Oväntad skattechock

Två månader efter valdagen går det att ge en helhetsbedömning kring hur din plånbok kommer att påverkas i jämförelse med föregående regering. Fortsatt är ovissheten närvarande och den centrala frågan många ställer sig frågan när vallöftena ska införlivas?

Denna artikel framgår ursprungligen ur Stock Magazine nummer 4 2022

Vallöftet under mandatperioden var ett skattefritt för ISK-ägande under 300 000 kronor. I tider av hög inflation är det nationalekonomiskt smart att främja sparande. ISK-skatten bestäms samtidigt utifrån statsskuldsräntan (reporäntan) och eftersom den har ökat kommer en oväntad skattechock eftersom de utlovade skattefria 300 000 kronorna inte är med i den kommande statsbudgeten. Skattehöjningen motsvarar därför 150 procent. Det är en oväntad utgift för alla ISK-sparare och även om portföljen minskar eller inte ändras i värde kommer beskattningen att ske. 

Några inkomstskattesänkningar sker inte under det kommande året. Och framöver inte heller för dig med de högsta inkomsterna. Under alliansåren genomfördes totalt sex jobbskatteavdrag – vilket inte är avdrag utan skattereduktion – och i tider då ekonomin behöver kylas ned är det inte läge för omfattande skattesänkningar eftersom det ökar konsumtionsviljan och därmed inflationstakten. 

Som bilägare väntar en sänkt reduktionsplikt. Det betyder billigare drivmedel för dig och enormt ökade utsläpp för klimatet. Kostnaden flyttas till kommande generationer och mildrar därmed de skenande priserna som i stort är ett resultat av Rysslands anfallskrig. Resultatet är skenande energipriser i Europa. Reduktionsplikt innebär inblandning av dyrare och klimatsmartare biodrivmedel i tanken och regleras i en särskild lag. 

Klimatomställningen ska, enligt regeringen, ske genom en ökad elektrifiering likt fler laddstolpar för fordonsflottan. Men märkligt nog drogs stödet för att köpa elbilar hastigt in. Om du hade en elbil i sikte och som skulle subventioneras med den statliga premien på 70 000 kronor får du antagligen vänta till en annan regering. 

Då blir du en vinnare

Om du är en storkonsument av elektricitet väntar ett högkostnadsskydd och särskilt passande inför den kommande vintern. Stödet ska enligt tidigare vallöfte vara retroaktivt. Om du bor i södra Sverige är du en ännu större vinnare. 

Regeringen vill att Sveriges fyra elprisområden ska bli desamma för hela landet och utifrån dagens stora skillnader i elkostnad kommer södra Sverige att gynnas och delen norr om Dalälven att missgynnas. 

Som boende i en ägd bostad får du utökat stöd för energieffektivisering med syftet att både minska utgifter för elkonsumtion och även främja klimatomställningen – win-win. En annan utgift är höjd skatt på alkohol och tobak. En oväntad vinnare är kungafamiljen när apanaget höjs och syftet är att finansiera festligheter på slottet, enligt finansministern. 

Avslutningsvis finns vissa mer osäkra reformer, men som regeringen har initierat. Tillfälligt slopat amorteringskrav, stärkning av pensionärernas ekonomi och att ett bidragstak väntar med målet att det alltid ska vara gynnsammare att arbeta än att leva på bidrag. Andra framgångar för våra plånböcker är att a-kassan höjs.   

Lågkonjunkturen skapar bekymmer i statskassan och snabbt införlivande vallöften för två månader sedan har i dag blivit målsättningar för framtiden.

Kickstarta din resa mot ekonomisk frihet idag

Lär dig investera med Unga Aktiesparare. Gå med i gemenskapen idag. Vi är världens största ungdomsförbund för aktieintresserade under 29 år som vill lära sig att spara smartare. Bli medlem eller prova kostnadsfritt idag!

Bli medlem