”Jag vill vara med och driva förändringen”

Sofie Wernborg brinner för att få fler yngre att ta våga ta klivet och börja spara. Det stora UA-hjärtat har även som ambition att gå i bräschen och vara delaktig i att tjejer och kvinnor börjar våga ta för sig mer på aktiemarknaden. ”Tid betyder otroligt mycket för framtida avkastning”, säger hon.

Den här artikeln framgår ursprungligen ur Stock Magazine nummer 1 2021

En anda av entreprenörskap genomsyrar Sofie Wernborgs personlighet. För tillfället studerar hon, om än på distans, som ensam svensk på prestigefyllda Babson College i Boston som är känt för att vara det bästa universitetet på entreprenörskap i USA. 

– Jag är väldigt driven och tycker alltid att det är roligt med nya utmaningar. Jag vill vara med där det händer, skapa mig en insyn och få en bild av vilka affärsidéer och koncept som kan gå bra i framtiden, säger hon. 

Har entreprenörskapet bidragit till ditt intresse för börsen?

– Naturligtvis. Det kan verkligen hänga ihop och är superroligt att kombinera. Bolag inom trenderna som kommer att bli stora i framtiden har alla möjligheter att utvecklas riktigt bra aktiekursmässigt. 

Sofie Wernborg har varit engagerad i Unga Aktiesparare i flera år. Hon har varit aktiv i lokalavdelningar i födelsestaden Stockholm och i Lund under sin studietid i Skåne. 

– Jag är otroligt tacksam över mitt engagemang i UA. Så gott som alla mina kunskaper om sparande och privatekonomi härstammar härifrån. Sedan har jag fått möjlighet att lära mig och inspireras av väldigt duktiga personer på olika event. Det har betytt jättemycket. 

23-åringen vill nu dela med sig av det hon har lärt sig och vara med och ge yngre individer en förståelse av att det inte behöver vara så svårt att komma igång med sitt sparande. Hon menar att plattformen som UA erbjuder är klockren.

– Säg att du vill bli duktig på att träna. I så fall är det smart att komma i kontakt med folk som är skickliga på det. Det är samma som gäller om du vill bli bra på att spara och investera. Genom UA kan du komma i kontakt med folk som är drivna, duktiga och villiga att dela med sig oavsett vilken kunskapsnivå du själv har precis för stunden, säger Sofie Wernborg, och tillägger: 

– Det är jätteviktigt att vara inkluderande och välkomna nya typer av personer till eventen. Jag har själv varit öppen och sårbar och tydlig med att jag inte vet allt. Att se till att få med nya människor på tåget är en av mina stora drivkrafter.

MISSA INTE: Alicia lever sin finansdröm

Fokus på jämställd arena

Sofie Wernborg är även mycket engagerad i frågan, som drivs inom Unga Aktiesparare, kring hur börsvärden ska bli mer jämlik. 

– Vi måste få fler tjejer och kvinnor att våga ta för sig mer och känna sig trygga i att investera över tid. Det handlar väldigt mycket om förebilder, att vara inkluderande genom att tänka på hur man pratar och om att våga visa vägen. Det vill jag vara med och göra. 

Värderingarna gör även avtryck i sparportföljen. 

– Jag tittar alltid på hållbarhetsaspekten och hur ledningsgruppen ser ut. Jag vill gärna investera i så jämställda bolag som möjligt. Jag vill bli bättre hela tiden och göra mer medvetna val. Vi måste vara med och stötta fler kvinnor så att de kan få rätt kvalifikationer. På sikt leder det fram till en större jämställdhet i styrelsegrupper och koncernledningar. Jag är övertygad om att det är vad investerare vill ha. 

Hur skulle du beskriva din portfölj i stort?

– Jag har cirka 30 procent aktier och 70 procent fonder. Jag fyller på en gång i månaden och systemet rullar på av sig självt. Det gör att jag inte behöver lägga en väldig massa tid på portföljen. 

Sofie Wernborg berättar att hon är mycket långsiktig i sitt sparande. Portföljens konstruktion bygger mycket på Unga Aktiesparares gyllene regler och består av tolv aktier. Investmentbolag är ett viktigt ben i grundfundamentet i den sparkvot som inte sällan uppgår till 60 procent i månaden.

– Jag har hittat en strategi som jag tror väldigt mycket på i vått och torrt och som jag ser till att följa. Det gör att jag kan sova gott om nätterna och inte oroar mig i onödan. Vissa dagar går jag inte ens in och kollar på portföljen. Det känns vettigt att ha mer pengar i fonder än i aktier. Det passar min riskprofil.

För att lyckas med sitt investerande över tid är det viktigt att börja tidigt, anser Sofie Wernborg. Hon berättar om hur hon har lärt sig att strukturera upp sin ekonomi under sin studietid.

– Många kan rygga för att ta tag i sin ekonomi. Men att börja lägga en tydlig och rimlig budget har gjort jättestor skillnad för mig. Genom att göra det har jag fått mycket bättre kontroll och kunnat spara undan en bra summa även när jag studerat eller jobbat deltid. Det är väldigt viktigt att ta ansvar. Även om du kanske bara kan spara ett par hundra kronor i månaden kommer det att göra en betydande skillnad över tid. 

LÄS OCKSÅ: Erik, 30, lever på sitt sparande: ”Hade inte räknat med det”

FAKTA 

Det här är Sofie Wernborg

Gör: Studerar en utbytestermin på Babson College i Boston efter att ha tagit examen i BMA (Bachelor of Business Adminstration) på Lunds universitet. Arbetar extra på Northvolts HR-avdelning.

Engagemang i Unga Aktiesparare: Har varit aktiv i lokalavdelningar i både Stockholm och Lund och arrangerat event i samarbete med Ung Företagsamhet som hon också varit verksam inom. 

Bästa aktieaffär: Lime Technologies.

Kickstarta din resa mot ekonomisk frihet idag

Lär dig investera med Unga Aktiesparare. Gå med i gemenskapen idag. Vi är världens största ungdomsförbund för aktieintresserade under 29 år som vill lära sig att spara smartare. Bli medlem eller prova kostnadsfritt idag!

Bli medlem