Så blir du rik långsamt!

Krönika av Patricia Hedelius!

Grattis till dig som läser Stock Magazine, du har ett rejält försprång som sparare eftersom du uppenbarligen är intresserad av aktier och sannolikt är ung med många ”sparår” framför dig. För det gäller att skynda långsamt om du vill bli rik.

Snabba cash och superklipp är ofta förenat med en hög risk och en stor portion tur. Jag gillar inte risk och jag har aldrig haft tur, men jag tycker om tanken på att öka min ekonomiska frihet. Och det går att bli mer oberoende eller till och med rik, åtminstone på lite sikt. Istället för stor risk och mycket tur kräver strategin dock disciplin, envishet och tålamod.

1) Det finns inga genvägar eller gratisluncher. Har du det i minnet kan du undvika att göra en massa dåliga val och även dåliga aktie- och fondaffärer.

2) Har du tagit till dig punkt 1 är du redo för nästa steg och det är att börja spara. Men gör det med måtta. I alla fall till en början. Tricket är att skruva upp ambitionen när du etablerat vanan.

3) Att begära löneförhöjning med motiveringen att man vill spara är resultatlöst. Men genom att sänka sina kostnader så kan man direkt öka sparutrymmet.

4) Ta dig en rejäl funderare på vad du vill jobba med. Gillar man sitt jobb blir man bra på det vilket ökar möjligheterna till högre lön. Att få jobba med det man brinner för är en vinst på många andra plan också.

5) Aktier eller fonder? Jag sparar i båda. Så fort lönen dimper in på kontot dras en tredjedel och placeras i en svensk småbolagsfond. Ibland ändrar jag till något mer exotiskt men blir då irriterad över höga avgifter. En par gånger per år säljer jag fonder och köper aktier i bolag jag redan har eller investerar i något nytt. 

6) Hur väljer man aktier? Det gäller att läsa på, kunskap är makt och småsparare har ofta sämre information än proffsen. För nybörjare kan ett tips vara att välja ut bolag med en beprövad affärsidé, Warren Buffets investeringsfilosofi är en bra grundskola. Med en portfölj som levererar vinster och utdelningar, kan du sedan ta ut svängarna. 

7) Till sist, det är nu envishet och tålamod kommer in i bilden – upprepa punkt 6 i tjugo år så lovar jag dig att du blivit rik långsamt.

 

P.S Glöm inte ha kul under tiden och låt aldrig sparandet göra dig snål. Det senare kan kosta dig både karriär, möjligheten till att bygga nätverk och ett roligt umgänge.

Kickstarta din resa mot ekonomisk frihet idag

Lär dig investera med Unga Aktiesparare. Gå med i gemenskapen idag. Vi är världens största ungdomsförbund för aktieintresserade under 29 år som vill lära sig att spara smartare. Bli medlem eller prova kostnadsfritt idag!

Bli medlem