Denna artikel framgår ursprungligen i Stock Magazine nummer 2 2025
Bli medlem i Unga Aktiesparare här
När världens tredje och Europas största ekonomi är ur slag ger det konsekvenser som sträcker sig över hela kontinenten. Inte minst Sverige är mycket beroende av Tysklands finansiella mående. En alltmer upptrissad global handelskonflikt kan också sätta käppar i hjulet för börsen, skriver Alice Ghilusca.
Tysklands ekonomi präglas i dag av stagnation med en tillväxtprognos på 0 procent för 2025 efter flera kvartal av nolltillväxt och nedreviderade BNP-prognoser. Samtidigt försvåras återhämtningen av politisk instabilitet efter nyvalet i februari och ökade handelsspänningar.
Tysklands ekonomi präglas i dag av stagnation med en tillväxtprognos på 0 procent för 2025 efter flera kvartal av nolltillväxt och nedreviderade BNP-prognoser. Samtidigt försvåras återhämtningen av politisk instabilitet efter nyvalet i februari och ökade handelsspänningar.
Tyskland tidigare starka tillverkningsindustri har försvagats till följd av minskad efterfrågan globalt, höga energikostnader och ökad internationell osäkerhet. ECB:s räntehöjningar har bromsat investeringar och pressat aktiemarknaden, särskilt DAX-indexet. Dessutom står Tyskland inför långsiktiga utmaningar med en åldrande befolkning, behov av en mer grönare omställning av industrin och brist på arbetskraft.
Eftersom Tyskland är Europas största ekonomi och står för cirka 25 procent av EU:s totala BNP får hela unionen känna av konsekvenserna när den tyska ekonomin tappar fart. Landets svaga ekonomi har påverkat den svenska börsen, men effekten har varit mindre än väntat.
Svenska bolag och aktier klarat sig relativt bra tack vare en stark export, en svag krona som gör svenska varor billigare och mer konkurrenskraftiga utomlands och lägre energipriser i Sverige jämfört med många andra EU-länder. Det är något som gynnar svenska företag.
Dock bidrar fortsatt svaghet i Tyskland till osäkerhet och kan dämpa svensk börsutveckling framöver eftersom Tyskland är Sveriges största handelspartner. Dessutom påverkar Tysklands ekonomi ECB:s beslut eftersom landet är eurozonens största ekonomi. Det är i sin tur också med och styr ränteläget även i Sverige.
Politisk osäkerhet och ekonomiska reformer
Efter en längre period av politisk handlingsförlamning har den nya tyska regeringen presenterat flera ekonomiska och skatterelaterade reformer för att få fart på Europas största ekonomi. Bland de föreslagna åtgärderna finns sänkta bolagsskatter, ökade försvarsutgifter, investeringar i infrastruktur och modernisering av byråkratin. Trots dessa initiativ uttrycker ekonomer oro över reformernas effektivitet och tillräcklighet. Ekonomer uttrycker oro för viktiga frågor såsom pensionsreformen som inte prioriterats av politikerna, vilket kan påverka den långsiktiga ekonomiska stabiliteten negativt.
Enligt tyska centralbanken Bundesbank förväntas BNP växa med endast 0,2 procent under 2025. Det är en nedrevidering från tidigare prognoser. Joachim Nagel, Bundesbanks president, betonar att Tyskland står inför både kortsiktiga och långsiktiga ekonomiska utmaningar som kräver investeringar och reformer för att vända utvecklingen.
Globala effekter
Den globala handelskonflikten har intensifierats. Särskilt mellan Kina och USA. President Donald Trump har infört en tull på 125 procent på kinesiska importvaror och ytterligare avgifter på import från EU, Sydkorea, Japan och Vietnam. Det ledde fram till kraftiga nedgångar på världens börser som dock, åtminstone tillfälligt, hämtats upp i skrivande stund. Olika bud om vad som egentligen ska gälla angående tullar och tariffer fortsätter att hagla.
Åtgärderna har skapat oro för en potentiell global recession och påverkar även europeiska ekonomier, inklusive Tyskland, negativt. Under april 2025 har globala aktiemarknader upplevt betydande volatilitet, Både japanska Nikkei-index och Europas Stoxx 600-index har upplevt en skakig utveckling.
Den finansiella osäkerheten har också påverkat råvarumarknaderna där oljepriserna sjönk till sina lägsta nivåer sedan 2021. West Texas Intermediate (WTI) har fallit under 60 dollar per fat. Det signalerar marknadens rädsla för en potentiell global recession och minskad efterfrågan på energi.
Denna oro på de globala finansmarknaderna visar tydligt hur handelskonflikter kan påverka den ekonomiska stabiliteten med konsekvenser för både konsumenter och investerare över hela världen.