Köp till sillen- sälj till kräftorna (?)

Har du någonsin hört talas om investeraruttrycket “köp till sillen och sälj till kräftorna”? Det är en teori som menar att du ska köpa aktier i början av sommaren och sälja mot slutet då avkastningen förväntas vara god under sommarmånaderna. Kan det verkligen vara så enkelt att kurserna går upp extra mycket under sommaren?

Mattias Eriksson, portföljförvaltare på Coeli Asset Management säger så här: 

 

Hur brukar aktiekurser röra sig under sommaren och kan man märka någon skillnad gentemot övriga året?

– Sommaren har historiskt givit relativt svag avkastning. Både juni och augusti har sedan 1980 visat negativ avkastning i genomsnitt, medan juli visat en avkastning på 2,3 procent. Men juli är en rapportintensiv månad, så utfallet beror mycket på vad bolagen rapporterar för det andra kvartalet. Det är allmänt en låg aktivitet på sommaren.

 

Kan semestertider påverka aktiehandeln och aktiekurser?

– När många är på semester, såväl professionella investerare som privatpersoner påverkar det likviditeten, d.v.s. handeln på börsen, negativt och det kan innebära större kursrörelser. Mindre likviditet gör att de större köp eller försäljningar som görs lättare påverkar aktiekursen.

 

Hur påverkar semestertider, sommaren och sommarevenemang olika branscher?

– Sommaren är en lågintensiv period i många branscher med stort semesteruttag. Många bolag inom industrin passar på att stoppa produktionen för underhåll. Andra branscher gynnas naturligtvis – försäljningen av glass och läsk ökar exempelvis.

 

– Husqvarna är ett exempel på ett bolag med tydligt säsongsmönster där större delen av försäljningen sker i det första halvåret, inför sommarens trädgårdssysslor. År 2018 genererades 65 procent av koncernens försäljning under det första halvåret.

 

– Idrottsevent påverkar främst bettingbolagen. Bettingbolagen gynnas i och med att det spelas mycket i samband med ett större mästerskap och det syns i de kvartalsrapporter som bolagen släpper efteråt.

Kickstarta din resa mot ekonomisk frihet idag

Lär dig investera med Unga Aktiesparare. Gå med i gemenskapen idag. Vi är världens största ungdomsförbund för aktieintresserade under 29 år som vill lära sig att spara smartare. Bli medlem eller prova kostnadsfritt idag!

Bli medlem