”Vågar jag så kan du också”

Entreprenören Pingis Hadenius tipsar om hur du ska våga starta eget, vad du ska tänka på och fällorna att undvika. Stock Magazines Frida Olander fick en pratstund med den aktieintresserade entreprenören som började sina år i just Unga Aktiesparare.

Pingis har alltid varit mycket aktieintresserad och har även själv varit medlem i Unga Aktiesparare. ”Min journalistbana började med att jag skrev artiklar i Stock Magazine, analysskolor och intervjuer med finansmänniskor”. Intresset för aktier tog mer fart då hon studerade till civilekonom på Lunds Universitet. Hon var med i ”Börsrummet” (LINC) där hon också var utbildningsansvarig och styrelseledamot. 

 

Som utbildningsansvarig i Börsrummet i Lund genomförde hon många kurser och resor, och hade då fördelen att kunna styra dessa utifrån vad som intresserade henne. Med andra LINC-medlemmar genomfördes bland annat resor till London för att göra studiebesök hos de stora investmentbankerna och kurser hos Reuters och Bloomberg. 

 

Hon började sina studier vid Uppsala Universitet och var även där engagerad i deras Börsrum. Hon menar att det var intressant att se skillnaden på de olika skolornas verksamheter, för Pingis passade verksamheten i Lund bäst – med mycket fokus på att lära sig, utbildning och kunskapsspridning. I Uppsala var det grabbigare, som ett börsgolv med flygande snusdosor! 

 

Pingis läste även en del av sin utbildning utomlands vid National University i Singapore. Här läste hon finansiering och redovisning och hade den bästa tiden studiemässigt. Efter studierna jobbade hon som aktiemäklare och aktieanalytiker. Senare blev hon ekonomijournalist på Reuters, men kan numera titulera sig som entreprenör sedan ungefär åtta år. Hon är bland annat medgrundare av skönhetsföretaget Löwengrip Beauty och skoföretaget Flattered.

 

Pingis menar att hon nog alltid varit en entreprenör. Det handlade om att våga ta steget och att vara mentalt mogen. Det var tillslut självkänslan och att hon träffade sin bolagspartner Isabella som ingav en trygghet och mod att kasta sig loss. 

 

Vilka råd skulle du ge till unga som vill starta eget?

Först och främst två saker – du bör vara hyfsat kompetent samt hitta rätt partner, säger Pingis.  Kompetensen är viktig för att undvika dumma och onödiga ekonomiska risker. Det är inte avancerat, utan handlar om att ha koll på ekonomi och grundläggande regler. Det kan räcka med att en av er har koll. Bara ni som företagspartners kan lita på varandra. Rätt bolagspartner har också stor effekt. Ingen är bra på allting, utan man kompletterar varandra.  

 

Viktigast är att själva genomförandet fungerar! Alltså ”hur ska vi lyckas genomföra den här idén?”. Det handlar om människorna bakom företaget, många lyckade entreprenörer har en enorm genomförande-förmåga men kanske inte ”rätt” utbildning.  Det är viktigt att man litar på varandra och verkligen kommunicerar, så att man inte tjafsar över småsaker och fastnar, då kommer man aldrig framåt i sitt genomförande. 

Tydliga mål och roller: 

 

Pingis lyfter även vikten av att ha tydliga mål och fördela ansvaret på ett tydligt sätt. Hon tar ett exempel i hennes eget bolag där hon och hennes bolagspartner Isabella Löwengrip redan från början hade tydliga ansvar. Hos dem föll det sig väldigt naturligt eftersom de har olika styrkor – Pingis har mycket kompetens kring ekonomi, försäljning, affärsutveckling och ledarskap. Isabella kring marknadsföring och produktutveckling.

 

Det kan vara svårt att hitta sina styrkor och man bör känna sig själv först, detta kommer ofta med erfarenhet. Om man inte har så mycket erfarenhet sedan tidigare kan man testa sig själv genom att lyssna in andras historier och ta tid på att öva sig lära känna sig själv. 

 

Själva genomförandet och att ha rätt personer runt omkring sig pratar man sällan om, varken i skolan eller genom läroböckerna, men ack så viktigt att man lyfter detta. Pingis menar att vissa människor kanske behöver personer runt omkring sig för att våga ta första steget. Om inte partnerskapet då fungerar så kan en idé gå till spillo. 

 

Det kan vara en bra idé att smyga igång verksamheten genom att ha ett extrajobb samtidigt. Det tar tid att snickra ihop en företagsidé och bygga upp verksamheten och då kan det vara en trygghet att ha ett jobb på sidan av. Får man naturliga pauser löser man ofta problem och utmaningar i sin start-up, och undviker nybörjarproblem. 

 

Livet som entreprenör passade Pingis väldigt bra i tiden, hon var singel och kunde leva på sina besparingar för att satsa på företaget om så behövdes. Hon började sakta och sedan kom uppdragen under tidens gång – allt från böcker till föreläsningar ”jag behövde aldrig ta av mina besparingar, det kom jobb så att jag klarade mig ändå”. 

