Toppavkastning – även utanför börsen: “Otroligt högt värde”

Zino Engdalen Ricciuti har utvecklats till en riktig profil inom Unga Aktiesparare. Förbundsstyrelseledamoten är tacksam över sin position och lyfter fram fler aspekter än att bara lära sig spara i aktier. “Jag har träffat många fantastiska personer och vänner för livet”, säger han.

Denna artikel framgår ursprungligen ur Stock Magazine nummer 1 2021

Karismatiske Zino Engdalen Ricciuti har skapat sig ett stort namn inom Unga Aktiesparare. Men att den i dag 23-årige ledamoten i förbundsstyrelsen skulle ta organisationen till en stor del av sitt hjärta var långtifrån givet. 

– Det började tidigt 2016 då jag började lyssna på podcasts och hittade UA:s podcast Prata Pengar. Jag gillade podden och i varje avsnitt pratade programledarna om att UA var så bra och att man skulle gå med. Som den tonåring jag då var bestämde jag mig för att inte gå med i UA. De ska inte säga vad jag ska göra, säger han, och tillägger sedan: 

– Efter några månader av att få höra att man skulle gå med gjorde jag det till slut. Tur att envisheten gav med sig.

Hur ser din roll i förbundsstyrelsen ut?

– Som ledamot blir man vald av den årliga kongressen att ansvara över förbundets långsiktiga utveckling. Styrelsens huvudsakliga jobb är att ansvara för den strategiska utvecklingen, tillsätta vd och sätta ramverk för hur förbundet ska jobba. Mycket av det jag tillsammans med den övriga styrelsen gör är att stötta vd i strategiska frågor och vara en kontrollfunktion. 

Zino Engdalen Ricciuti har gjort sig känd för att vara ytterst intresserad av aktier och ibland näst intill lite av en nörd. Men en så pass enkel beskrivning håller han inte riktigt med om. 

– Jag har bolag jag gillar i portföljen. Inte aktier. Anledningen att jag inte har favoritaktier är för att det finns en risk att man ”gifter” sig med aktien.  Det kan leda till att man antingen tar på sig för mycket risk i form av att man köper för mycket eller inte säljer alls när man annars hade gjort det. Det är viktigt att skilja på bolag och aktier. Det kan vara olika kvaliteter för vad som är ett bra bolag och en bra aktie.

Stockholmaren betonar dock att gamingbolaget Paradox står högt i kurs och att han har omkring sex–åtta bolag i sin portfölj då det blir en lagom riskspridning. 

– Jag lever med tron att jag kan överprestera index över tid och hitta aktier vars framtida kassaflöden undervärderas idag. Den relativt koncentrerade portföljen grundar sig i att ju fler bolag man har, desto närmare index bör man ligga. 

Zino Engdalen Ricciuti lägger inte minst fokus på kassaflöden när han gör sin analys av vad som skulle kunna vara ett intressant case. 

– Egentligen är det enda viktiga för mig att de framtida kassaflödena som bolagen kommer generera undervärderas i dag. Alltså är min tro att det enda som spelar någon roll kring aktier är vilket pris
man betalar. Det är omöjligt att med säkerhet veta om man betalar rätt pris, så man måste göra det man kan för att ha oddsen på sin sida.

Samtidigt framhåller Zino Engdalen Ricciuti att han uppskattar megatrender som kan ge utvecklingen i bolaget stöd i sällskap av en skalbar affärsmodell. 

LÄS OCKSÅ: Tre lärdomar som gjorde mig till en bättre ledare

Förändrat livet

Zino Engdalen Ricciuti är tydlig med att medlemskapet i Unga Aktiesparare har inneburit så mycket än bara en möjlighet att få se sina pengar växa för honom. 

– Det bästa med att vara medlem är möjligheten att få träffa så många andra fantastiska personer. Många av mina närmaste vänner har jag träffat genom UA och det värdet man får från det är otroligt högt.

Ett minne som sticker ut lite extra är när Zino Engdalen Ricciuti var inflyttad i en ny stad och skulle besöka UA-akademin. Han träffade på en person som kom att ge hans tillvaro en ny mening. 

– Den skulle börja en helgmorgon och jag var där cirka 20 minuter innan den skulle börja. Det var en annan person där också och vi satte oss och pratade aktier. När UA-akademin väl skulle till att börja sa personen att hon var ordförande för den lokalavdelningen som arrangerande utbildningen och att jag verkade driven och frågade om jag ville gå med i lokalavdelningsstyrelsen. Det blev startskottet på mitt engagemang inom förbundet. 

Vad har du för mål med ditt sparande?

– Det viktigaste för mig är att vara fri från ekonomiska beroenden. Pengar löser ”pengarproblem” och med ekonomiskt oberoende kan man förhoppningsvis ägna sig åt andra ”problem” som tar en närmare någon form av självförverkligande. Jag har inte något direkt materiellt sparmål. Jag har så klart saker jag drömmer om men inte något direkt begär.

Zino Engdalen Ricciuti är noga med att det är viktigt att njuta av livet och att hans framtidsfokus är inriktat på att hitta en meningsfull tillvaro som han trivs med. Samtidigt är han på det klara över att han hoppas att omvärldssituationen ser annorlunda ut om tio år. 

– Jag befinner mig förhoppningsvis inte i min lägenhet i väntan på ett vaccin mot covid-19 då. 

MISSA INTE: Twitterprofilens analysresa till vinnaraktierna: ”Tror stenhårt på bolagen”

Det här är Zino Engdalen Ricciuti

Född: 1997. 

Bor: Stockholm. 

Gör: Studerar en masterexamen i finansiell ekonomi vid Stockholms universitet. Har tidigare arbetat på Nasdaq och Nordic Entertainment Group. 

Engagemang i Unga Aktiesparare: Är ledamot i förbundsstyrelsen, aktiv i UA Asset Management och sitter i styrelsen för lokalavdelningen i Lidingö. Har tidigare skrivit i Stock Magazine.

Unga Aktiesparare är en ideell organisation som erbjuder en rolig & trygg plattform för unga som vill lära sig mer om aktier, fonder, sparande, privatekonomi & andra investeringsformer.

Vad innefattar ett medlemskap?

 1. Utbildningar

  Vi har föreläsare från UA, vårt nätverk & företagspartners som har kunskap inom allt ifrån aktier, fonder, krypto & optioner till bostadssköp & sparande.

 2. Event

  Vi har lokala föreningar utspridda över hela Sverige som arrangerar hundratals lokala event varje år.

 3. Medlemsförmåner

  Genom partnerskap med t.ex Nordnet, Nordea & Aktiespararna kan vi erbjuda rabatter, digitala tidningar & andra erbjudanden.

Köp till dig eller någon annan!

Medlemskap

349 kr/år
 1. ALLA utbildningar

 2. ALLA event

 3. Medlemsförmåner

 4. Fysisk medlemstidning

Medlemskap + Tidning

449 kr/år
 1. ALLA utbildningar

 2. ALLA event

 3. Medlemsförmåner

 4. Fysisk medlemstidning

Gratis medlemskap

0 kr/år
 1. Vissa utbildningar

 2. Vissa event

 3. ALLA utbildningar

 4. ALLA event

 5. Medlemsförmåner

 6. Fysisk medlemstidning

Fyll i ditt personnummer med 12 siffror för att hämta dina uppgifter