S slopar ISK-taket: ”Faran är inte över”

Socialdemokraterna kommer inte att gå vidare med ett bestämt tak på Investeringssparkonto. Aktiespararnas chefsjurist Sverre Linton ser det som en liten seger.

Denna artikel framgår ursprungligen på Aktiespararnas webbplats. Om du är för gammal för att bli medlem i Unga Aktiesparare kan du gå med i organisationen här. 

– Detta är mycket glädjande nyheter för alla Sveriges sparare och dessutom en seger för Aktiespararna som tidigt och tydligt tog ställning emot förslaget.

Partistyrelsen vill inte bestämma en detaljerad summa för ett eventuellt framtida tak, de vill inte heller besluta om en ny metod för eventuell ny beskattning på ISK.

De skriver i ett utlåtande att det inte bör fastlås vilken den mest effektiva modellen är och att de: ”förutsättningslöst bör undersökas hur de ökade behoven i välfärden bäst finansieras genom kapitalbeskattningen”.

Förslaget från Socialdemokraterna i våras möttes av ilska hos de många svenskar som sparar för pensionen och eller en bättre framtid. Då ansåg vi att det var oklart vad det var som skulle beskattas.

Även om Sverre Linton ser det som en dålig dörr som stängs så öppnas en annan, farlig dörr.

– Faran är dock inte helt över. S partistyrelse skulle kunna bli överkörda av kongressen. Förslaget från partistyrelsen innehåller därtill svävande formuleringar om att det ”i stället  förutsättningslöst bör undersökas hur de ökade behoven i välfärden bäst finansieras genom kapitalbeskattningen”, vilket öppnar upp för en massa nya förslag som kan vara till skada för Sveriges sparare.

MISSA INTE: Så slår höjd ISK-skatt mot din pension

Hur går vi vidare?

– Aktiespararna kommer att fortsätta att följa frågan och värna om spararnas rättigheter.

Kickstarta din resa mot ekonomisk frihet idag

Lär dig investera med Unga Aktiesparare. Gå med i gemenskapen idag. Vi är världens största ungdomsförbund för aktieintresserade under 29 år som vill lära sig att spara smartare. Bli medlem eller prova kostnadsfritt idag!

Bli medlem