Så undviker du investeringsvurpor

Det är lätt att gå bort sig och fatta irrationella beslut i världen av värdepapperssparande. Men det finns olika tankesätt som går att använda som gör att du inte trillar ned i gropen i onödan.

Denna artikel framgår ursprungligen ur Stock Magazine nummer 4 2020

Att hålla sig till sin strategi

Något som snabbt kan bli en utmaning bland både rutinerade och mindre rutinerade investerare är hur man egentligen håller sig till strategin man har satt upp för sig själv och sitt investerande. Oavsett om din strategi är att endast investera i utdelningsaktier, obskyra kryptovalutor eller vad det nu må vara kommer där att finnas stunder av tvivel och av kli i fingrarna av att hoppa på något nytt och spännande samt en mängd andra känslor som kan leda till att du sviker din strategi.

Det är vanliga tankefällor som vi nog alla, någon gång, kommer att snubbla på både när det gäller förvaltandet av våra portföljer eller gällande livet i stort. Genom att vara vaksamma på dessa kan vi, med övning, fatta bättre beslut.

Omedelbar belöning

Första tankefällan att undvika är den allra vanligaste. I motsats till vad den kloka delen av hjärnan predikar om uthållighet och att ränta-på-ränta-effektens bästa vän är tid vill den mindre förnuftiga delen ha snabba belöningar. På samma sätt som godisdisken lockar efter en lång dag på skolan eller på jobbet vill hjärnan ha sin dopaminkick illa kvickt. Det ökar tendensen till att jaga snabba belöningar i stället för att hålla sig till sin långsiktiga strategi.

Vidare är vi mer benägna att ta kortsiktiga och dumdristiga beslut i slutet av vår dag då hjärnans förmåga att fatta kloka beslut sjunker under dagens gång. Bill Gates använde inte samma outfit dag efter dag utan anledning. Därför kan den bästa strategin för beslutsfattande vara att sova på saken för att inte göra något förhastat och fatta beslutet tidigt på morgonen innan förmågan till beslutsfattande minskar.

LÄS MER: Gå emot flocken – bli vinnare

Recency Bias

Den andra vanliga fällan är vad som kallas för Recency Bias. Kort och gott innebär den att människan har lättare att komma ihåg saker som har skett nyligen och är därmed dragen till att lägga större vikt vid dessa saker än något som har hänt längre tillbaka. Släpps det en nyhet om ditt favoritbolag finns det en risk att du värderar händelsen som oproportionellt viktigt gentemot hur du värderar en händelse som ligger längre bak i tiden.

Paralleller kan dras till hur vi minns jobbiga saker som sker just nu jämfört med något som skett tidigare. Mest troligt upplever du det som händer just nu som mycket större än om du varit med om en liknande sak förut. Med perspektivet som kommer med att låta en viss tid gå kan också mer välgrundade beslut fattas.

Konfirmationsbias

Den sista tendensen och fällan är konfirmationsbias. Den påverkar genom att hjälpa eller stjälpa, beroende på hur man ser det, dig att hitta argument och händelser som bekräftar det du redan tror på. På samma sätt som man lekte gul bil som barn och hela världen fylldes av gula bilar gör konfirmationsbias att du ser saker som bekräftar det du redan tror dig veta. Läser du om ett nytt bolag som ska lösa ett nischat och smalt problem kan det finnas en tendens hos dig att helt plötsligt se problemet precis överallt och i en större utsträckning än förut. Att vara medveten om denna fälla kan därmed ge dig en mental klapp på axeln som i stället får dig att haja till och tänka efter innan du agerar.

Hjärnan kan vara ens bästa rådgivare eller värsta vän. Genom att tänka efter före, sätta dina intryck och infall i perspektiv och vara vaksam mot konfirmationsbias är du på god väg att fatta bättre beslut – både med din portfölj och i ditt privatliv.

MISSA INTE: Missa inte att leva i nuet

Kickstarta din resa mot ekonomisk frihet idag

Lär dig investera med Unga Aktiesparare. Gå med i gemenskapen idag. Vi är världens största ungdomsförbund för aktieintresserade under 29 år som vill lära sig att spara smartare. Bli medlem eller prova kostnadsfritt idag!

Bli medlem