Så kickstartar du ditt fondsparande

Över 70 procent av svenskarna har ett privat fondsparande, men det kan svårt att veta exakt vilken av alla tusentals fonder man ska spara i. För att göra det hela lättare kommer jag dela med mig av mina absolut bästa tips, så att du kan komma igång med din egen fondresa.

Denna artikel framgår ur Stock Magazine nummer 3 2021

Vi börjar med den viktigaste punkten, enligt mig – rädslan för att göra fel. Det är bättre att välja en fond som senare visar sig vara ”fel” än att inte fondspara över huvud taget. Troligtvis kommer fonden generera någon form av avkastning när du inser att det är dags för ett fondbyte. Var inte rädd för att göra fel. Det är lätt att byta fonder och det är ofta så vi lär oss.

För att minimera känslan av att göra fel ska jag dock ge några tips för hur du bygger en sund fondportfölj. När du ska välja fond finns det tre punkter som är bra att börja med: Placeringsinriktning, historisk avkastning och avgift.

MISSA INTE: Karins sparknep: Hitta glädjen med rätt mål

Placeringsinriktning: Börja med att kolla fondtypen. Aktiefonder har högst risk och passar för sparande på längre sikt medan blandfonder och räntefonder passar på kortare sikt då de har lägre risk. Med hög risk menas att fondens värde kan svänga mer över tid, men det är också där möjligheten för högre avkastning finns. Därefter är det dags att kika närmare på fonden. Vilken marknad eller bransch investerar fonden i? Ju smalare fondens inriktning är, desto högre är risken.

Historisk avkastning: Hur fonden utvecklats historiskt kan ge en bra inblick i hur fonden klarat olika marknadsklimat. Men kom ihåg att historisk avkastning inte är facit för fondens framtida utveckling.

Avgift: Det finns en anledning till att denna punkt, som ofta lyfts fram som den viktigaste punkten vid fondval, hamnar på en tredjeplats i min lista. Avgiften är självfallet väldigt viktig, men att bara välja de absolut billigaste fonderna utan att kika på andra faktorer är sällan en bra strategi. Börja med de två punkterna ovan, först efter dessa är det dags att kolla in avgiften. En aktivt förvaltad fond har ofta en högre avgift än en indexfond då aktivt förvaltade fonder har som mål att slå avkastningen för index. Det kan därmed vara värt en högre avgift om man får en bättre avkastning, men följ gärna upp så att du får det du betalar för.

Hur ser då den perfekta portföljen ut? Till att börja med bör man i ett långsiktigt sparande framför allt vända sig till aktiefonder då de har potential att ge högre avkastning. Därefter skiljer sig mina tips åt beroende på om du är en intresserad eller ointresserad sparare.

Vi börjar med den mer ointresserade spararen, som gärna vill ha ett automatiskt fondsparande som inte kräver för mycket tid och engagemang. Man behöver inte så många fonder, en är bättre än ingen. Men en bra början är att välja ut en Sverigefond och en globalfond med hjälp av de tre punkterna ovan. Svenska börsmarknaden må vara minimal vid en global jämförelse, men avkastning är något vi levererat historiskt. För oss som jobbar och bor i Sverige tycker jag att det är en självklarhet att vara med och stötta våra inhemska bolag, såväl som att ta del av deras fantastiska värdeutveckling. Med en globalfond och en Sverigefond täcker du det mesta, men i och med globalfondernas övervikt mot USA och Sverigefondernas lilla marknadsandel globalt kan det vara en bra idé att komplettera med en tillväxtmarknadsfond. Sätt sedan upp ett automatiskt sparande och lägg din tid på annat du tycker är kul – sparandet sköter sig själv nu. Men kika in någon gång om året för att se hur dina pengar växer. Det är både kul och motiverande.

För den mer intresserade spararen tycker jag att din grund ska vara precis som för den mer ointresserade. Du får en god riskspridning med en globalfond och en Sverigefond, men utöver dessa finns det massor med spännande fonder. Fundera på vad du tycker är kul, där det också finns potential för företag att tjäna pengar och utvecklas framöver. Jag gillar exempelvis djur, innovativ teknik och hållbarhet – därmed blir det naturligt att leta efter likasinnade förvaltare som kan hitta intressanta bolag inom dessa områden. Visst, det här kräver lite mer av dig som sparare, men det är också det som är så kul.

Lycka till med fondsparandet och kika gärna in på Fondkollen.se för att jämföra dina fonder.

MISSA INTE: Starta optimalt – köp investmentbolag

Kickstarta din resa mot ekonomisk frihet idag

Lär dig investera med Unga Aktiesparare. Gå med i gemenskapen idag. Vi är världens största ungdomsförbund för aktieintresserade under 29 år som vill lära sig att spara smartare. Bli medlem eller prova kostnadsfritt idag!

Bli medlem