Johanna Englundh är redaktör på Morningstar. Foto: Fondbolagens förening.

Viktiga rådet – om investmentbolag: ”Det måste du veta”

Bli medlem i Unga Aktiesparare här

Att investera i investmentbolag är ett enkelt sätt att sprida sina risker. Men det går att göra det ännu lättare för sig: Genom att placera pengar i investmentbolagsfonder. “Det är dock viktigt att kolla upp exakt vad fonden investerar i”, säger Johanna Englundh, redaktör på Morningstar.

Hundratusentals svenskar äger aktier i investmentbolag som Investor, Industrivärden, Latour och Svolder.  

Investeringar i investmentbolag anses av många vara ett väldigt bra tillvägagångssätt för att få en optimal riskspridning på ett enkelt och ofta även billigt sätt eftersom investmentbolagens förvaltningskostnader/avgifter sällan är i närheten av aktivt förvaltades fonders motsvarigheter.  

Men det är fullt möjligt att investera i investmentbolag på ett ännu enklare vis. Genom att köpa en eller flera så kallade investmetbolagsfonder kan du slippa välja bolag själv. 

– En investmentbolagsfond är en fond som investerar i investmentbolag, förvärvsbolag och konglomerat. Vissa investmentbolagsfonder investerar även i onoterade bolag. Det dessa typer av bolag har gemensamt är att de investerar i andra bolag och att dess värde därmed primärt avgörs av värdet på innehavet. De olika investmentbolagsfonderna på den svenska marknaden kan ha olika regelverk i grunden, och kan därmed skilja sig åt, säger Johanna Englundh, redaktör på analystjänsten Morningstar och Stock Magazines fondexpert, och tillägger:  

– Trots att fonden kan heta “investmentbolag” innebär inte det att fonden enbart investerar i bolag som gemene man anser är ett investmentbolag, utan den kan även investera i stora globala bolag som Nvidia, Novo Nordisk eller Microsoft.  Därför gäller det att kolla upp exakt vad den investmentbolagsfonden som du är intresserad av investerar i och jämföra med andra. 

Det finns fem fonder med ordet “investmentbolag” i sitt namn. Spiltan Aktiefond Investmentbolag är den klart största med cirka 50 miljarder kronor i förvaltat kapital. Den är även billigast sett till förvaltningsavgiften som uppgår till 0,20 procent. Tellus Globala Investmentbolag är dyrast med en förvaltningsavgift på 0,90 procent.  

Spiltan Globalfond Investmentbolag, Kavaljer Investmentbolagsfond och Kvartil Investmentbolag + Calculus är de andra tre fonderna med ordet “investmentbolag” i sitt namn. 

Imponerande avkastning  

Johanna Englundh konstaterar att investmentbolagsfonderna har gått bättre än aktiefonder i Sverige som grupp mätt såväl ett som fem år tillbaka.  

Sett över den senaste femårsperioden har investmentbolagsfonder avkastat 15,7 procent i genomsnitt per år. Aktiefonder som grupp har gett ett snitt på 11,1 procent i avkastning. 

– Att välja en investmentbolagsfond har således varit ett bra val som sparare. Men man ska så klart ha med sig att de olika fonderna har presterat olika bra och att dessa siffror endast visar den genomsnittliga avkastningen för gruppen, betonar Johanna Englundh.  

Bland de vanligaste, enskilda innehaven i de fem svenska investmentbolagsfonderna ligger Investor på en ohotad förstaplats. Sedan följer Industrivärden, Lundbergs och Berkshire Hathaway.  

Johanna Englundh nämner flera fördelar med att investera i investmentbolagsfonder i stället för att köpa enstaka investmentbolag och lägga i portföljen.  

Några av dem: Du kan få exponering mot utländska investmentbolag utan att behöva tänka på andra faktorer som tillkommer vid köp av aktier. Du får diversifiering på diversifiering (genom en investmentbolagsfond får du direkt exponering mot en mängd olika investmentbolag, som i sig redan är diversifierade). Vissa investmentbolag är specialfonder med friare placeringsmandat, vilket även kan vara en nackdel.

Sedan är det enkelt att sätta upp en månadssparande, förvaltningsavgiften är ofta relativt låg och det är även möjligt att få exponering mot onoterade bolag genom ett par av investmentbolagsfonderna.  

Vilka tydliga nackdelar kan finnas?

– Du kan inte lika enkelt se substansrabatt- och premie och du kan inte själv välja exakt hur många eller vilka investmentbolag du vill ha exponering mot. Sedan betalar du ändå en förvaltningsavgift för fonden så den behöver du ha koll på, säger Johanna Englundh. 

Viktigt att läsa på 

Johanna Englundh konstaterar att det är populärt att investera i såväl investmentbolag som investmentbolagsfonder bland svenska sparare. Många investmentbolag och fonder har historiskt sett gett en god historisk avkastning och mycket talar för att intresset för både investmentbolag och investmentbolagsfonder kommer att bestå. 

– Sedan är det alltid svårt att sia exakt hur de kommer att prestera framöver. Alla fonder som riktar in sig på smalare områden kommer gå igenom volatila tider. Det handlar bara att man som sparare förstår varför och kan komma fram till om man fortfarande tror på temat. 

Vad betyder absolut mest att tänka på som investerare?

– Att, som alltid, förstå vad man investerar i. Läs på om fonden och sätt dig in i fondens innehav. Är det dessa innehav du är ute efter eller inte? Investmentbolagsfonderna som finns på marknaden kan skilja sig åt väldigt mycket. Bara för att det står ”investmentbolag” i namnet betyder inte det att du bara köper in dig i klassiska investmentbolag. Det kan finnas andra tillgångar i portföljen också, säger Johanna Englundh. 

LÄS OCKSÅ: Så väljer du rätt investmentbolag: ”Givna i portföljen”

MISSA INTE: Analysera investmentbolag

Unga Aktiesparare är en ideell organisation som erbjuder en rolig & trygg plattform för unga som vill lära sig mer om aktier, fonder, sparande, privatekonomi & andra investeringsformer.

Köp till dig eller någon annan!

Bas medlemskap

0 kr/år
  1. On-demand grundkurser

  2. Fysiska medlemsträffar nära dig

  3. Vissa interaktiva live-webinar

Standard medlemskap

349 kr/år
  1. On-demand kurser

  2. Interaktiva live-webinar varje vecka

  3. Fysiska medlemsträffar nära dig

  4. Utbildning, konferens & företagsbesök

  5. Rabatter & digitala resurser

  6. Fysisk medlemstidning 4 ggr/år

Premium medlemskap

449 kr/år
  1. On-demand kurser

  2. Interaktiva live-webinar varje vecka

  3. Fysiska medlemsträffar nära dig

  4. Utbildning, konferens & företagsbesök

  5. Rabatter & digitala resurser

  6. Fysisk medlemstidning 4 ggr/år

Fyll i ditt personnummer med 12 siffror för att hämta dina uppgifter

Är personen under 15 år? Klicka här.

Vad ingår i medlemskapet?

  1. Kurser & interaktiva live-webinar

    Läs mer
  2. Medlemsträffar, företagsbesök & konferenser

    Läs mer
  3. Rabatter, tidningar & digitala resurser

    Läs mer