”Jag lever som jag lär”

Nicklas Andersson, sparekonom på Avanza, är en av fem personer som är nominerade till det prestigefyllda priset Årets sparprofil som utses av Lannebo Fonder. ”Det är extra viktigt att inspirera personer att vara långsiktiga under ett tufft börsår”, säger han.

Hur känns det att bli nominerad till priset som Årets sparprofil? 

– Det känns så klart väldigt roligt. Att det jag gör uppskattas ger fin energi för att fortsätta oförtrutet i samma anda framåt. Till syvende och sist älskar jag ju det här. 

Vad tror du ligger bakom nomineringen? 

– Juryns motivering löd ”Nicklas engagerar och utbildar en stor mängd sparare varje dag genom intervjuer och bloggar. Han är en inspirationskälla för alla intresserade inom privatekonomi, och hans arbete stäcker sig över alla sparområden. Han visar också positivt tänkande, vilket är viktigare än någonsin i tider som dessa när sparare har det tufft och behöver mer vägledning”. Börsåret 2022 har varit tufft för många. Då är det extra viktigt att inspirera och motivera de många att våga och orka vara fortsatt långsiktiga. Att jag lever som jag lär är något jag tror uppskattas. 

Varför är det så viktigt att inspirera personer till bättre sparande och privatekonomi? 

– Kort och gott för att få ut mer av livet. Vi har alla drömmar, mål och visioner här i livet men alla har inte verktygen för att nå dem (ännu!). Vi har knappt någon ekonomikunskap i skolan och har du inte fått med dig ett ekonomiskt tänkande hemifrån startar du livet med en ekonomisk uppförsbacke. Så var det för mig, så jag är ett levande exempel på att det inte behöver hindra en från att få en ekonomisk trygghet. Det sägs att pengar inte gör någon lycklig men ekonomiska problem gör dessvärre många olyckliga. Inte sällan helt i onödan. 

Vilka är dina tre bästa spartips? 

· Kom igång! Den bästa dagen var igår, den näst bästa är idag. Alla resor börjar med ett första steg. 

· Spara löpande i ur och skur. Har du möjlighet bör du även höja det löpande sparandet när börsen surnar till. 

· Var långsiktig – enklare sagt än gjort men genom att bara avvara pengar du faktiskt inte behöver förrän på lång sikt så kan du åtnjuta ränta på ränta-effekten. 

Kickstarta din resa mot ekonomisk frihet idag

Lär dig investera med Unga Aktiesparare. Gå med i gemenskapen idag. Vi är världens största ungdomsförbund för aktieintresserade under 29 år som vill lära sig att spara smartare. Bli medlem eller prova kostnadsfritt idag!

Bli medlem