Svenskarnas 10 favoritaktier

Bli medlem i Unga Aktiesparare här

Denna artikel framgår ursprungligen på Aktiespararnas webbplats

Marknadsvärdet på svenska privatpersoners aktier ökade under det gångna året. Här är de aktier som var mest populära under 2023.

Marknadsvärdet på privatpersoners aktier ökade med 12,4% under 2023 jämfört med 2022. I slutet av 2023 uppgick marknadsvärdet på svenska privatpersoners aktier till 1,2 biljoner kronor, skriver Euroclear Sweden i ett pressmeddelande. Under det sista kvartalet steg marknadsvärdet med nära 14% jämfört med det tredje kvartalet.

”Bakom upphämtningen ligger börsrusningen i november och december när många hoppades på räntesänkningar. Sedan dess har entusiasmen mattats av och vi ser exempel på det motsatta – att priser på vissa varor har ökat. Men så fort räntesänkningar blir verklighet här eller i utlandet lär intresset för aktieköp stiga igen”, säger Annelie Lindahl, chief business officer Issuers på Euroclear Sweden.

LÄS OCKSÅ: Så investerar stjärnmålvakten: ”Kommer premieras på börsen”

Marknadsvärdet på privatpersonernas aktieinnehav steg också. 2023 låg det på i genomsnitt cirka 516 000 kronor upp från 460 000 kronor 2022.

På listan över svenskarnas aktiefavoriter under året toppar åter Investor, följt av Telia och Ericsson. Handelsbanken tar sig också in på topplistan.

”Alla tre svenska storbanker är på topp-10-listan. Det är tydligt att bankerna ses som säkra investeringar när räntorna går upp. Vi noterar särskilt Handelsbanken som är nykomling på listan”, säger Annelie Lindahl.

MISSA INTE: Genomgång: Här är bästa investmentbolaget

Svenskarnas favoritaktier

Ändrad placering från i fjol inom parentes

  1. Investor
  2. Telia
  3. Ericsson
  4. Volvo
  5. Swedbank
  6. SEB
  7. SSAB (9)
  8. SBB (7)
  9. H&M (8)
  10. Handelsbanken (13)

Kickstarta din resa mot ekonomisk frihet idag

Lär dig investera med Unga Aktiesparare. Gå med i gemenskapen idag. Vi är världens största ungdomsförbund för aktieintresserade under 29 år som vill lära sig att spara smartare. Bli medlem eller prova kostnadsfritt idag!

Bli medlem