Vägen till första aktieköpet

Ny i vad som tycks vara en svårtolkad och krånglig värld fylld av investeringsmöjligheter? Ta det lugnt, det är inte svårt att satsa pengar i aktier. Genom att följa Ung Privatekonomis fem grundråd kommer du långt.

Denna artikel framgår ursprungligen ur Stock Magazine nummer 4 2020

Steg 1: Öppna ett ISK (investeringssparkonto)

Du måste ha ett speciellt konto för att kunna köpa aktier. Du kan inte köpa aktier via ditt vanliga bankkonto eller sparkonto. Det är helt gratis att öppna ett ISK och kan göras på alla vanliga stora banker.

Steg 2: För över pengar från ditt vanliga bankkonto till ditt ISK

Här gör du bara en vanlig banköverföring mellan dina konton om du har ISK och bankkonto på samma bank. Har du ditt ISK på en annan bank får du göra en betalning till dig själv. Från din vanliga bank till den bank du har ditt ISK på.

LÄS OCKSÅ: Tipsen som gör dina analyser bättre

Steg 3: Välj rätt courtageklass

Courtage är priset du betalar för att köpa en aktie, transaktionsavgiften kan man säga. Priset avgörs av vilken courtageklass du tillhör. Se till att du har rätt courtageklass när du börjar så att du inte betalar för mycket. Som nybörjare bör man oftast välja den lägsta courtageklassen men det baseras på hur stora belopp du köper aktier för.

Steg 4: Välj din första aktie

När du har fått in pengar på ditt ISK kan du börja köpa aktier. För att köpa en aktie söker du upp bolaget på din banks webbplats och klickar på företagets namn. Välj ett företag du tycker om och förstår dig på vad de gör. Varför inte ett bolag du själv köper varor eller tjänster av?

Steg 5: Att köpa

När du nu vill köpa aktier i bolaget får du börja med att se hur mycket en aktie i företaget kostar. Sedan får du välja hur många aktier du vill köpa. Ett exempel: Är priset för en aktie 125 kronor och du ska köpa aktier för 500 kronor fyller du i att du vill köpa fyra aktier för 125 kronor styck. Sedan klickar du på köp/lägg order. Tänk på att du valt rätt courtageklass (prisklass) när du köper aktier. Courtage är kostnaden/priset för att köpa aktier. Vanligen några kronor per köp om du handlar aktier för belopp under 1 000 kronor.

MISSA INTE: Så lär du dig förstå ekonominyheterna

Steg 6: Klart!

Grattis! Du är nu aktieägare. Dags för nästa aktieköp. Tänk på att du bör äga aktier i flera olika bolag för att minska risken. Köp aktier i olika företag som är verksamma inom olika branscher. Du bör sikta på att ha 10–15 olika aktier för att sprida dina risker.

Unga Aktiesparare är en ideell organisation som erbjuder en rolig & trygg plattform för unga som vill lära sig mer om aktier, fonder, sparande, privatekonomi & andra investeringsformer.

Vad innefattar ett medlemskap?

 1. Utbildningar

  Vi har föreläsare från UA, vårt nätverk & företagspartners som har kunskap inom allt ifrån aktier, fonder, krypto & optioner till bostadssköp & sparande.

 2. Event

  Vi har lokala föreningar utspridda över hela Sverige som arrangerar hundratals lokala event varje år.

 3. Medlemsförmåner

  Genom partnerskap med t.ex Nordnet, Nordea & Aktiespararna kan vi erbjuda rabatter, digitala tidningar & andra erbjudanden.

Köp till dig eller någon annan!

Medlemskap

349 kr/år
 1. ALLA utbildningar

 2. ALLA event

 3. Medlemsförmåner

 4. Fysisk medlemstidning

Medlemskap + Tidning

449 kr/år
 1. ALLA utbildningar

 2. ALLA event

 3. Medlemsförmåner

 4. Fysisk medlemstidning

Gratis medlemskap

0 kr/år
 1. Vissa utbildningar

 2. Vissa event

 3. ALLA utbildningar

 4. ALLA event

 5. Medlemsförmåner

 6. Fysisk medlemstidning

Fyll i ditt personnummer med 12 siffror för att hämta dina uppgifter