Risk för besvikelse – höga krav på snabbt vaccin kan sänka börsen: ”Bör ha beredskap”

Mycket talar för att ett vaccin mot hemska sjukdomen covid-19 kan närma sig med stormsteg. Men marknaden har redan prisat in en snar lösning och felsteg kan ge börsen stryk. ”Det gäller att vara beredd på bakslag”, säger Nordnets sparekonom Frida Bratt.

Coronapandemin, med viruset sars-cov-2 som ger upphov till sjukdomen covid-19, har kostat många hundratusentals människor livet och orsakat stora sår på alla möjliga sätt världen över. 

Inledningsvis rasade börsen tungt, men återhämtningen har sedan gått snabbt. I takt med att fler och fler framsteg gjorts i processen att hitta ett vaccin mot covid-19 har index fortsatt att stiga. 

Frida Bratt, sparekonom på Nordnet, anser att en relativt snabb lösning redan är inprisad. 

– Det har, tillsammans med återöppnade av ekonomier och centralbankernas enorma stimulanser, bidragit till den oerhört snabba rekylen på börsen. Det är inte konstigt ur ett perspektiv. Självklart finns stor ekonomisk vinning i att kunna vaccinera människor och låta samhället normaliseras helt igen, säger hon, och slänger sedan in en varning: 

– Eftersom vaccinförhoppningarna är så framträdande bör man som alltid ha visst beredskap för bakslag om förväntningarna ställs på ända. Det kan exempelvis visa sig, om det vill sig riktigt illa, att ett vaccin som kommer ut på marknaden inte är lika effektivt som man tror.

LÄS MER: Drottningens spartricks: ”Alltid koll”

Hon betonar att det finns omkring 200 vaccinkandidater i helt olika stadier och att utvecklingen drivs av att många stora länder är beredda att lägga ned mycket pengar på att både få ett vaccin klart och att sedan säkra tillgången till det. 

WHO (Världshälsoorganisationen) framhåller att svensk-brittiska Astra Zeneca och Moderna sitter i förarsätet, men att även Pfizer har en vaccinkandidat som har bjudit på lovande indikationer.

– Gemensamt är att ambitionen är att ha ett godkännande för vaccinet klart redan i år eller början på nästa år. Samtidigt måste hetsen att få fram ett vaccin balanseras. Säkerheten måste sättas främst. Vaccin kan ju egentligen ta flera år att få fram och det måste bolagen balansera. Den frågan seglade upp på dagordningen inte minst när det för några dagar sedan blev känt att Trumpadministrationen överväger ett snabbspår för Astras kandidat i godkännandeprocessen hos FDA (amerikanska läkemedelsmyndigheten, reds anm).

MISSA INTE: Värmländska börspärlor: ”Klarast lysande stjärnan”

Då kan det ske

Frida Bratt lyfter fram att alla konjunkturkänsliga bolag, så som de svenska, stora expertbolagen, är beroende av att hjulen snurrar i såväl Sverige men framför allt i andra länder.

– Nu ser vi en ny virusvåg, och även om politiker inte tycks särskilt pigga på stora nedstängningar igen så kan ett vaccin vara det som garanterar normaliserad ekonomisk aktivitet.

SE ÄVEN: Därför ska du göra din egen analys: ”Betyder allt”

Vilka andra typer av börsnoterade bolag skulle kunna påverkas extra mycket av ett färdigställt vaccin?

– Bolag som är mer direkt beroende av ett normaliserat samhälle, som flygbolag eller eventbolag exempelvis, skulle gynnas. Tänk Disney, en aktie som vanligen stiger på vaccinoptimism. På andra sidan bordet har vi förstås hemmasittaraktierna, de som gynnats av att vi håller hos hemma. Här får bolag som Zoom och Microsoft, som har Teams, hoppas på att pandemin gett bestående förändring i hur vi beter oss och arbetar. 

När finns ett vaccin godkänt och redo för att användas?

– Jag kan bara lyssna på de ambitioner som bolagen har som säger slutet av året eller början av nästa år. Sedan återstår det att se om Trumpadministrationen lyckas påskynda någon av de kandidater som nu finns närmast marknaden, vilket känns lite farligt, säger Frida Bratt.

YTTERLIGARE LÄSNING: Efter utdelningsbeskedet – skur av pengaregn kan vänta sparare: ”Sannolikhet”

Kickstarta din resa mot ekonomisk frihet idag

Lär dig investera med Unga Aktiesparare. Gå med i gemenskapen idag. Vi är världens största ungdomsförbund för aktieintresserade under 29 år som vill lära sig att spara smartare. Bli medlem eller prova kostnadsfritt idag!

Bli medlem