”Jag vill investera i människor jag tror på”

Energisk, driven och förändringsälskare, är tre ord som ger en idé om vem Annelie Näs är. Vid 26 års ålder grundade hon bolaget som idag är Naes & Friends. De hjälper företag och människor att växa. Annelie driver även investmentbolaget Naes Invest, samt är tidigare styrelsemedlem i både Unga Aktiesparare och Aktiespararna.

Varifrån kommer ditt intresse att investera?

Jag köpte min första aktie för ungefär 12 år sen, utan att riktigt veta vad jag gjorde. Det ändrades när jag skulle köpa lägenhet och hade ett finansiellt mål. Många har som princip att om man behöver pengarna vid ett visst datum, ska man inte sätta dem på börsen. Det håller jag med om. Jag såg det däremot mer som att jag hade en summa jag skulle komma upp i, men inget datum för när jag skulle ha gjort det. Därför kunde jag sätta mina pengar på börsen, för det spelade ju ingen roll när jag nådde målet. I samband med det väcktes mitt riktiga intresse.

 

Varför startade du ett investmentbolag?

Tanken slog mig när Günther Mårder berättade att han hade byggt upp sin verksamhet på det sättet. Det vill säga, genom att ha ett bolag där han tjänade pengar, och ett annat bolag som äger det första, där han använde sina vinster till att investera. 

 

Jag drev då ett bolag där jag fick in kapital, samtidigt som jag hade låga kostnader. Därför lades kapitalet bara på hög. Dessutom hade jag ett bolag som låg vilande som jag ville göra något av. Eftersom jag tänkte att det på sikt vore roligt att investera i andra bolag, startade jag Naes Invest.

 

Vilken var den första större investeringen du gjorde?

Eftersom mitt kapital inte var så stort, var min plan att investera noterat ett par år medan pengarna fick fortsätta växa. Så blev det inte alls! Istället tog det 6 månader innan jag hade gjort den första onoterade investeringen, men inte lagt en krona på börsen. 

 

Allt ändrades när Joakim Green, Proposales grundare, ringde mig och frågade om jag ville vara med och investera med en överkomlig summa. Joakim hade fått in större kapital från andra investerare, men ville ha med mig på tåget. 

 

Jag hade redan varit bollplank åt Joakim i flera år, eftersom såg potentialen i hans affärsidé och sett honom nå milstolpe efter milstolpe. Därför kändes investeringen självklar.

 

Hur väljer du vilka investeringar du ska göra?

Jag vill investera i människor jag tror på och har en relation till. En dröm på längre sikt är att om exempelvis någon från mitt team har en idé, ska jag kunna hjälpa personen nå dit. För mig handlar det inte om att placera pengar, utan om att vara med på en resa.

 

Hur ser ditt innehav ut?

I nuläget ligger majoriteten av Naes Invest-portfölj i två onoterade innehav – Proposales och Ljusgårda. Det är en stor risk, men jag har försökt fånga möjligheterna när de kommer. Nu är dock min plan att jämna ut spridningen, genom att lägga majoriteten av mitt kapital på börsen de närmaste åren.

 

Hur ser din noterade portfölj ut?

Jag har tre strategier, som skiljer sig från de jag har privat. Om jag investerar på samma sätt privat som jag gör i mitt bolag, får jag samma exponering. Mina strategier är:

 

1. Väletablerade industribolag

Jag har inte gjort det privat för att jag inte har koll på dem, och jag tycker man ska investera i det man kan. Här går jag alltså emot min egen strategi och investerar helt enligt andras rekommendationer. 

 

2. Investera i internationella teknikbolag

Det här är bolag som jag faktiskt nyttjar i Naes & Friends eller privat, som Facebook, Alibaba och Google.

 

3. Få utdelning varje månad från de bolag jag har

Alla bolag i portföljen måste inte dela ut, men jag ska få en utdelning varje månad. För den som är nyfiken, googla utdelningsbombmatta.

 

Vad har du för vision med ditt investmentbolag nu?

Sedan jag startade Naes Invest har Naes & Friends vuxit. Vi har rekryterat, samt fått fler och större kunder, vilket har ändrat mina prioriteringar en del. Idag har jag en större vision för bolaget, där Naes Invest ska fungera som en trygghet för Naes & Friends. Därför behövs en mer passiv investerartaktik framöver.

 

Vilka har varit de största utmaningarna?

Innan jag började ängelinvestera tänkte jag att jag inte kunde göra någonting förrän jag hade minst en miljon, och att då kommer jag lägga en miljon i ett bolag. I själva verket har jag inte lagt någon miljon i något bolag. Tröskeln var alltså mindre än jag trodde, men andra utmaningar har kommit längs med tiden.

 

När jag valde att börja bygga Naes & Friends uppstod en utmaning, eftersom att jag inte längre kan ta lika stor risk som när det bara var jag. En annan utmaning är hur jag ska få in kapital i Naes Invest, när jag egentligen vill återinvestera majoriteten av mina pengar i Naes & Friends.

 

Vad ska man tänka på om man söker en investering?

Lägg tid på att identifiera och lära känna dina framtida investerare. Inte när du behöver pengarna, utan innan det. På så sätt vet de vart du är på väg. Alla har kanske inte samma vision som jag har, men det är få som investerar i någonting de inte känner till, eller där de inte känner människorna. Investeringar tar ofta lång tid av många anledningar, inklusive att man vill lära känna varandra.

 

Vilka investeringar ligger i närtid?

Mest prioriterat just nu är att återinvestera i Naes & Friends som har expanderat de senaste åren. Vi vill hjälpa ännu fler företag att växa på nätet. 

Kickstarta din resa mot ekonomisk frihet idag

Lär dig investera med Unga Aktiesparare. Gå med i gemenskapen idag. Vi är världens största ungdomsförbund för aktieintresserade under 29 år som vill lära sig att spara smartare. Bli medlem eller prova kostnadsfritt idag!

Bli medlem