången. På bara ett år har statsobligationsräntan fallit med drygt 60 punkter trots att vi har en högre reporänta än för ett år sedan. Det är en intressant förändring! 

 

Låga marknadsräntor är något som många bolag på börsen med mycket lån har jublat åt såklart, där kanske fastighetssektorn har gynnats av det allra mest. Aktierna har haft en uppgång på… 50 procent(!!!) (SX8600GI) under 2019, vilket gör fastighetsaktierna till den bästa branschen på hela stockholmsbörsen att placera sina pengar i under 2019. 

 

 

Om vi tar fram spåkulan och blickar in i börsåret 2020 och funderar över vad för spännande vi kan vänta oss, så kommer här min topplista för årets första månader:  

 

1. Handelskriget: Handelskriget har nu hållit på under en längre tid. Lördagen den 3:e november 2020 är det val i USA, jag tror inte att Donald Trump vill gå in i valrörelsen med ett pågående handelskrig. Att presidenten vill presentera ett framgångsrikt avtal, gärna i vår, känns troligt.  

2. Avtal 2020. Under året så väntas väldigt många nya avtal mellan abergivarorganisationerna och fackförbunden. Vad de kommer överens om är inte bara intressant för kostnadssidan i många bolag utan ger även en viktig riktning för inflationen. 

3. Inköpschefsindex. Vi går tyvärr mot en riktigt dyster avslutning på året vad gäller våra svenska inköpschefsindex, det är helt enkelt många som redan har ena handen på nödbromsen. Här kan exempelvis en lösning på handelskriget vara ett startskott för vändning i trenden. 

 

Det är mycket som inte ser alltför positivt ut på börsen just nu. Värderingarna står över långsiktiga genomsnitt, vinsttillväxten är låg & utsikterna ännu lägre. En sak kvarstår dock, TINA. Begreppet som fortsätter förfölja oss på börsen ”There Is No Alternative”. Med nuvarande ränteklimat så är det börsen som gäller om du vill placera dina pengar med en avkastning. Tankesättet kan breddes till att en lägre avkastning på börsen kan verka logisk med tanke på att riskpremien bör vara den ungefär samma som tidigare och den riskfria räntan idag är negativ. Då är det inte omöjligt att flera aktier med fin direktavkastning & hög stabilitet i vinsten, handlas upp i värderingar rejält, med pengar som annars hade gått till räntemarknaden. Det kan förvisso ge lägre direktavkastningar framöver, men kan också ge ett kursrally i många aktier på kortare sikt.

Unga Aktiesparare är en ideell organisation som erbjuder en rolig & trygg plattform för unga som vill lära sig mer om aktier, fonder, sparande, privatekonomi & andra investeringsformer.

Vad innefattar ett medlemskap?

 1. Utbildningar

  Vi har föreläsare från UA, vårt nätverk & företagspartners som har kunskap inom allt ifrån aktier, fonder, krypto & optioner till bostadssköp & sparande.

 2. Event

  Vi har lokala föreningar utspridda över hela Sverige som arrangerar hundratals lokala event varje år.

 3. Medlemsförmåner

  Genom partnerskap med t.ex Nordnet, Nordea & Aktiespararna kan vi erbjuda rabatter, digitala tidningar & andra erbjudanden.

Köp till dig eller någon annan!

Medlemskap

349 kr/år
 1. ALLA utbildningar

 2. ALLA event

 3. Medlemsförmåner

 4. Fysisk medlemstidning

Medlemskap + Tidning

449 kr/år
 1. ALLA utbildningar

 2. ALLA event

 3. Medlemsförmåner

 4. Fysisk medlemstidning

Gratis medlemskap

0 kr/år
 1. Vissa utbildningar

 2. Vissa event

 3. ALLA utbildningar

 4. ALLA event

 5. Medlemsförmåner

 6. Fysisk medlemstidning

Fyll i ditt personnummer med 12 siffror för att hämta dina uppgifter