Lista: Månadens bästa – och sämsta aktier

Under augusti har OMX Stockholm PI fallit med över 7%. Men vissa aktier har gått emot strömmen, och vissa har fallit ännu mer.

Denna artikel framgår ursprungligen på Aktiespararnas webbplats

Den senaste månadens vinnare på large cap-listan är Lundin Energy-omstöpningen Orrön Energy, som gått upp med hela 63%, följt av skogsbolaget Holmen A och Holmen B, med uppgångar på 11 respektive 10%.

Det starka intresset för förnybar energi har gett medvind för Orrön Energy, men kursrörelserna har samtidigt varit stora.

På mid cap-listan är det K2A, där flera insynsköpt noterades under början av månaden, som toppar listan, med en uppgång på 39%. Efter bostadsutvecklaren följer vindkraftsbolaget Eolus Vind B och kycklingbolaget Scandi Standard, som sett uppgångar på 30 respektive 25%.

På small cap-listan är uppgångarna dock desto större. Forskningsbolaget Irras, som toppar listan, har stigit med hela 189% under månaden, följt av vindkraftsbolaget Arise, och igamingbolaget Gaming Innovation Group, som stigit med 40% respektive 35%.

LÄS OCKSÅ: Här är Håkan Hellströms favoritaktier

Irras har dock inte haft en spikrak väg uppåt. Senast under onsdagen gick ner med över 14%.

Under slutet av augusti meddelade bolaget att man genomfört de först behandlingarna med sin produkt IRRAflow vid Mount Sinai Health System i New York. Dessutom genomförde bolaget under månaden en nyemission.

Om man istället tittar på månadens förlorare är det e-handelsbolaget BHG Group som toppar large cap-listan, med en nedgång på 31%, följt av kommunikationsappen Truecaller och byggtjänstebolaget Byggfakta, med nedgångar på 29 respektive 25%.

BHG meddelade under mitten av augusti att vd lämnar sin position efter ett ”gemensamt beslut” med styrelsen.

På mid cap-listan är det forskningsbolaget Isofol Medical som fallit mest, med hela 85%, följt av e-handelsbolaget Revolution Race, och laddboxbolaget Garo med nedgångar på 44 respektive 34%.

Vad gäller Isofol Medical visade toppresultat för AGENT-studien att varken det primära eller sekundära effektmåttet uppnåddes. Aktien rasade efter detta runt 80% för dagen.

Varumärkesbolaget Björn Borgs leder small cap-listan för månadens förlorare med en nedgång på 30%, följt av industriell it-bolaget Novotek B och forskningsbolaget Active Biotech, med nedgångar på 25 respektive 23%.

MISSA INTE: David ska förenkla sparandet – chefredaktören bokdebuterar

Lista bäst

Large cap

Orrön Energy +63%

Holmen A +11%

Holmen B +10%

Mid cap

K2A +39%

Eolus vind B +30%

Scandi Standard +25%

Small cap

Irras +189%

Arise +40%

Gaming Innovation Group +35%

Lista Sämst

Large cap

BHG Group -31%

Truecaller -29%

Byggfakta -25%

Mid cap

Isofol Medical -85%

Revolution Race -44%

Garo -34%

Small cap

Björn Borg -30%

Novotek B -25%

Active Biotech -23%

Kickstarta din resa mot ekonomisk frihet idag

Lär dig investera med Unga Aktiesparare. Gå med i gemenskapen idag. Vi är världens största ungdomsförbund för aktieintresserade under 29 år som vill lära sig att spara smartare. Bli medlem eller prova kostnadsfritt idag!

Bli medlem