”Långsiktighet är nyckeln till framgång”

Vart ska jag börja? Dan Lainio är inte bara innebandyspelare och aktiv i Unga Aktiesparares förbundsstyrelse – utan han är kanske främst en entreprenör som driver bolag, bland annat Qleano, och söker ständigt efter nya ägarledda företag att sätta tänderna i. Det är fascinerande att en person kan besitta kombinationen av självklarhet, ödmjukhet och kunnande för sitt jobb. Förbered dig på kunskap som får dig att vilja kasta skolböckerna.

Hej, Dan! Berätta kort om dig själv!

Efter gymnasiet jobbade jag för Ung Företagsamhet under ett par år och var ute på en föreläsningsturné på uppdrag av Vinnova och Tillväxtverket. Tillsammans med två andra personer startade jag ett städföretag. Efter två år sålde vi den verksamheten. Idag driver jag, tillsammans med två partners, ett av Sveriges största onlinebaserade varumärken inom flytt och städning samtidigt som vi söker nya ägarledda bolag att investera i.

 

Vilka råd skulle du ge till unga som vill starta eget?

Samma tips och råd som UA ger till sparare: Börja tidigt och var långsiktig! En klar fördel med att starta bolag tidigt är att du ofta har lägre alternativkostnader.

 

Fokusera på processen! Underskatta inte värdet av att bygga bra strukturer och processer i ditt bolag. Det kommer att göra det enklare att anställa och skala. Ditt resultat är inget annat än en effekt av den process du driver.

 

Till sist, fokusera på försäljning och var noga med rekryteringar. En felrekrytering kan kosta dig otroligt mycket pengar.

 

Vilka är dina lärdomar så här långt i din karriär?

Det kommer alltid att komma tuffare tider. Se till att omge dig med rätt människor som ger energi och stöttning när det behövs som mest. Det är enkelt att hitta människor som vill dela din framgång, men du vill också ha människor som finns där i motgång.

 

En annan sak jag tar med mig är vikten av att starta bolag med människor som kompletterar dig erfarenhetsmässigt, personlighetsmässigt och kompetensmässigt. Vid rekryteringar; titta inte bara efter att rekrytera “kulturmatchande” personer. Fokusera på att hitta människor som kan komplettera och tillföra.

 

Kom ihåg kassaflödet! Om det kontinuerliga sparandet är en helig graal när det kommer till aktiesparande, så är kassaflödet det viktigaste när det kommer till att driva bolag.

 

Vad är det bästa med att driva eget företag?

Det absolut roligaste med att driva företag är när du lyckas bygga ett team av duktiga, drivna människor som driver på utvecklingen och gör ditt bolag bättre än vad du hade kunnat göra själv. Det är en häftig känsla!

 

Vilka är för- och nackdelarna med att ta in fler delägare och/eller externt kapital?

Det beror helt på vilken typ av verksamhet du bygger. Några fördelar med att ta in kapital kan vara att du har möjlighet att finansiera utvecklingen av din produkt och skapa en möjlighet att investera i marknad och tillväxt. Genom att ta in externa ägare kan du även få kompetens som är viktig för bolagets utveckling.

 

Några nackdelar kan vara att kraven på tempo, avkastning och exit ofta ökar, vilket inte alltid är det som är bäst för bolaget eller för dig som grundare. Du förlorar också ägande i bolaget samtidigt som det är vanligt att investerare vill ha inflytande gällande bolagets strategi och utveckling framåt.

 

Hur ser du på framtiden för unga som vill driva eget företag?

Jag tror att framtiden för unga som vill driva eget företag är ljus. Under de kommande åren har vi bland annat tiotusentals bolag som står inför generationsskiften. Det är ett av många områden med stora möjligheter för nästa generations företagare.

Kickstarta din resa mot ekonomisk frihet idag

Lär dig investera med Unga Aktiesparare. Gå med i gemenskapen idag. Vi är världens största ungdomsförbund för aktieintresserade under 29 år som vill lära sig att spara smartare. Bli medlem eller prova kostnadsfritt idag!

Bli medlem