Tre lärdomar som gjorde mig till en bättre ledare

Det gäller att hantera sin inre perfektionist, sätta rimliga krav och tro på sina styrelsekollegor för att vara en bra ordförande i en lokalavdelning, skriver Unga Aktiespararare Kalmars nyckelspelare Viktoria Atladottir.

Denna artikel framgår ursprungligen ur Stock Magazine nummer 1 2021

Vad gör man i en styrelse?”, googlade jag direkt efter att ha kommit hem från mitt första årsmöte. Jag hade blivit invald som ordförande i Kalmars lokalavdelning, men vad var mitt uppdrag egentligen? Jag hade absolut ingen aning och var lika skräckslagen som exalterad över vad jag gett mig in på.

Så, vad gör en styrelse egentligen? Inom Unga Aktiesparare innebär styrelsearbete uppgifter som på ett eller annat sätt genererar medlemsvärde för lokalavdelningens medlemmar. Det kan exempelvis handla om att planera, marknadsföra och genomföra event. 

En stor del av arbetet handlar om att jobba som ett team genom att stötta, utmana och peppa sina styrelsekollegor. Utanför Unga Aktiesparares verksamhet kan styrelsearbete variera i större grad beroende på var styrelsen är verksam. Styrelser återfinns i flertalet verksamheter, exempelvis i din bostadsrättsförening eller det börsnoterade bolag som du funderar på att investera i.

Beroende på var i vårt avlånga land du bor ser tidslinjen för hur snabbt man har möjlighet att bli ordförande i en lokalavdelning olika ut. I vissa mindre lokalavdelningar, likt min, kan din resa till ordföranderollen vara väldigt kort. Samtidigt kan det i större lokalavdelningar ta flera år att nå samma position. Det är inte alltid det enklaste att ha koll på vad som förväntas av dig i just din roll som styrelseledamot och mer specifikt som ordförande.

LÄS OCKSÅ: Lycka leder till framgång – inte tvärtom

Dagen då jag blev invald som ordförande hade jag ingen erfarenhet av ledarskap i praktiken. Visst hade jag läst om det tidigare. I böckerna verkade det enkelt att vara en öppen, ödmjuk ledare som delegerar ansvar utan problem. Men när jag väl satt där som ordförande var all teoretisk kunskap som bortblåst. Jag som alltid varit övertygad om att en ledarroll var mitt kall i yrkeslivet. Det skulle ju vara naturligt för mig. 

Varför kände jag mig så vilsen, och varför vågade jag inte delegera uppgifter till mina styrelsekollegor? De uppdrag jag egentligen borde delegerat utförde jag i stället själv, exempelvis kommunikation med föreläsaren, beställa lunch och skapa marknadsföring till lokalavdelningens sociala kanaler. Mitt uppe i att fixa allt själv glömde jag nästan bort att jag hade värdefulla styrelsekollegor som ville hjälpa till.

Du som i dag funderar på att bli, eller redan är, aktiv i din lokalavdelning tror (förhoppningsvis) på UA:s framtid och vill bidra till att utbilda och inspirera ännu fler unga till att spara smartare. När man tror på något och är så pass passionerad är det lätt att snabbt tacka ja till alla uppdrag som erbjuds utan större eftertanke. Jag var fast bestämd att genom många projekt och event påvisa mitt driv och sätta ribban högt för nästkommande ordförande. 

Det jag inte visste då var att jag använde mig av helt fel tillvägagångssätt i jakten på att nå mitt mål. Efter att ha försökt rodda styrelsearbetet på egen hand under en period upptäckte jag att det inte kändes lika kul längre. Styrelsearbetet som för några månader sedan var en rolig fritidssyssla och passion hade nu blivit en ytterligare punkt på min att göra-lista.

Den mest centrala uppgift en ordförande har är motsatsen till vad jag gjorde under min första tid som ordförande. Den mest centrala uppgiften är att delegera ansvarsområden för att sedan följa upp dem. En ordförande har givetvis fler uppgifter, men att delegera ansvar är essentiellt. Både för egen och resterande ledamöters utveckling liksom trivsel.

MISSA INTE: Missa inte att leva i nuet

Efter mitt år som ordförande anser jag mig själv ha blivit klokare i rollen som ledare, men är fortsatt ödmjuk inför framtida utmaningar i olika ledarroller. Mitt recept för att frodas i rollen som ordförande kan jag nu konstatera har tre ingredienser: Att släppa på sitt (eventuella) kontrollbehov, lita på sina styrelsekollegor och låta sin inre perfektionist möta konceptet “good enough”. Allt behöver inte alltid bli perfekt eller precis som man tänkte från början. Ibland blir det bättre, vilket är fantastiskt. Ibland når man inte hela vägen fram till utsatt mål och det är okej. Det kan i stället vara viktigare att ge sina kollegor utrymme att testa vingarna – och visa att du litar på dem.

Sammanfattningsvis finns det varken en specifik kunskapsnivå eller utbildning som kommer att göra dig till den ideala ordföranden. Det är i stället egenskaper som exempelvis driv, passion och kreativitet som spelar störst roll. Går du i tankarna på att söka ordförandeposten i din lokalavdelning? Sök! Det är en fantastisk möjlighet som kommer bära med sig många lärdomar och värdefulla erfarenheter du gynnas av framöver. Både på ett personligt likväl professionellt plan.

Och du som väljer att söka – kom ihåg: En ordförande har många uppgifter, men att göra hela styrelsens arbete på egen hand är inte en av dem.

Kickstarta din resa mot ekonomisk frihet idag

Lär dig investera med Unga Aktiesparare. Gå med i gemenskapen idag. Vi är världens största ungdomsförbund för aktieintresserade under 29 år som vill lära sig att spara smartare. Bli medlem eller prova kostnadsfritt idag!

Bli medlem