Det går inte att bli vinnare i spelet. Foto: Unsplash.

Var inte en nyttig idiot

Under pandemin exploderade intresset för den finansiella marknaden och det upplevdes som om hela världen cirkulerade kring investeringar i aktier, NFT:s och kryptovalutor. Forum översvämmades med personer som med övertro spred sin “kunskap” om hur man blev rik, och det snabbt. Helt plötsligt var alla experter och “börshajar”.

Denna artikel framgår ursprungligen ur Stock Magazine nummer 1 2023

Dopade marknader från stimulansåtgärder och ett överflöd av tid tack vare hemmajobb och nedstängda samhällen skapade utrymme för gemene man att ge sig in i den finansiella sfären. Resultatet? Vi såg en parabolisk uppgång. Detta spädde ytterligare på intresset från allmänheten och många noviser klev in på marknaden utan ett kritiskt öga öppet kring hur börsen egentligen fungerar.

I och med utvecklingen skapades ett ofantligt stort antal grupper på sociala medier som diskuterade investeringar. Ett av de mest välkända forumen är WallStreetBets på Reddit. Det speciella med just WallStreetBets var att personerna som skrev i tråden aktivt påverkade och rekommenderade andra hur de skulle agera på marknaden genom att “squeeza” aktier. En så kallad “short squeeze” innebär att en investerare tagit en kort position (vilket betyder att denne bettar på att aktiekursen ska gå ned). Investeraren pressas till att köpa tillbaka tillgången till en högre kurs när andra handlar upp kursen, vilket resulterar i en ännu kraftigare uppgång i priset på aktien. Motparten var alltså WallStreetBets-anhängarna som systematiskt riktade in sig på högt blankade aktier för att få just den reaktionen på kursen.

Det låter för bra för att vara sant. Att bara genom att gå ihop ett gäng och köpa högt blankade bolag kommer aktiekursen automatiskt att gå upp. Problemet är att det varken är så enkelt som det låter eller att det finns garantier för att man faktiskt kommer att tjäna pengar. Den snabba uppgången följs av en lika snabb nedgång. Personer som köpte i uppgången vill sälja av. Det blir trångt i dörren när alla ska ur sina positioner vilket resulterar i att kursen havererar. Vissa gjorde sig en hacka genom denna brottsliga gärning, men fler stod som förlorare i slutändan.

WallStreetBets är inte ett unikt fall kring marknadsmanipulation. I dagsläget står två unga killar åtalade för marknadsmanipulation genom att ha publicerat vilseledande och missvisande information om aktier i kanaler på Discord. Där publicerades systematiska “case” som de uppmuntrade medlemmarna till att köpa vid ett visst tillfälle.

Det gruppmedlemmarna inte verkade förstå var att ägarna av discorden redan hade tagit positioner i bolagen. När “caset” väl presenterades i chatten gick oftast aktiens kurs uppåt. Ägarna av discorden hade gjort sitt och sålde av sina aktier – rakt i händerna på dgruppens medlemmar. Konsekvensen av detta var att ägarna av discorden tjänade pengar och medlemmarna satt med svarte petter.

LÄS OCKSÅ: ”Vill skapa mig ett härligt liv”

Går inte att vinna

I slutändan handlar det inte om hur mycket pengar som tjänas, utan att man exempelvis har agerat på ett sätt som ger falska och/eller vilseledande signaler angående ett instruments pris som påverkat andras agerande i deras aktiehandel.

Slutsatsen i detta upplägg är att du inte kan vara en vinnare i spelet. Antingen är du en nyttig idiot som handlar på någon annans dolda agenda och med stor sannolikhet kommer förlora pengar. Eller så är det brottsligt och kan resultera i höga sanktioner och fängelse i upp till sex år.

Banker och handelsplattformar har välutformade system som ser varje transaktion du gör. Hur mycket du köper eller säljer, vilken sekund du gör avslut och vem din motpart är och mycket mer utöver det. All den informationen övervakas dagligen och varje typ av misstänksam handel rapporteras till finansinspektionen. Det är lätt att tro att man är anonym sittandes bakom skärmen i sitt hem. Men allt du gör skapar spår. Data från dina transaktioner samlas in, granskas och analyseras. Övervakningen sker både automatiskt med larm samt med manuell övervakning för att säkerhetsställa att ingen otillåten handel pågår.

Du kanske har en övertro på dig själv och din förmåga att lura systemet. Eller så lockas du av möjligheten att tjäna snabba pengar. Men det är ett högt och brottsligt spel att spela. Oavsett om du är ny på börsen eller har erfarenhet från aktiehandel, glöm inte av att vara källkritisk och framför allt: Alla har sin egen agenda. Du vill varken stå med din värdighet eller ditt kapital utraderat.

MISSA INTE: Från lokalavdelning – till riskkapitaljätte

Kickstarta din resa mot ekonomisk frihet idag

Lär dig investera med Unga Aktiesparare. Gå med i gemenskapen idag. Vi är världens största ungdomsförbund för aktieintresserade under 29 år som vill lära sig att spara smartare. Bli medlem eller prova kostnadsfritt idag!

Bli medlem