Techexpertens bästa aktier: ”Gått riktigt bra”

Julia Delin drar nytta av sina kunskaper hon plockar upp som vd för Handelshögskolans inkubator SSE Business Lab i sitt investerande. ”Jag kan se vilka idéer som har bäst möjligheter att fungera”, säger hon.

Julia Delin, 25, är vd på Handelshögskolans inkubator SSE Business Lab. 

Hon är även väldigt intresserad av att spara i aktier och fonder. En stor del av Julia Delins aktieportfölj utgörs av bolag som rör sig inom techsektorn. 

– Bolagen kommer från antingen Sverige eller USA. Det är den marknaden jag kan. Jag har bra koll på trender och kan se vilka idéer som har bäst möjlighet att fungera och vilka som inte har det, säger hon. 

LÄS MER: Sparekonomen om techsmällen: ”Viktigt att diversifiera”

Tror på gaming

Julia Delin har investerat i gamingbolagen Embracer Group och Stillfront. 

– Vi hade (Lars) Wingefors som partner i en organisation som jag var ordförande för som student på Handelshögskolan. Jag fick lära känna Lars och hans verksamhet. När han skulle notera dåvarande THQ Nordic tyckte jag att det lät spännande. Jag investerade väldigt tidigt och det har blivit en av mina bästa affärer. Stillfront är också ett spännande bolag som ligger rätt i tiden. De tar tillvara på beteendeförändringar som kommer av att vi jobbar och lever på ett annat sätt.

En annan aktie hittade hon via sitt jobb på SSE Business Lab. Douglas Stark, som Julia Delin efterträdde på vd-posten, gick vidare för att satsa helhjärtat på Voi Technology. 

MISSA INTE: Analys: Techbolagen bär marknaden på sina axlar

– Det fick mig att investera i VNV Global när jag såg att de hade köpt in sig i Voi. Jag förstod tidigt att det skulle bli en riktig framgångssaga. 

HR-systemsbolaget Workday, Peloton Interactive och Live Nation Entertainment, Tesla, Alphabet, Amazon och Splunk när amerikanska bolag som återfinns i Julia Delin portfölj.

Fondsparandet ser dock lite annorlunda ut. 

– Här har jag försökt att diversifiera mer. Jag har sålt av alla fonder som, enligt Avanza, är investerade i mer än en oetisk bransch. Jag har tagit beslutet att investera i mer aktivt etiska fonder. Det börjar också att löna sig. 

Vad har du för spartips?

– Jag sparar alltid i början av månaden. Annars hade jag nog spenderat upp pengarna. Därför är det skönt att sätta undan dem snabbt. Sedan tycker jag att man ska investera i sådant som man kan, förstår och är intresserad av för att komma igång. Det är också smart att ta till sig av information som både är kontrollerad och analyserad, säger Julia Delin, som investerar 30 procent av sin lön i vad hon kallar ett ”fuck off-sparande” i en fond på appen Dreams varje månad.

SE ÄVEN: Risk för besvikelse – höga krav på snabbt vaccin kan sänka börsen: ”Bör ha beredskap”

Kickstarta din resa mot ekonomisk frihet idag

Lär dig investera med Unga Aktiesparare. Gå med i gemenskapen idag. Vi är världens största ungdomsförbund för aktieintresserade under 29 år som vill lära sig att spara smartare. Bli medlem eller prova kostnadsfritt idag!

Bli medlem