Smålands inofficiella nationaldag är här. Foto: Shutterstock.

Småländska börsstjärnor som krossar index

Stockholmsbörsens småländska bolag håller högsta klass. Här blir det en närmare titt på landskapets framgångsrika aktieutbud.

Ett riktigt vårtecken är här. ”Fössta tossdan i mass”, Smålands inofficiella nationaldag sedan 2010, firas inte minst med klassisk marsipantårta.

Unga Aktiesparare tänkte dock ta tillfället i akt och lyfta fram de många fantastiskt skickliga och snabbt växande börsbolagen med hemvist i den sydliga regionen som har cirka 800 000 invånare.

Det finns en aktiefond med småländskt fokus, Spiltan Småland, och bilden nedan indikerar dess starka prestation jämfört med OMXSBGI (alla aktier på Stockholmsbörsen inklusive utdelning) sedan den 18 juni 2018.

Fonden har alltså klättrat 758 procent medan OMSXGI lyft med “endast” 274 procent under den snart 15 år långa tidsperioden.

I 2021 års första nummer av Stock Magazine där temat var just Småland intervjuade tidningen Spiltan Småland-förvaltaren Pär Andersson.

– Man märker att det finns en väldigt stor stolthet hos som till exempel arbetar på Nibe i Markaryd eller Fortnox i Växjö. När man besöker bolagen kan man verkligen känna att det finns en stark kultur. Det ger resultat. En stark företagskultur leder nästan alltid till en stark tillväxt i bolagen, sa han som en liten förklaring bakom utvecklingen.

LÄS OCKSÅ: Succéfond i småländsk aktiebolagsanda

Kamratlig effektivitet

Just Nibe och Fortnox återfinns i Spiltan Småland. Där går även många andra bolag från landskapet att hitta.

Bland dem: New Wave, Bufab, Thule Group, Hexpol, Husqvarna, Troax, Garo, OEM International, Xano Industri, Fagerhult och Kabe Group. Bolagen är verksamma inom helt skilda sektorer och har fokus på olika marknader och geografier.

Nibes karismatiske och profilstarke vd Gerteric Lindquist ger sin syn på kulturen och kravställningen i bolaget.

– Det är en väldigt kamratlig stämning som även är mycket präglad av effektivitet. Vi försöker att röra oss och arbeta snabbt utan att för den delen överarbeta. Om du inte ligger i alla timmar under arbetsdagen blir resultatet inte särskilt bra. Sedan är vi försiktiga, balanserade och vill vara pålitliga. Om någon besöker en av våra fabriker i Markaryd går det att se att vi har en modern maskinpark och att alla jobbar hårt och fokuserat. Sedan är vi även väldigt engagerade i Småland och i de samhällen där vi har verksamheter, sa han till Stock Magazine i tidningens första nummer 2021.

Värmetekniksbolagets aktie har stigit med nästan hisnande 38 000 procent sedan noteringen.

MISSA INTE: Över 30-årigt vd-skap värt miljarder: ”Blir aldrig riktigt nöjd”

Unga Aktiesparare är en ideell organisation som erbjuder en rolig & trygg plattform för unga som vill lära sig mer om aktier, fonder, sparande, privatekonomi & andra investeringsformer.

Vad innefattar ett medlemskap?

 1. Utbildningar

  Vi har föreläsare från UA, vårt nätverk & företagspartners som har kunskap inom allt ifrån aktier, fonder, krypto & optioner till bostadssköp & sparande.

 2. Event

  Vi har lokala föreningar utspridda över hela Sverige som arrangerar hundratals lokala event varje år.

 3. Medlemsförmåner

  Genom partnerskap med t.ex Nordnet, Nordea & Aktiespararna kan vi erbjuda rabatter, digitala tidningar & andra erbjudanden.

Köp till dig eller någon annan!

Medlemskap

349 kr/år
 1. ALLA utbildningar

 2. ALLA event

 3. Medlemsförmåner

 4. Fysisk medlemstidning

Medlemskap + Tidning

449 kr/år
 1. ALLA utbildningar

 2. ALLA event

 3. Medlemsförmåner

 4. Fysisk medlemstidning

Gratis medlemskap

0 kr/år
 1. Vissa utbildningar

 2. Vissa event

 3. ALLA utbildningar

 4. ALLA event

 5. Medlemsförmåner

 6. Fysisk medlemstidning

Fyll i ditt personnummer med 12 siffror för att hämta dina uppgifter