Snabbguide till första bostaden!

1. Gör en kravspecifikation

Skriv en lista på vad du vill ha för slags bostad, frågorna kan vara:

Antalet rum, balkong eller inte, närhet till stan och natur, ekonomiska förutsättningar, hus eller lägenhet, storlek på köket, parkering, tvättmaskin, diskmaskin, nyrenoverat eller inte. Viktigt i detta första stadie är att fokusera på hur bostad ska ha för utformning och inte vad du tror att du kommer ha råd med. Det är därför tillåtet att tänka fritt!

 

2. Kontantinsatsen!

Denna punkt borde nästan komma först eftersom sparandet till kontantinsatsen ska börja i så tidig ålder som möjligt. Hur som haver: för att köpa en bostad behöver du förmodligen ta bostadslån. För att bevilja ett bostadslån hos banken ska du bidra med 15 procent av köpeskillingen. 

Så om lägenheten kostar 1 000 000 kronor ska du bidra med 150 000 kronor till köpet, därför gäller det att börja spara i tid!

 

3. Lånelöftet!

Hör av dig till olika banker för att höra hur stort bostadslån du får och vilken ränta som erbjuds. Genom att göra en grundlig research kan du enklast få ut så mycket som möjligt av lånet. Bankerna tar hänsyn till hur många ni är i bostaden, anställningsform, inkomst, andra lån, nuvarande lön och övrigt sparande. Du måste också ta ställning till om räntan på lånet ska bindas eller inte, de senaste åren har rörlig ränta varit bästa alternativet.

 

4. ”Hemnetscreening”

Med din kravsprecifikation och lånelöftet i minne kan du nu börja söka på riktigt. Surfa in på hemnet, Booli eller någon annan bra bostadssida för att börja hitta lämpliga objekt för att undersöka marknaden. Undersök föreningens ekonomi, slutpriser i närheten, framtida händelser i området, närhet till kollektivtrafik och allt som är av intresse. På så sätt får du en realistisk uppfattning om vilket objekt du vill ha. Se också över föreningens ekonomi och om stora renoveringar väntar kommande år. Sedan är det bara att gå på visningar tills du storknar!

 

5. Budgivning!

Okej, perfekt! Nu har du hittat drömbostaden som passar din ekonomi och bostadslånet. Då är det bara att börja buda. Tänk på att säljaren alltid kan dra tillbaka objektet om budet inte anses tillräckligt högt och det kan vara värt att lägga ett förhandsbud för att slippa budgivningen. Kom ihåg att sätta en tydlig gräns för vad du tycker bostaden är värd, för vid en budgivning är det lätt att ryckas med och trissa upp priset.

 

6. Signera fort!

YES, DU VANN BUDGIVNINGEN! Då återstår den viktigaste detaljen, signera kontraktet. Ingenting är klart förrän papprena är påskrivna så bestäm möte så snabbt det går för att säkra köpet. Sen är det bara att fira och börja planera möblemanget i ditt nya krypin!

Kickstarta din resa mot ekonomisk frihet idag

Lär dig investera med Unga Aktiesparare. Gå med i gemenskapen idag. Vi är världens största ungdomsförbund för aktieintresserade under 29 år som vill lära sig att spara smartare. Bli medlem eller prova kostnadsfritt idag!

Bli medlem