 

Vilka är dina lärdomar så här långt i din karriär?

Det finns såklart många lärdomar, men en grund är att ha överenskommelser och juridiska avtal med företagspartners, kunder och kollegor, säger Pingis. Jag lyfter detta framförallt hos kvinnor. Jag har många tjejkompisar som startar något gemensamt och sedan tär det på relationen. Ofta beror detta på att rollerna är otydliga, den ena känner att den får göra allting. Det är därför mycket viktigt att parterna vet vilka roller de har, vilka ekonomiska ramar som finns. Vi behöver känna oss trygga, detta gör vi genom att ta bort så mycket osäkerhet som möjlighet. Genom åren har Pingis lagt ner mycket resurser på jurister vilket hon ser ett stort värde i. Idag använder jag främst tjänsten Lavendla online, säger hon.

 

Man kan inte göra allting själv, ta in hjälp tidigt och fokusera på det du kan. Pingis tog tidigt hjälp med exempelvis redovisning. Det är en enorm hjälp, självklart också en kostnadsfråga, men var inte ”dumsnål”.  Vi har jobbat med samma byrå i alla år, det är världens trygghet. 

 

Ta också hjälp av mentorer, det besitter erfarenhet kan du aldrig kommer kunna plugga dig till. I och med detta är ett nätverk en otrolig fördel. Koppla ihop personer och bygga nätverk. Våga be om hjälp och fråga! 

 

Vad är det bästa med att driva eget företag?

Det bästa är att kunna skapa fritt på det jag är bra på, se resultaten av det jag sår. Jag är en snabb person och har lätt att sätta igång saker, men är samtidigt medveten och känner mig själv bra. 

 

Kommer det hinder, samlar jag mig och mina kollegor för att bena ut hur vi löser detta problem. Det är då det är bra med kollegor med olika kompetens för att hjälpas åt att komma vidare. Det kan vara bra i början att sätta sig in i alla delar i bolaget, men är man flera grundare så blir det mer naturligt att man kan dela uppgifterna. 

 

Vad finns det för för- och nackdelar med att ta in fler delägare och/eller externt kapital?

Innan man börjar ta in externt kapital ska man vara påläst. Det är en fördel om någon nära eller någon i grundarduon har erfarenhet sedan tidigare. I Flattered hade jag och vd:n Gustav erfarenhet från kapitalanskaffning tidigare, vilket var en fördel.  

 

Delägarskap är som ett ekonomiskt äktenskap: var noga med vem och vilka som kommer in om du reser externt kapital. Gör processen noggrant, gör det rätt från början. Se till att vara påläst och ta gärna professionell hjälp. Att ha med en bra jurist är också A och O.  

 

Hur ser du på framtiden för unga som vill driva eget företag?

Nu är vi ett väldigt speciellt läge i och med den virusutveckling vi ser i världen och många kanske är permitterade eller pluggar hemifrån. Har du en företagsdröm och kanske jobbar mindre på grund av Corona? Nyttja detta tillfälle och rota din företagsidé! Studietiden är också ett ypperligt tillfälle då man hittar företagspartners att starta företag med. 

 

Konsumentverksamheter är kanske sämst tid nu i och med virusutvecklingen men utnyttja istället tillfället att bygga idén från grunden. 

 

Pingis ser ett öppnare landskap idag jämfört med tidigare, det är lättare att få kontakt med olika parter och få tips och råd. Hon upplever att allt fler kvinnor frågor efter tips och råd vilket är mycket positivt. 

 

Det är viktigt att vi ”bring it forward” – att vi hjälper varandra, delar med oss av våra misstag för att kunna ge tips, menar Pingis. 

Köp den perfekta julklappen till en ung investerare!

Lilla julklappen

349 kr/år
  1. Fysisk & digital utbildning

  2. Medlemsträffar, konferenser & företagsbesök

  3. Rabatter & digitala resurser

  4. Stock Magazine fysiskt (4 nr/år)

  5. Aktiespararen fysiskt (9 nr/år)

  6. Boken "Börsen för alla"

  7. Skickas som en fysisk julklapp

Klassiska julklappen

449 kr/år
  1. Fysisk & digital utbildning

  2. Medlemsträffar, konferenser & företagsbesök

  3. Rabatter & digitala resurser

  4. Stock Magazine fysiskt (4 nr/år)

  5. Aktiespararen fysiskt (9 nr/år)

  6. Boken "Börsen för alla"

  7. Skickas som en fysisk julklapp

Stora julklappen

699 kr/år
  1. Fysisk & digital utbildning

  2. Medlemsträffar, konferenser & företagsbesök

  3. Rabatter & digitala resurser

  4. Stock Magazine fysiskt (4 nr/år)

  5. Aktiespararen fysiskt (9 nr/år)

  6. Boken "Börsen för alla"

  7. Skickas som en fysisk julklapp

Fyll i ditt personnummer med 12 siffror för att hämta dina uppgifter

Vill du läsa mer om våra julmedlemskap? - Klicka här

Vill du bli medlem själv? - Klicka här