Bli medlem i Unga Aktiesparare här
Nik Johansson blev miljonär på börsen i 25-årsåldern. Nu delar han med sig av sin väg till milstolpen och bjuder på ett gäng kloka, konkreta råd till den som vill lyckas med samma sak. “Det är smart att sätta en mental timlön på sin tid”, säger 28-åringen.
Att bli miljonär var ingen konkret ambition som Nik Johansson hade från första början.
– När jag började spara var det i första hand tänkt att användas som en kontantinsats till en lägenhet några år senare. Jag hade även ambitionen om att skapa så mycket frihet och oberoende som möjligt, för att i så hög grad som möjligt kunna bestämma utgången i sitt eget liv. Exempelvis med bostad, ifall man inte trivs på jobbet, eller känner att man vill starta ett eget företag, säger han, och tillägger:
– När man började närma sig miljonen så var det ju så klart en rolig milstolpe att sträva mot att uppnå.
Hur jobbade du för att nå dit?
– Majoriteten av kapitalet lyckades jag faktiskt spara ihop under min studietid. Jag lyckades spara några tusenlappar i månaden på CSN och fick sedan in lite pengar på extrajobb och sommarjobb. Sedan var det egentligen bara en lång period av ihärdigt månadssparande, som förr eller senare kom att växa till större belopp. När jag väl tog examen och började jobba gick det så klart mycket snabbare. I och med att jag började närma mig milstolpen pushade jag lite extra för att ta mig dit.
I inledningen av sin sparkarriär började Nik Johansson med en investeringsfilosofi som grundade sig i att ungefär 90 procent bestod av fonder och 10 procent av aktier.
– Jag kände att jag inte kunde speciellt mycket om aktier, men ville testa på. Sedan jämförde jag över tid hur mina aktieinvesteringar gick jämfört med mina fonder. Det visade sig att det gick rätt så bra. Då ökade jag till 30 procent som sedan blev 50 procent och så vidare. Sedan sju–åtta år tillbaka kör jag mer eller mindre 100 procent aktier. Mest för att jag tycker att det är kul och jag lär mig massvis med grejer som även går att tillämpa och har gynnat mig i andra delar av livet.
Tio råd för rikedom
Nik Johansson är född 1997 och har vuxit upp i såväl Stockholm som Umeå. Han var länge engagerad i Unga Aktiesparare, bland annat i lokalavdelningen i Stockholm Syd.
Han är tydlig med att sparresan fortsätter – trots att han varit tvungen att sälja av en del av sitt innehav för att köpa lägenhet.
– Efter många år av ganska “hardcore-sparande” har jag däremot börjat spendera mer. Inte genom att “dum-spendera”, men exempelvis mer på resor (skratt). Nu när jag jobbar heltid och har gjort det i några år har jag förmånen att jag både kan spara och spendera lite mer samtidigt. Men jag måste säga att sparandet inte har samma spänning som på tiden man var student. När man lever ganska knapert var det en spännande och rolig utmaning att försöka skaka fram hundralappar. Det blir det inte på samma sätt nu när man har lön, säger Nik Johansson.
Avslutningsvis bjuder Nik Johansson på tio konkreta tips av helt olika slag till den som vill bli miljonär:
- Ha tålamod: “Man bör låta det ta tid. Har man ambitionen att det ska gå fort brukar man oftast uppnå det motsatta. Det gäller att ihärdigt månadsspara varje månad och inte fundera så mycket på vad som händer i omvärlden. Köper du i alla månader så kommer vissa köp vara bra och vissa vara mindre bra, men i snitt kommer du göra bra köp över tid”.
- Håll det simpelt: “Det går alldeles utmärkt att bli miljonär utan att slå börsen. Jag skulle säga att en ambition att vilja slå börsen i de flesta fall leder till det motsatta. Oftast är det viktigare att undvika dåliga investeringar än att göra bra. Tipset för de flesta är då att antingen köra framförallt på indexfonder eller investmentbolag. Om man vill vara en “stock-picker” handlar det om att framför allt hålla sig framför till större bolag som man förstår sig på”.
- Fundera på vilka utgifter som faktiskt gör dig lyckligare eller skapar mervärde: “Det är helt okej att spendera pengar på dessa saker. Det är framför allt de utgifter som inte ingår i denna kategori som man ska försöka spara på. För att kunna spara på denna kategori kommer du eventuellt behöva bryta gamla vanor, skapa nya och skippa en hel del ”vardagslyx”. Man anpassar sig och kommer efter ett tag inte fundera så mycket på det. Det blir ens nya vardag och man kommer inte vara olyckligare på grund av det”.
- Sätta ”timlön” på sin tid: “Ofta i livet ställs du mellan två alternativ. Ett som är lite bekvämare och går lite snabbare, men är dyrare. Och ett annat tar lite längre tid och känns lite jobbigt, men är billigare. Exempelvis köpa eller laga mat och åka taxi eller kollektivt. Du kan då se det som att det är ett ”arbete” som ska utföras. Du jämför då skillnaden i pris och skillnaden i tid för att räkna ut vad det skulle motsvara för timlön, för att sedan avgöra om det arbetet är värt den timlönen. Exempelvis om ena alternativet kostar 200 kronor mer och tar 30 minuter motsvarar det en timlön på 400 kronor i timmen. Sedan får man komma ihåg att en sparad krona är skattefri. Om det var ett jobb skulle det motsvara en timlön på cirka 500–600 kronor per timme. Då kan man fråga sig ifall man är beredd att göra den uppgiften för den timlönen”.
- Skaffa en app som kategoriserar dina utgifter i olika sammanhang: Du kommer att märka att vissa kostnader som känns som små kostnader ackumulerar och blir större än vad du tror per månad och år. Ofta olika slentrianköp. De flesta banker har inbyggda funktioner i sina appar för att göra en sådan här kategorisering, men har de inte det eller att den inte funkar tillräckligt bra är Rocker och Zlantar två bra gratisalternativ.
- Varje gång du är på väg att köpa någonting, fundera på om det verkligen är någonting du behöver: “Svaret på den frågan är ganska ofta nej, vilket kan spara dig mycket”.
- Se till att alltid ha matlåda: “Det är ett av de bästa sätten att spara pengar. Får du bara in rutinen så blir det en del av vardagen. På tal om att skapa vanor”.
- Gör ditt bästa för att undvika att slänga mat: “Cirka 40 procent av all mat som produceras slängs, och merparten är från hushållen. Det handlar då dels om att kolla igenom kylskåpet och se vad man kan göra av det, men även att kanske inte köpa med sig grejer som kanske inte är nödvändiga. På tal om slentrianköp och vardagslyx”.
- Cykla om möjligt: “Både ett bra sätt att spara pengar, men även ett bra sätt att få in en basnivå av vardagsmotion”.
- Brygg din egen öl/vin: “Kan vara en rolig hobby och samtidigt undviker du skyhöga alkoholskatter (skratt)”.