”Sparande ska uppmuntras – inte straffbeskattas”

Den som sparar ska inte beskattas hårdare än den som slösar. Därför är det positivt att det kan bli en majoritet i riksdagen för sänkt skatt på ISK, säger Aktiespararnas vd Joacim Olsson.

Denna artikel framgår ursprungligen på Aktiespararnas webbplats.

”Det är positivt att det ser ut att bli en majoritet för lättnader i ISK-skatten i riksdagen efter valet, det ökar chansen för att det faktiskt också blir så. Sedan råder stor osäkerhet kring både hushållens och landets ekonomi vilket gör det mesta mer osäkert, inklusive frågan om ISK.” Det säger Aktiespararnas vd Joacim Olsson angående enkäten om riksdagspartiernas syn på ISK.

 Moderaterna och Sverigedemokraterna vill sänka skatten genom att minska påslaget på statslåneräntan. Liberalerna och Centern inriktar sig i stället på att göra sparandet på ISK skattefritt upp till 300 000 kronor.

”Båda sakerna behövs. Den som sparar ska inte drabbas av högre skatt än den som slösar vilket de facto blir konsekvensen med dagens beskattning. Pengar som sparas på ISK är redan beskattade och när de tas ut och konsumeras belastas de med moms. Med skatt på ISK blir den totala skatten högre än om pengarna konsumeras direkt. Det är en väldigt konstig princip”, säger Joacim Olsson.

LÄS OCKSÅ: Då sänks skatten på ISK

Han konstaterar också att de partier som vill höja skatten på ISK är väldigt vaga kring det ska gå till, vilket skapar osäkerhet kring förhandlingarna i en kommande eventuell vänsterinriktad regering.

”Risken för skattehöjningar är också mindre eftersom Centern nog kommer att försöka blockera detta om det blir en Magdalena Andersson-regering”.

Joacim Olsson framförde i somras i en debattartikel i Expressen förslagen att den första miljonen i ISK ska vara skattefri och att de senaste årens skattehöjningar på ISK ska rivas upp.

Kickstarta din resa mot ekonomisk frihet idag

Lär dig investera med Unga Aktiesparare. Gå med i gemenskapen idag. Vi är världens största ungdomsförbund för aktieintresserade under 29 år som vill lära sig att spara smartare. Bli medlem eller prova kostnadsfritt idag!

Bli medlem