Tolka nyckeltalen rätt – undvik värdefällor till aktier

Bli medlem i Unga Aktiesparare här

Vad är ett nyckeltal? Vilket är det viktigaste och hur använder jag dem? Frågorna är många och inom finansvärlden flyger akronymer och förkortningar runt som myggor vid en inlandssjö. Det kan verka snårigt. Men med lite vägledning bör frågetecknen kunna rätas ut, skriver Aktiespararnas analytiker Oliver Uusitalo. 

Det här är ett nyckeltal

”Jag betalade bara 100 kronor, det måste varit ett kap!” Så kan det vara, men det behöver inte vara hela sanningen.  

Om du betalade 100 kronor för en glass är risken hög att du blivit lurad, men om du betalade 100 kronor för en lunch i centrala Stockholm är chansen större att det varit en bra affär. Det handlar alltså om att sätta något (oftast priset) i relation till vad du fått. Detsamma gäller aktier.  

P/E-talet är favorit inom finansbranschen, undertecknad inkluderad. P/E är en förkortning för Price per share/Earnings per share. På svenska: aktiekurs/vinst per aktie. Det visar hur mycket som betalas för en aktie i ett företag jämfört med hur mycket pengar företaget tjänar. Om du kan köpa en aktie i ett företag för 100 kronor och företaget gör 10 kronor i vinst per aktie blir P/E-talet 10.  

Nyckeltal, även kallat multipel, används för att jämföra värderingen av olika bolag inom samma bransch. Dessa kan vi kalla för värderingsmultiplar. Här finns en hel uppsjö av alternativ som alla fyller olika syften.   

Nyckeltal fyller olika syften

Ett annat vanligt nyckeltal är P/S-talet. Det påminner om P/E-talet, men vi jämför nettoomsättning i stället för resultat per aktie. P/S-talet används ofta för olönsamma bolag med negativt resultat, där P/E-talet blir svårtolkat. Med baksidan att bolag med låga marginaler ofta gynnas. P/S-talet finner jag sällan användning för.  

Däremot slår jag ett slag för skuldjusterade nyckeltal baserade på företagsvärde, EV (eller enterprise value), eftersom då justeras börsvärdet för skuldsättningen. Resultatet blir att bolag med hög skuldsättning missgynnas. En aspekt som ofta förbises vid användning av till exempel P/E-talet. Nyckeltal som EV/Ebit eller EV/Ebitda är vanliga i det sammanhanget.  

Dessutom går det att hävda att Ebit (rörelseresultat) eller Ebitda (rörelseresultat före av- och nedskrivningar) bättre avspeglar ett företags intjäningsförmåga eftersom redovisningstekniska poster som skattekostnader och avskrivningar exkluderas. Men om det tvistar de lärda.  

Så använder du ett nyckeltal

Förenklat går det att tänka att ju lägre värderingsmultiplar desto bättre eftersom det innebär att vi får mer för vad vi betalar. Men det är inte alltid fallet och därmed kan det vara på sin plats att lyfta ett par vanliga snedsteg.  

Ponera att vi vill investera i exempelvis konsultbolag i hopp om att de gynnas av en ökad digitalisering. Dessa är en grupp rätt homogena bolag som liknar varandra till stor del.  

Låt oss säga att vi har hittat nio konsultbolag som lockat vår uppmärksamhet. Från databaser, såsom Börsdata, kan vi enkelt ta reda på att dessa i genomsnitt har värderats till P/E 18 de senaste fem åren.  

Det är lite högre än genomsnittet på Stockholmsbörsen som brukar vara runt 16. Värderingsskillnaden kan nog förklaras av att IT-konsulterna har haft högre tillväxt än Stockholmsbörsen i genomsnitt. Hög tillväxt tenderar att leda till högre värderingar, vilket motiveras med att ”bolaget växer in i sin värderingskostym”.  

Från tid till annan kan värderingen variera kraftigt – särskilt bland enskilda bolag. Till exempel värderades teknikkonsulten Sweco under 2020 till ett P/E-tal över 35 och likaså värderas IT-konsulten B3 Consulting till P/E 6,7 i dag. Sådana variationer gör det svårare att få grepp om vad som är en ”rimlig värdering”. Genom att använda flera bolag under längre tidsperioder blir beslutsunderlaget jämnare och påverkas mindre av enstaka anomalier.  

Med utgångspunkt i samma bolag går det hastigt att dra slutsatsen att du bör köpa B3 där värderingen är lägre och sälja Sweco. Men låga värderingsmultiplar kan vara en så kallad ”värdefälla” eller en varningssignal som vittnar om att bolaget har problem och att vinsten kan minska i framtiden. Det skulle få multiplarna att stiga. Ibland kan det omvända vara en vinnande strategi, att köpa bolag med en historik av stigande vinster som i förlängningen belönats med högre multiplar i tron om att vinsterna ska fortsätta stiga i framtiden. 

Slutsats 

Det kan vara snårigt med nyckeltal, men det finns utmärkta verktyg som underlättar arbetet. Jag tror att du kommer långt genom att använda enklare nyckeltal som P/E-tal eller EV/Ebit, och gärna i kombination för att få en bättre helhetsbild.  

Apropå helhetsbild: värderingsmultiplar är ett utmärkt sätt att jämföra värderingen av olika bolag inom samma bransch. Men de berättar inte hela sanningen och kan inte ensamt utgöra en investeringsstrategi. Värdering är viktigt. Men som analytiker och fundamental investerare är fokus på framtidsutsikter, marknadsposition och konkurrensfördelar minst lika betydelsefullt. 

LÄS OCKSÅ: Ränta-på-ränta-effektens magiska kraft: “Värd miljoner”

MISSA INTE: Ta dina aktieköp till allra högsta nivå