Sparekonomen om techsmällen: ”Viktigt att diversifiera”

Senaste dagarna har de omtalade, högt värderade och starkt presterande techaktierna i USA tagit ordentligt med stryk. Johanna Kull ser inte någon frossa inom sektorn framför sig – men har en viktig uppmaning. ”Se till att ha en diversifiering i portföljen”, säger Avanzas sparekonom.

Det har gått att se en förändring i sentimentet runt de uppmärksammade techaktierna på USA-börsen de senaste dagarna. 

Storbolagen har, där Tesla utmärker sig med ett tapp på nära 30 procent, fallit tungt. 

Experter och investerare börjar fråga sig om ett riktigt ras finns i antågande i den lika högpresterande som högt värderade sektorn. Johanna Kull, sparekonom på Avanza, vill dock inte dra det så långt. 

– Nedgångarna för techbolagen måste sättas i relation till var vi kom ifrån. De har haft en exceptionellt stark utveckling senaste halvåret och är de bolagen i mångt och mycket som på egen hand lyft amerikanska börsen sedan botten i mars. Att vi då till sist får se en sektorrotation och en korrigering i tillväxtaktierna tycker jag man inte ska se för dramatiskt på, säger hon. 

LÄS MER: Analys: Techbolagen bär marknaden på sina axlar

Vad är det egentligen som har hänt i fallet Tesla?

– Det är ju den lägst hängande frukten här, vilket vi även sett vid senaste veckans ras. Kursrallyt i Tesla har varit uppseendeväckande och då blir också aktien känslig för negativa nyheter så som fredagens om att aktien inte kommer in i S&P 500-indexet (ett av världens populäraste aktieindex att följa för passivt förvaltade indexprodukter). Att inkluderas där hade fått märkbar påverkan på aktiekursen då det inneburit ett stort inflöde av passivt fondkapital när indexfonderna tvingats köpa aktien.

Johanna Kull betonar dock att det är viktigt att ha med sig att Teslas aktie alltjämt är upp över 335 procent sedan årsskiftet. Hon tror att Elon Musks bolag har goda förutsättningar att lyckas sett över en längre tidsperiod framöver. 

– En högst personlig gissning att Tesla kommer att fortsätta att gå bra över en längre tid. Jag tror att elbilsboomen knappt ens har startat. I det korta perspektivet kan emellertid utvecklingen gå hur som helst. Den är beroende av faktorer som allmänt börshumör, vad som framkommer på deras batteridag den 22 september samt inte minst det amerikanska valet. 

MISSA INTE: ”Du mår mycket bättre av att ta risk”

Smart att ha en bredd

Johanna Kull tycker att det är fullt rimligt att många svenska sparare har FAANG-bolagen (Facebook, Amazon, Apple, Netflix och Google/Alphabet) i sina portföljer. 

– Men man ska komma ihåg att tech också är mer än bara dessa fem bolag. Visst värderas techbolagen högt, men deras tillväxt är också mycket kraftig. Digitaliseringsvågen har sannolikt bara börjat och det går knappast längre att prata om techsektorn. Tech är något som redan nu och ännu mer i framtiden måste finnas i alla bolag. 

SE ÄVEN: Tankesätten som får dig att stå pall när portföljen lyser röd: ”Skriv ned och ifrågasätt” 

Går det att dra någon lärdom av den färskaste utvecklingen?

– I sin portfölj ska man så klart se till att ha en diversifiering. Det är inte minst senaste veckornas rörelser ett bra exempel på, understryker Johanna Kull.

YTTERLIGARE LÄSNING: Risk för besvikelse – höga krav på snabbt vaccin kan sänka börsen: ”Bör ha beredskap”

Kickstarta din resa mot ekonomisk frihet idag

Lär dig investera med Unga Aktiesparare. Gå med i gemenskapen idag. Vi är världens största ungdomsförbund för aktieintresserade under 29 år som vill lära sig att spara smartare. Bli medlem eller prova kostnadsfritt idag!

Bli medlem