Utländska investmentbolag med uppsida: ”Intressant exponering”

Investmentbolag har en särställning i Sverige. Men det finns guldkorn inom sektorn även utanför landets gränser. ”Aktien handlas till en substansrabatt på 30 procent”, säger experten Marcus Fridell.

Investmentbolag är mycket populära bland svenska sparare och flera hundratusentals personer äger aktier i bolag som rör sig inom sektorn. 

Marcus Fridell, expert och författare till boken ”Bygg en förmögenhet – investera i investmentbolag”, konstaterar att Sverige är överrepresenterat gällande möjligheten att investera i investmentbolag. 

– I Sverige är vi bortskämda med ett mycket rikt utbud och har en klar överrepresentation i en internationell jämförelse. Som privatinvesterare är det ett privilegium som man kan dra nytta av att kunna ta rygg på smarta investerare till en kostnad nära noll, säger han. 

LÄS MER: Så fungerar ett investmentbolag

Det finns dock spännande investmentbolag utanför Sverige också. 

– Fenomenet finns i övriga Europa och i världen också. För den som vill diversifiera sin portfölj kan det vara ett smart sätt att köpa en korg av utländska investmentbolag i stället för att köpa dyra globalfonder, säger Marcus Fridell, och fortsätter: 

– Nu har den svenska kronan stärkts kraftigt mot både euron och dollarn vilket kanske kan vara ett tillfälle att diversifiera portföljen till utländska aktier.

MISSA INTE: Investmentbolaget med störst potential: ”Solklar favorit”

Stor rabatt

Marcus Fridell lyfter fram att det går att hitta ett gäng investmentbolag i Belgien. Groep Brussel Lambert, som äger flera bolag med starka varumärken så som Adidas och Pernod Ricard med bland annat Absolut Vodka, har spännande förutsättningar. 

– Det här bolaget uppdaterar sitt substansvärde löpande på webbplatsen och handlas till en substansrabatt på 30 procent. Det tycker jag är ett klart intressant sätt att exponera sig mot utländska aktier. 

Bland andra europeiska investmentbolag som sticker ut nämner Marcus Fridell norska Aker, franska duon Wendel och Eurazeo och italienska Exor. I USA är det värt att känna till Markel, Danaher och Loews utöver Warren Buffetts välkända jätte Berkshire Hathaway.

SE ÄVEN: Lär dig analysera ett investmentbolag

Marcus Fridell är noggrann med att det, precis som vid köp av vilken typ av aktie eller annat värdepapper som helst, gäller att känna sin egen riskprofil och att göra sin hemläxa och ta reda på vad det aktuella investmentbolaget ifråga innehåller. 

– Vid köp av utländska aktier gäller det också att ha koll på att investeringen kommer att påverkas av hur valutan rör sig. Det kan förstås bli både till din fördel eller nackdel. Tänk också på att courtaget i regel är högre vid köp av utländska aktier och att valutaspreaden många gånger är en dold kostnad som är högre än själva courtage. 

Det finns samtidigt ett smidigt sätt att få exponering mot utländska investmentbolag. 

– Man kan alltid förstås investera i en fond som speglar utländska investmentbolag. Exempelvis Spilan gör detta till en rimligt låg avgift på ungefär en halv provcent per år, säger Marcus Fridell.

YTTERLIGARE LÄSNING: Investmentbolagsgurun: ”Värderingar som science fiction”

Kickstarta din resa mot ekonomisk frihet idag

Lär dig investera med Unga Aktiesparare. Gå med i gemenskapen idag. Vi är världens största ungdomsförbund för aktieintresserade under 29 år som vill lära sig att spara smartare. Bli medlem eller prova kostnadsfritt idag!

Bli medlem