Karins sparknep: Hitta glädjen med rätt mål

Med sin debutbok vill stora aktiespararhjärtat och eldsjälen Karin Sjöblom, 87, få fler att investera i aktier och fonder med ett leende på läpparna. “Det blir roligare om du delar upp dina depåer och kan se resultatet bättre”, säger författardebutanten.

Denna artikel framgår ursprungligen ur Stock Magazine nummer 3 2021

Karin Sjöblom har gjort sig ett namn i Sparsverige som ordförande i Aktiespararnas lokalavdelning i Växjö och som en mycket uppskattad utbildnings- och studiecirkelledare i inte minst de södra delarna av Sverige. 

87 år gammal har nu Karin Sjöblom, som är bördig från Umeå, släppt sin första bok. “Spara med glädje” innehåller omkring 100 sidor och i de olika kapitlen finns både tips och förklaringar som hjälper en ny sparare att ta sina första steg på aktiemarknaden. 

Författaren konstaterar att titeln beskriver bokens budskap på ett mycket bra sätt. 

– Eftersom jag i många år haft studiecirklar i aktiekunskap har jag upptäckt att det skulle behövas en bok som är pedagogiskt, enkelt och humoristiskt skriven utan en massa svåra ekonomiska termer och krånglig statistik, säger Karin Sjöblom. 

Hur har du gjort för att spara med glädje?

– Jag har unnat mig en belöning efter en tid när jag fått ihop en bra depå. Då har jag gjort trevliga aktiviteter med mina barn och barnbarn så att vi har fått njuta av pengarna medan jag lever. 

Karin Sjöblom är född 1933 och berättar att hon tidigt i livet insåg att hennes lön som sådan inte enskilt skulle räcka till det liv hon ville leva. 

– Om jag skulle få ett spännande liv med många upplevelser och resor och bo i ett bra hus förstod jag att jag behövde gå in på kapitalmarknaden. 

Sina första aktier fick hon av sin far i samband med gymnasietiden. Det var i det skedet som Karin Sjöbloms intresse för investeringar i värdepapper tog fart på allvar.

Vad är viktigast att tänka på som ny sparare?

– Att inte ha så bråttom. Aktiesparande är en långsiktig sysselsättning där man ser de stora positiva förändringarna efter ett antal år. Det gäller att idogt spara varje månad via autogiro och att bara köpa de aktier och fonder som man förstår sig på. 

LÄS OCKSÅ: Priset ska vara rätt

Brinner för lärande

Karin Sjöblom är utbildad pedagog och har arbetat inom yrket i över 40 år. Hon hymlar inte om att hennes engagemang för att vara med och utbilda individer till bra, flitiga investerare är enormt stort nu när hon har gått i pension sedan länge.

– Hade jag inte älskat mitt yrke hade jag säkert på vägen bytt till något annat. Att se människor förstå samband är en njutning som inte går att beskriva. Det har varit min passion i livet. 

Hur kan unga personer göra för att ha så roligt som möjligt på sin sparresa?

– Gå gärna med i Unga Aktiesparare. Där kan du hitta likasinnade att diskutera med. Gå gärna på en nybörjarkurs och lär dig grunderna för sparandet. Du kan också köpa min bok där får du enkla och pedagogiskt uppbyggda tips på hur man bär sig åt, understryker Karin Sjöblom, och tillägger sedan: 

– Sätt upp mål och delmål med olika depåer. Då blir det roligare och lättare att se resultatet. 

MISSA INTE: Starta optimalt – köp investmentbolag

Unga Aktiesparare är en ideell organisation som erbjuder en rolig & trygg plattform för unga som vill lära sig mer om aktier, fonder, sparande, privatekonomi & andra investeringsformer.

Vad innefattar ett medlemskap?

 1. Utbildningar

  Vi har föreläsare från UA, vårt nätverk & företagspartners som har kunskap inom allt ifrån aktier, fonder, krypto & optioner till bostadssköp & sparande.

 2. Event

  Vi har lokala föreningar utspridda över hela Sverige som arrangerar hundratals lokala event varje år.

 3. Medlemsförmåner

  Genom partnerskap med t.ex Nordnet, Nordea & Aktiespararna kan vi erbjuda rabatter, digitala tidningar & andra erbjudanden.

Köp till dig eller någon annan!

Medlemskap

349 kr/år
 1. ALLA utbildningar

 2. ALLA event

 3. Medlemsförmåner

 4. Fysisk medlemstidning

Medlemskap + Tidning

449 kr/år
 1. ALLA utbildningar

 2. ALLA event

 3. Medlemsförmåner

 4. Fysisk medlemstidning

Gratis medlemskap

0 kr/år
 1. Vissa utbildningar

 2. Vissa event

 3. ALLA utbildningar

 4. ALLA event

 5. Medlemsförmåner

 6. Fysisk medlemstidning

Fyll i ditt personnummer med 12 siffror för att hämta dina uppgifter