Kampen mellan nuet & framtiden

av Shoka Åhrman

Varje dag utsätts du för massor med alternativ och fattar tusentals beslut. Det börjar redan med det som ska tas på arbetsplatsen/i skolan, eller besluten om du ska sälja en aktie som ökat i värde eller avvakta, och senare på eftermiddagen sitter du hos din bank och ska välja mellan en fast eller rörlig ränta eller välja fonder till ditt pensionssparande. 

 

De flesta av oss har två sätt att ta beslut på – nämligen att göra som vi alltid har gjort eller göra som alla andra gör. Alla beslut vi tar, stora som små, kräver energi och detta är anledningen till varför hjärnan har system som hjälper oss att ta beslut ”snabbt”, till exempel utifrån tidigare erfarenheter eller närliggande händelser, och många gånger blir besluten rätta, rationella och till din fördel. Ibland leder de snabba vägarna oss både till fel och irrationella beslut när det kommer till ekonomiska beslut. 

 

Beslutsfattandet är till lika stor del knutet till information som till känslor. Så innan vi börjar prata konjunkturläge och köpvärda aktier behöver vi bli medvetna om vanligaste misstagen vi gör när det kommer till vår ekonomi och investeringar. Förstår vi oss på hjärnans funktioner och dess tankfällor kan vi bli bättre och mer rationella i vårt beslutstagande och rika på köpet. 

 

Många delar av ekonomin handlar om kortsiktig och långsiktig belöning men också kring osäkerhet och ovisshet om vad vi kan förvänta oss få för den uppoffring vi gör idag. Hjärnan gillar alla former av ”Quick fix”. Det är därför som vi lyckas med dieten fram tills vi får frågan om vi vill ha en chokladmuffins till fikat. Eller varför vi i undersökningar föredrar 100 kronor idag framför att 101 kronor imorgon. När samma fråga ställs med en förskjutning på ett år, alltså att få 100 kr om ett år eller 101 kronor om ett år och en dag, väljer vi 101 kronor om ett år och en dag. Då har vi inga problem att vänta ytterligare en dag för den där extra kronan – när det handlar om framtiden.

 

Många av de besluten vi ställs inför handlar om att konsumtion idag, alltså att ditt jag idag avstår någonting för att spara till ditt framtida jag. Det kan vara frågan om att spara till en resa du drömmer om, drömmen om att ha ekonomi för att kunna förverkliga drömmen om att starta eget, eller få ett bättre liv en dag som pensionär. Valen vi står inför upplevs för många som att välja mellan att ha ett bra liv idag och leva upp större delen av inkomsten nu, avsätta pengar till framtiden eller något så avlägset som när man är pensionär. Tänk efter, hur väljer du? Hur konsumerar du? Håller du dig till din satta strategi på börsen? 

Unga Aktiesparare är en ideell organisation som erbjuder en rolig & trygg plattform för unga som vill lära sig mer om aktier, fonder, sparande, privatekonomi & andra investeringsformer.

Vad innefattar ett medlemskap?

 1. Utbildningar

  Vi har föreläsare från UA, vårt nätverk & företagspartners som har kunskap inom allt ifrån aktier, fonder, krypto & optioner till bostadssköp & sparande.

 2. Event

  Vi har lokala föreningar utspridda över hela Sverige som arrangerar hundratals lokala event varje år.

 3. Medlemsförmåner

  Genom partnerskap med t.ex Nordnet, Nordea & Aktiespararna kan vi erbjuda rabatter, digitala tidningar & andra erbjudanden.

Köp till dig eller någon annan!

Medlemskap

349 kr/år
 1. ALLA utbildningar

 2. ALLA event

 3. Medlemsförmåner

 4. Fysisk medlemstidning

Medlemskap + Tidning

449 kr/år
 1. ALLA utbildningar

 2. ALLA event

 3. Medlemsförmåner

 4. Fysisk medlemstidning

Gratis medlemskap

0 kr/år
 1. Vissa utbildningar

 2. Vissa event

 3. ALLA utbildningar

 4. ALLA event

 5. Medlemsförmåner

 6. Fysisk medlemstidning

Fyll i ditt personnummer med 12 siffror för att hämta dina uppgifter