Svenskarnas 10 favoritaktier

Bli medlem i Unga Aktiesparare här

Denna artikel framgår ursprungligen på Aktiespararnas webbplats

Marknadsvärdet på svenska privatpersoners aktier ökade under det gångna året. Här är de aktier som var mest populära under 2023.

Marknadsvärdet på privatpersoners aktier ökade med 12,4% under 2023 jämfört med 2022. I slutet av 2023 uppgick marknadsvärdet på svenska privatpersoners aktier till 1,2 biljoner kronor, skriver Euroclear Sweden i ett pressmeddelande. Under det sista kvartalet steg marknadsvärdet med nära 14% jämfört med det tredje kvartalet.

”Bakom upphämtningen ligger börsrusningen i november och december när många hoppades på räntesänkningar. Sedan dess har entusiasmen mattats av och vi ser exempel på det motsatta – att priser på vissa varor har ökat. Men så fort räntesänkningar blir verklighet här eller i utlandet lär intresset för aktieköp stiga igen”, säger Annelie Lindahl, chief business officer Issuers på Euroclear Sweden.

LÄS OCKSÅ: Så investerar stjärnmålvakten: ”Kommer premieras på börsen”

Marknadsvärdet på privatpersonernas aktieinnehav steg också. 2023 låg det på i genomsnitt cirka 516 000 kronor upp från 460 000 kronor 2022.

På listan över svenskarnas aktiefavoriter under året toppar åter Investor, följt av Telia och Ericsson. Handelsbanken tar sig också in på topplistan.

”Alla tre svenska storbanker är på topp-10-listan. Det är tydligt att bankerna ses som säkra investeringar när räntorna går upp. Vi noterar särskilt Handelsbanken som är nykomling på listan”, säger Annelie Lindahl.

MISSA INTE: Genomgång: Här är bästa investmentbolaget

Svenskarnas favoritaktier

Ändrad placering från i fjol inom parentes

 1. Investor
 2. Telia
 3. Ericsson
 4. Volvo
 5. Swedbank
 6. SEB
 7. SSAB (9)
 8. SBB (7)
 9. H&M (8)
 10. Handelsbanken (13)

Unga Aktiesparare är en ideell organisation som erbjuder en rolig & trygg plattform för unga som vill lära sig mer om aktier, fonder, sparande, privatekonomi & andra investeringsformer.

Vad innefattar ett medlemskap?

 1. Utbildningar

  Vi har föreläsare från UA, vårt nätverk & företagspartners som har kunskap inom allt ifrån aktier, fonder, krypto & optioner till bostadssköp & sparande.

 2. Event

  Vi har lokala föreningar utspridda över hela Sverige som arrangerar hundratals lokala event varje år.

 3. Medlemsförmåner

  Genom partnerskap med t.ex Nordnet, Nordea & Aktiespararna kan vi erbjuda rabatter, digitala tidningar & andra erbjudanden.

Köp till dig eller någon annan!

Medlemskap

349 kr/år
 1. ALLA utbildningar

 2. ALLA event

 3. Medlemsförmåner

 4. Fysisk medlemstidning

Medlemskap + Tidning

449 kr/år
 1. ALLA utbildningar

 2. ALLA event

 3. Medlemsförmåner

 4. Fysisk medlemstidning

Gratis medlemskap

0 kr/år
 1. Vissa utbildningar

 2. Vissa event

 3. ALLA utbildningar

 4. ALLA event

 5. Medlemsförmåner

 6. Fysisk medlemstidning

Fyll i ditt personnummer med 12 siffror för att hämta dina uppgifter