Storsamlare med högre syfte: ”Livslång uppgift”

Lars Wingefors samlingar av aktiebrev, tv-spel och serietidningar är värda många miljoner kronor. Men superentreprenören har en annan mening med att plocka på sig en uppsjö av saker. “Det ger mig en form av frid”, säger han.

Denna artikel framgår ursprungligen ur Stock Magazine nummer 4 2020

Lars Wingefors tydligaste fokus är givetvis inriktat på egna börsnoterade Embracer Group, moderbolaget till företag som utvecklar och förlägger PC-, konsol- och mobilspel för den globala spelmarknaden. Men vid sidan av gamingbolaget, sitt entreprenörskapsfokus och fastighetsbolaget som drivs med brodern Kristian Wingefors tycker han mycket om att samla – på samlingar. 

– Jag är en nyfiken människa och tycker om det mesta. Men jag är väldigt förtjust i samhället och inte minst militär- och näringslivshistoria, säger han.

Lars Wingefors visar ett av sina aktiebrev på Embracers huvudkontor i Karlstad ett par mil från hans hemort Östra Ämtervik – båda belägna i Värmland. Han berättar att han äger en komplett samling av alla svenska aktiebrev från 1728 till 1899 och har fyllt på den med samtliga aktiebrev som härstammar från börsbolag i Värmland. 

– Aktiebrev är ett fantastiskt sätt att lära sig förstå hur finansmarknaden har förändrats över tid. Sedan är de också rätt vackra att se på. 

Serietidningar ligger Lars Wingefors extra varmt om hjärtat. 43-åringen inledde sin entreprenörsskapskarriär i tidiga tonåren genom att sälja sådana tidningar via postorder. 

– Det är en stor del av den jag är och mina erfarenheter av både affärer och samlingar av serietidningar har format mig till den jag är. Jag har som målsättning att få samla in alla 3–4 000 första utgåvor av svenska serietidningar som producerats sedan mitten av 1800-talet. 

LÄS MER: Gamingsuccén från Karlstad: ”Samma stil i minst 20 år till”

Det blir en hel del jobb?

– Verkligen. Det är en livslång uppgift. Samlingen inkluderar allt från Kalle Anka och Fantomen till obskyra reklamutgåvor och Manga- och Anime-tidningar från de senaste 10–20 åren.

Lars Wingefors berättar att han totalt har omkring 25 samlingar som han har införskaffat sig. Det är kompletta uppsättningar av saker och ting som intresserar honom. 

– Det ger mig en sinnesro att samla på samlingar av saker som intresserar mig. Det är lite av ett livsverk och en konstart. Tyvärr har jag inte riktigt tid att samla på så många andra saker än serietidningar aktivt genom att köpa enstaka exemplar. Det är ett område som jag verkligen kan sedan jag var ung, säger han, och fortsätter: 

– Men jag har en anställd på deltid vars uppgifter mycket går ut på att samla tv-, och dataspel. Då köper vi hela samlingar. Vi fick nyss tag i en unik samling i Europa som kom till Värmland på två hela lastbilar.

Lars Wingefors känner mycket för Värmland. Som en del i processen att lära sig mer om sitt ursprung har han bland annat köpt en unik samling om emigrationslitteratur från en herre som började samla redan 1935. Den ska delvis vara unik och hålla museumklass, enligt Lars Wingefors. 

– Det är något som har påverkat både Värmland och min släkt. Många utvandrade ju till Nordamerika härifrån i början av 1900-talet och jag har släkt på andra sidan Atlanten. Jag kommer nog aldrig hinna läsa allting.

En dag hoppas han dock kunna sätta upp ett bibliotek i någon av sina historiska fastigheter som han äger tillsammans med sin bror genom företaget Bröderna Wingefors.

När Embracer Group får viktigt besök av antingen en institution, en storägare eller en entreprenör som förhandlar med Lars Wingefors om att sälja sitt bolag tvekar han inte att visa upp det som han har samlat på sig. 

– Det skapar en härlig miljö runt Embracer Group och det ger dem både en förståelse av vem jag är och hur det har sett ut och ser ut i Värmland i dag. Det skapar ett indirekt finansiellt värde och gör att personerna kan känna sig trygga med det vi gör. 

SE ÄVEN: Plattform för framtidens avkastning

Trots alla prylar, då och då händer det att han funderar på om han inte äger för många saker, är Lars Wingefors långtifrån nöjd. 

Det finns en särskild samling som han vill lägga i sin redan väldigt stora portfölj. 

– Den största delen av alla aktiebrev gavs ut på 1900-talet. Där saknar jag tyvärr en komplett samling. Men allt har sin tid.

Roligt att ha något kvar att sträva efter ändå?

– Ja, det kanske det är (skratt). Det viktigaste är ju inte slutmålet utan resan dit, säger Lars Wingefors.

Kickstarta din resa mot ekonomisk frihet idag

Lär dig investera med Unga Aktiesparare. Gå med i gemenskapen idag. Vi är världens största ungdomsförbund för aktieintresserade under 29 år som vill lära sig att spara smartare. Bli medlem eller prova kostnadsfritt idag!

Bli medlem